Системата включва технология с ИИ за селективно откъсване, основано на цвят и размер

Инес ЗЛАТАНОВА

Израелската компания Nanovel представи автономен робот за бране на плодове, който може да бере цитруси за пресния пазар, дори в градини с гъста растителност, съобщават от Future Farming. Системата се състои от платформа с няколко рамена, като първоначално ще е необходимо да бъде теглена от трактор.

Предстоящите полеви изпитания за бране на портокали са планирани да се проведат в Израел през декември тази година. Nanovel също така е сключила стратегическо партньорство с Калифорнийския съвет за изследване на цитрусовите плодове за провеждане на серия от полеви изпитания с големи производители на цитруси в Калифорния, които ще започнат през второто тримесечие на 2025 г. Изпитанията в Калифорния не само ще проверят ефективността на машината, но и ще

съберат данни за по-нататъшно

усъвършенстване на технологията.

Незабавната обратна връзка с местните производители ще позволи на Nanovel да адаптира своята система, за да се увери, че тя отговаря на специфичните нужди на калифорнийската цитрусова индустрия.

Nanovel представи робота за бране на плодове и на Световната среща на върха за иновации в областта на агротехнологиите в Лондон между 30 септември и 1 октомври. „Ще се радваме да си сътрудничим с производителите за пилотни проекти за сезон 2025 г.", казва Исаак Мазор, главен изпълнителен директор на Nanovel.

„Приканваме земеделските производители да се присъединят към нашия списък със заинтересовани, който ще им предоставя актуална информация за наличността и цената на продукта, докато той се разширява в различни територии." Целта на компанията е да внедри своето решение на основните световни пазари на цитрусови плодове, особено в САЩ и южноевропейските страни като Испания, Италия и Гърция.

Роботизираната система работи изцяло с електрическа енергия, генерирана от теглещия трактор. С конфигурация от шест рамена роботът е проектиран приблизително да

събира контейнер портокали

с тегло 400 кг за един час.

Той е оптимизиран за непрекъсната работа, както през деня, така и през нощта, и може да събира до 20 кофи за пълен работен ден. „Това решение осигурява на производителите, които се сблъскват с недостиг на работна ръка в стопанствата, много по-голяма предвидимост и надеждност при планирането на прибирането на реколтата", подчертава Мазор.

Настоящият модел, пригоден за събиране на портокали за пресен пазар, е оборудван с шест роботизирани рамена. В допълнение към тях системата разполага с транспортна система и механизъм за смяна на кошовете, които осигуряват щадящо боравене с прибраните плодове от дървото до коша. Понастоящем роботът може да

откъсва плодове на височина до 3 метра,

като има потенциал за бъдещи модели, които да разширят този обхват. Освен това системата, управлявана от изкуствен интелект (ИИ), включва селективно бране, основано на размера и цвета. „Това гарантира, че се прибират плодове с най-високо качество", казва Мазор.

Всяко рамо на робота използва патентован краен ефект с вакуумна хватка, за да притисне плодовете и след това да отреже дръжките с помощта на ножове, без да повреди плодовете. След това плодовете се транспортират с конвейерни ленти до кошове. Роботът използва усъвършенствани изчислителни технологии, за да предоставя данни в реално време, управлявани от ИИ, необходими за брането на плодове. Освен това

снемането на данни за

реколтата в реално време

от системата предоставя безценни сведения, които могат да се използват за опаковане и маркетингови дейности, а също така могат да предоставят важни агрономически сведения на производителите.

Общият дизайн на системата е модулен, като позволява конфигурации между 4 и 8 рамена и различни максимални височини на бране в зависимост от вида на плодовете и спецификациите на овощната градина. Крайният изпълнителен механизъм се конфигурира в зависимост от размерите на плодовете. Тази гъвкавост е важна за оптимизиране на ефективността при различни приложения, казва Мазор.

Фирмата-производител планира да интегрира вътрешно задвижващо устройство в рамките на две години. След това усъвършенстване ще бъдат

въведени възможности за

автономна навигация,

като следваща стъпка в пътната карта за развитие на продукта. Този поетапен подход постепенно ще повиши ефективността и автономността на системата, като с течение на времето допълнително ще намали необходимостта от човешка намеса.

Според главния изпълнителен директор Мазор рентабилността и наличието на работна ръка са ключови проблеми за земеделските производители. „Предвид продължаващия недостиг на работна ръка в световен мащаб и нарастващите разходи за земеделски труд, особено на пазари като Калифорния, нашата роботизирана система вече се очаква да бъде икономически конкурентна на човешкия труд. Недостигът на работна ръка не само повишава разходите, но и подчертава спешната необходимост от автоматизирани решения", казва тай. Освен това автоматизирането на процеса на прибиране на реколтата помага

да се избегне опасната задача на работниците

да берат плодове, докато са на стълби. Това само по себе си подпомага подобряването на безопасността на работниците и намалява риска от злополуки и наранявания.

Роботът ще се продава в ограничени количества, като Nanovel ще осигури цялостно обучение, насоки и необходимата подкрепа, за да гарантира, че производителите ще извлекат максимална полза от системата. Компанията планира до следващата година да разшири възможностите на робота за бране на допълнителни видове цитруси, като например лимони. Освен цитрусовите плодове, Nanovel в момента оценява и други плодове, включително авокадо, манго, ябълки и различни костилкови плодове, за бъдещи продуктови линии.

Роботът работи денонощно
Роботът работи денонощно
Събира данни в реално време от беритбата
Събира данни в реално време от беритбата