Подчертано ефективни са в плитки води, откъдето без усилие, икономично и продуктивно, събират и изхвърлят „добития продукт"

Хората, които имат грижи с водните плевели, наричат тези особени култиватори комбайни. Защо? Отговорът е многозначен. Те предлагат разнообразие от ефикасни решения за премахване на вредна водна растителност, осигуряване на чисти водни пътища и поддържане на екологичен баланс. Те се използват широко в света на high земеделието за поддържане на водоеми, системи и мрежи, като реки и канали, язовири, езера и др. Машините са ефикасни инструменти за управление на водни плевели в различни обекти, като помагат за поддържане на чисти и функционални иригационни съоръжения и същевременно защитават екосистемите.

Добър пример в това отношение са произведените от американски фирми екокомбайни, както ги наричат фермерите в САЩ. Компанията Weeders Digest LLC е произвела и предлага на пазара комбайн, който изважда плаващите плевели с корените, управлява се от един оператор, действа като скимер за замърсители (отломки и водорасли), работи на дълбочина до 3,6 м. Екологичен е, управлява се от един човек.

Водокомбайнът EcoHarvester 

е от трето поколение

и е добре познат на фермерската общност - до 2024 г. в света са продадени 110 бройки. Той е ефективен на 95%, споделят от мениджмънта на фирмата, при изкореняване на почти всички видове подводна растителност. Eco-Harvester-ът е лесен за управление и не изисква предварително техническо обучение, за да работи нормално. Неговата дейност се базира на безопасни инвазивни методи за премахване на плевели с минимално разрушаване на дъното на водоема, драгиране и обезводняване.

Eco-Harvester се използва успешно от фермерски обединения, езерни асоциации, природозащитни организации, общини и техници за поддръжка на брегове на езера и язовири.

Как действа антиплевелният плаващ жътвар?

Машината е с алуминиев корпус и се управлява от един оператор. Водокомбайнът е с широк корпус, работи в плитки води, издърпва плевелите от корените, събира ги, за да бъдат рециклирани и повторно използвани като мулч или храна за животни. Той е издържлив и многоцелеви - справя се и с плаващи боклуци, и с водорасли. Това е в много висока степен екологичен подход за щадящо отношение към водните растения и опазване на околната среда.

Другият американски чистач на плевели, производство на същата фирма Weeders Digest, е комбайнът WaterGator. При него се използва и дистанционно управление, реже и събира плевели, работнаjd ширина e 107 см, работи на 1,2+ метра дълбочина с продължителност 8 часа живот на батерията. Машината е конструирана на принципа 3 в 1, т.е. извършва три операции: рязане, „косене" и събиране на плевели, напълно роботизирана е за лесна работа от разстояние. Специалистите от Weeders Digest го определят като мощно устройство за контрол на плевели, обхванали големи водни площи. И добавят, че WaterGator е два пъти по-голям от малкия си брат Waterbug...

WaterGator разполага с камера за

наблюдения на хода

на събиране на „реколтата",

която показва на екран за дистанционно наблюдение цялата площ на „обработване" и нейните особености, гъстота на плевелната растителност и т.н. Гаторът разполага със сензор Auto Angling, който автоматично отменя оператора, ако приставката за сърповидно режещо устройство се доближи твърде много до дъното на водоема (езеро, язовир и т.н.) и може да се повреди. Комбайнът е предназначен за по-големи или средни водни площи и огледала.

WaterGator се задвижва с четири гребни колела, по две от всяка страна на машината. Колелата се захранват от две 24V оловно-киселинни батерии, които дават на оператора възможност за 8+ часа работа с едно зареждане. Машината тежи 400 кг и има товарен капацитет 540 кг. Работи с резачка, скимер и колектор - всичко 3 в 1. WaterGator-ът се доставя стандартно с безжично дистанционно управление, с екран за наблюдение и комплект от два мрежови удължителя. Размери: широчина 2 м и дължина 3,8 м, а теглото му е 400 кг.

Очевидно в САЩ се обръща сериозно внимание на точното и постоянно поддържане на водоеми и канали за напоителни системи, резервоари в непрекъснато работно положение, без аварии, без наноси и замърсяване, без натрупване на плевелна и водна растителност в едни или други водни пространства, свързани пряко или непряко със земеделието (както и с бита). Друга фирма пак от САЩ, Aquamarine, е произвела харвестър с хидравлична система за премахване на водни плевели, модел H5-200. При него ширината на режещата лента е до 3,66 м, има 680 кг капацитет за съхранение. „Жъне" и събира потопени и изникнали водни плевели. Подчертано ефективен е в плитки води, от където без усилие, икономичено и продуктивно, прибира, събира и изхвърля „добития продукт".

С подобни дейности

успешно се справя и еко-резачката

на споменатата по-горе компания Weeders Digest LLC, която представлява голямо режещо острие с ширина 120 см, екологичен дизайн и възможност за лесен транспорт. Инструментът с успех реже всякакви потопени плевели и водорасли.

