Не знаете как правилно да съхранявате зелето? Опитните градинари вече са измислили десетки методи, всеки от които има своите плюсове и минуси.

В мазето 

Ако имате просторна изба в къщата или на вилата, вероятно вече сте решили въпроса за съхранението му. Температурата и влажността в избите са подходящи за зелето и там те могат да бъдат поставени по няколко начина:

  • окачени на куки от тавана или гредите;
  • в дървени щайги на пода;
  • на рафтове по стените;
  • в кутии с тънък слой пясък (до 10 см), със забито стъбло в него.

Важно е да запомните, че за по-дълго съхранение главите на зелето не трябва да се поставят близо една до друга, а на разстояние от около 10 см. Съхраняването на зелето в хартия също удължава „живота" му. Всяка глава зеле се увива в хартия и се поставя в отделна торба. Ще трябва периодично да проверявате опаковката за конденз и, ако има влага, да я замените с нова.

Внимание! Не съхранявайте зелето до ябълки, тъй като вкусът му ще се влоши.

В хладилник

Срокът на годност на зелето в хладилника е по-кратък, отколкото в дадено помещение, а освен това отделя и специфичната миризма. Въпреки това зелето може да се съхранява опаковано в хартия за около месец.

На терасата

Остъклената, но неотопляема тераса също може да бъде отлично място за зимно съхранение на зеле. Вярно е, че при силни студове, може да замръзне. Ако се прогнозират много ниски температури, то осигурете допълнителна завивка от стари одеяла, килими и други подходящи материали.

Най-лесният начин да съхранявате зелето на терасата е в дървени щайги, като разделяте главите една от друга с картонени прегради.

В пясък

За тези, които нямат мазе, а само плитък, топъл подземен етаж, пясъчният метод е подходящ. На дъното на кутията се изсипва слой пясък, слагат се главите и се покриват целите, отгоре се поставя вторият ред зеле и то също се покрива.
За такова съхранение е по-добре да изберете чист речен пясък и, ако е възможно, трябва да го изпарите преди употреба.

В ровник

Съхраняването на зеле в ровници се използва рядко, тъй като това е един от най-неудобните методи - изисква както подходящи условия, така и повече усилия.

Окопът за зеленчуци трябва да е дълбок малко повече от половин метър. Той се покрива със слама, а самите зелеви глави също са покрити с нея отгоре. Върху сламата се полагат дървена скара, изсипва се слой пръст с дебелина 20 см и се монтира тръба, което улеснява вентилацията през зимата.

Недостатъците на този метод са, че водата попада в ровника, а и гризачите лесно проникват в него. Също така в най-суровите зими зеленчуците могат да замръзнат.

В слама

Не само мазета, но и тавани на жилищни сгради са подходящи за съхранение на зеле. Има едно условие - къщата трябва да се отоплява, но таванът трябва да остане студен.

Можете да поставите главите зеле директно на пода или върху слой слама, като ги покриете с друг слой отгоре.
....

Защо главите гният? 

Зимното съхранение на зеле, дори при спазване на всички условия, може да бъде помрачено от появата на петна по главите на зелето. Най-често това е проява на две заболявания: сиво гниене и меко гниене.

  • Сивото гниене по зелето възниква в резултат на неправилно съхранение (нарушаване на влажността), както и ако главите на зелето са повредени или замръзнали. При първите признаци на появата му трябва да сортирате цялото зеле, като премахнете засегнатите глави.
  • Мекото гниене засяга онези глави зеле, които имат пукнатини или механични повреди. Такова зеле също трябва незабавно да се използва в най-кратки срокове.

Препоръка

Стара градинарска практика, за да се защити зелето, е да се напудри с тебешир или гасена вар преди прибирането за съхранение.