Проф. Димитър Домозетов, виден учен и бивш директор на Института по земеделие в Кюстендил, показва технология, прилагана единствено в неговите черешови градини, в случая при сорт „Козерска".

Въпреки това, той споделя че е виждал заинтересовани стопани да посещават и снимат насажденията му и впоследствие успешно налагат практиката и в други части на страната, например край Добрич и Исперих.
Пред в. "Български фермер" той обяснява детайлно как чрез ранна резитба на черешовите стъбла се намалява растежната сила и се съкращава периодът преди встъпване в плододаване. Освен това акцентира върху ползите от no-till технологията.

Казва, че температурните амплитуди в района на гр. Кюстендил го правят подходящ за такъв вид интензификация, и столица на овощарството в България.
Вижте повече във видеото:
Коментари