Октомври вече е към края си и си даваме сметка, че зимата наближава с пълна сила. Дали ще е истинска или ще мине леко? Дали това е добре или не? Каквото и да става, градинарите ще си работят в градините, ще ги обгрижват с ръце и сърце, ще озеленяват и зацветяват всяко кътче, до което имат допир.

Та, след като хризантемите прецъфтят, е време за нови градински герои в цветовете на дъгата. 

Точно с такива идеи сме се подготвили днес и ви уверяваме, че ако сега засадите зимно-цъфтящи и красящи растения, градината или балкона ви, няма да имат почивка, дори и в студа.

Напук на ниските температури и порядките, приятно садене и творене, градинари!

Започваме с най-издръжливите представители

на семейство Пиренови – ерика, калуна

и още много безстрашни красоти 

Знаете, че едно от най-важните изисквания на тези растения е да бъдат засадени в кисела почва. Само тогава те ще се чувстват добре, ще цъфтят обилно, а според последни проучвания, ще осигуряват храна за полезните насекоми, в това число и пчелите, в условията на нестабилен климат с големи крайности в амплитудите на температурата през студените месеци, когато малко други цветя са склонни да цъфтят.

Писали сме какви са разликите между калуната и ериката. Затова няма да навлизаме в подробности. Ще добавим обаче още един род със сходни красавици – дабоециите. Те цъфтят обилно почти целогодишно в зависимост от вида, обичат песъчлива почва с добър дренаж и кисела реакция.

Фаворит в есенно-зимното зацветяване,

както на градината и балкона,

така и на домашния уют са цикламите 

Те предлагат огромно разнообразие от цветове и цветни комбинации. Напоследък се появяват и селекции с изключително интересни и нестандартни цветове.

За да се грижим правилно за цикламите, важно е да разберем, че всички те обичат да им е хладно, включително и саксийните растения. В условия на висока температура и ниска въздушна влажност те ще заспят, считайки, че е време за почивка. Затова, ако обичате да ви е топличко вкъщи, не се сърдете, че цикламата ви страда.

Градинските представителки на рода пък се отглеждат практически сами. Достатъчно е да ги засадите правилно. Нужна е богата почва, шарена сянка и мулч над тях в периода на почивка.

Продължаваме с едни любимки на всички

градинари, а именно теменужките 

Колкото нежни, крехки и деликатни да изглеждат, всъщност, те са издръжливи, безстрашни и устойчиви на несгоди, свързани с температурата.

Най-голямото им предимство е, че са пластични и се чувстват еднакво добре, както в градината, така и на балкона в контейнер. Те са чудесно допълнение и акцент в растителни комбинации. Придават цвят и настроение.

Не се опитвайте обаче да ги отглеждате в домашни условия, защото ще останете разочаровани. Колкото и да се стараете, маната, акарите и липсата на светлина ще помрачат представянето на теменужките, ако са поставени от вътрешната страна на прозореца.

Следва скимията или т. нар. японски люляк 

Страхотни растения с много и разнообразни ефекти – листата са масленозелени, сякаш излъскани до блясък, стъблата пък са обагрени в аристократично бордо. А съцветията! Цветни пъпки подредени с математическа точност и щипка драма. Те се задържат дълго време във фаза бутон, а когато се отворят се разнася сладък аромат от бледорозови и бели цветчета, посипани с брокат.

Скимията расте бавно. Подходяща е за отглеждане в градински и контейнерни условия. Придава структура и ефект. Необходими са им плодородна почва, умерено поливане и слънчево изложение.