Проф. Димитър Домозетов, виден учен и бивш директор на Института по земеделие в Кюстендил, показва технология, прилагана единствено в неговите черешови градини, в случая при сорт „Козерска".

Стъблото на череша, развило разклонения след резитба по технологията за интензификация на плододаването
Стъблото на череша, развило разклонения след резитба по технологията за интензификация на плододаването

Въпреки това, той споделя че е виждал заинтересовани стопани да посещават и снимат насажденията му и впоследствие успешно налагат практиката и в други части на страната, например край Добрич и Исперих.

Пред в. "Български фермер" той обяснява детайлно как чрез ранна резитба на черешовите стъбла се намалява растежната сила и се съкращава периодът преди встъпване в плододаване. Освен това акцентира върху ползите от no-till технологията.

Професорът обикаля из градините си и селото със своето АТВ. От ляво са черешовите му насаждения.
Професорът обикаля из градините си и селото със своето АТВ. От ляво са черешовите му насаждения.

Казва, че температурните амплитуди в района на гр. Кюстендил го правят подходящ за такъв вид интензификация, и столица на овощарството в България.

Вижте повече във видеото:

Технологията на проф. Домозетов