Първите над 190 млн. лв. вече са по сметките на земеделците

Останалите 125 млн. лева по т.нар. "украинска помощ" ще бъде изплатени на земеделските производители до края на месец ноември, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Тя заяви това в рамките на среща в Министерство на финансите с представители на селскостопанския сектор, след като по-рано правителството одобри изплащането на 200 млн. лв, чрез бюджета на Държавен фонд "Земеделие". Аграрният министър Георги Тахов заяви, че тези пари вече са по сметките на земеделските производители.

Неговите думи бяха потвърдени и от председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. НАЗ са удовлетворени от състоялата се среща и отменят обявената протесна готовност, в която постепенно се включиха и други земеделски браншове.

Малко по-късно и от фонд "Земеделие" съобщиха, че 50 290 земеделски стопани са получили над 190 млн. лева – част от втория транш по украинската помощ. С решение на Министерски съвет бяха одобрени 200 млн. лв. за изплащане на част от втория транш по помощта за 2024 г. Средствата до тези 200 млн. лв. бъдат изплатени след извършване на допълнителни административни проверки съгласно Указанията за прилагане на помощта, според който се допуска изплащане и след срока, при възникнали казуси, които изискват извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициер.

Помощта се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица за компенсиране на част от повишените разходи за производство.

Помощта беше изплатена 3 дни след като Управителния съвет на ДФЗ утвърди бюджета за частично изплащане на втори транш по украинската помощ.

Припомняме, че през пролетта ДФЗ изплати пълния размер на първия транш от двете украински схеми в размер на над 330 млн. лв. Подкрепата беше предоставена на над 52 000 земеделски стопани.