На Стария континент фермерите също са загрижени от настъплението на плевелната растителност, конкретно от атаката към водните пространства и съоръжения за напояване. А у нас към тази напаст се добавя и все по-силното затлачване на реки, канали и особено дерета край селата, които обрасват и стават една от причините за наводнения. В ЕС работят не малко фирми производителки на съоръжения за управление, премахване и очистване на плевелните колонии във водни стопански обекти. Практиката е доказала, че чрез тях засегнати фермерски стопанства могат да се противопоставят на това настъпление. Тези машини, агрегати, комбайни предлагат разнообразие от решения за премахване на водни плевели, осигуряване на чисти водни пътища и системи за напояване. Нещо повече,

те поддържат екологичен баланс

в съответните райони. Плаващите комбайни се използват широко в цяла Европа за поддържане на различните, широко разпространени там, водни мрежи и др.

Една от известните фирми, производителки на такива терминатори, е немската Berky, която предлага на пазара от няколко години насам плаващото устройство TRITON 550, специално проектирано да реже („коси") и събира големи количества водни плевели и растения под и над водната повърхност и да чисти различни по големина плитки водни площи. Изрязва растенията с регулируем режещ нож с U-образно двойно острие и ги транспортира до сборната разтоварна зона, където ги прехвърля чрез транспортна лента. Рязане и събиране се извършват с едно минаване. Водният комбайн-лодка е подходящ и за изнасяне на боклук от водоема. Товарната площ на TRITON 550 е с обем 5,5 м3 и се разтоварва с конвейера в рамките на няколко минути. Задвижва се с двигател с мощност 75 к.с., като развива скорост на вода 7 км/ч. напред и 4 км/ч. назад. Техническите характеристики на корпуса й са: ДxШxВ 6,00x2,45x1,00 м. Гази 0,45 м при тегло 6500 кг.

Високопродуктивна и мобилна е разновидността TRITON 550 AMPHI с мощност 101 к.с. Амфибийният дизайн има широк диапазон на действие - унищожава плевели в граничните зони на водната площ или по стените на канали, на напоителни системи, както и на язовири.

Многофункционален,

с работна дълбочина 6,3 метра

има възможност за драгиране, рязане и събиране на водни плевели и вредна растителност. Подобен, амфибиен тип плаващ комбайн е марката WaterMaster Classic III на финландската фирма Aquamec. Това е типична универсална драга-амфибия със специално приспособление за рязане, която може и да драгира, и да отстранява водна растителност благодарение на високата си проходимост, стабилност и ефективност. С подобни драги се постига както точно управление и контрол на нарастващата опасност от водните плевели, така и почистване на водни басейни, напоителни системи и т.н. И комбайнът Truxor DM 5000 е амфибия: екологичночист, хидравличен инструмент със сменяеми приспособления за драгиране, произведена от шведската фирма Truxor. Мобилното устройство се справя и със смесица от плевели и боклук във всякакви водни системи. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Как ръчно да се отървем от водни плевели

Конструкторите от фирма Jenlis са въвели ръчния комплект Weed Raker за механично изкореняване и отстраняване на плевели, завладели водно пространство, т.е. за борба с водорастяща вредна растителност. Той работи в три стъпки. С първата вкоренените плевели се изрязват с подводни резачки с различни размери и се разбиват отпадъци и кал от дъното на водоема, резервоара, канала или реката. Насищат калта с кислород и така се ускорява разлагането им. Това „омесване" (разбъркване) позволява на естествените бактерии и ензими да работят по-ефективно, за да разграждат по-бързо вредните остатъци и наноси.

С втората стъпка се събира и отстранява отрязаната растителна маса със специализирания за целта инструмент, който се състои от алуминиева дръжка, въже и гребло със остри зъбци. С тях работникът захваща плевелите и ги извлича на брега, така че да бъдат унищожени. Греблото тежи 7 кг. Растителността, ако не бъде отстранена, се разлага, което води до натрупване на наслоявания, подхранващи бъдещ растеж на плевелите.

В допълнение към отстраняването е третата стъпка, при която чрез многофункционалното гребло фермери могат да издърпват стъбла и корени на плевели от дъното, като ги елиминират напълно. Посочените по-горе видове оборудване са основни ръчни инструменти за спасение на водоеми, канали, реки и възстановяване и опазване на брегови линии и нападнати от плевелна растителност конфигурации за напояване.  

WaterGator работи с осем водни гребни колела
WaterGator работи с осем водни гребни колела
Плаващият комбайн Aquamarine, модел H5-200 на сухо
Плаващият комбайн Aquamarine, модел H5-200 на сухо
„Хедерът" на плаващия комбайн Berky TRITON 550
„Хедерът" на плаващия комбайн Berky TRITON 550
Berky TRITON 550 AMPHI се справя безкомпромисно с плевели и отпадъци
Berky TRITON 550 AMPHI се справя безкомпромисно с плевели и отпадъци
WaterMaster изгребва от водоем, събрани водни плевели и растения
WaterMaster изгребва от водоем, събрани водни плевели и растения
Ето как работи финландската амфибия WaterMaster (схема)
Ето как работи финландската амфибия WaterMaster (схема)
Демонстрация на греблото, с което ръчно се прочиства повърхността
Демонстрация на греблото, с което ръчно се прочиства повърхността
Греблото е ефикасно и се управлява съвсем лесно
Греблото е ефикасно и се управлява съвсем лесно