Розовите вина са на мода в последните десетина години. Затова много стопани се интересуват как е най-правилно да се произведат. Ще внесем някои елементарни пояснения, а по-късно ще публикуваме и рецептата.

Розетата по цвят се приближават до червените вина, а по състав и вкусови качества – до белите.

Цветът им може да варира от луков до светлочервен. Но той разбира се зависи от сорта грозде и технологията.

Розовите вина се произвеждат от червени сортове грозде.

Производството се осъществява чрез задържане (настойване) на мъстта с твърдите части. Продължителността зависи от сорта, температурата и серния диоксид. При ниска температура и по-малки дози серен двуокис настойването трябва да продължава по-дълго. Целта е да се извлече необходимото количество багрилна материя.

Снимка
03-1-6
03-1-6-1 

Розово вино може да се произведе и чрез настойване на мъст от бяло грозде в прясно ферментирали червени джибри
Розово вино може да се произведе и чрез настойване на мъст от бяло грозде в прясно ферментирали червени джибри