Гъвкави и ефективни машини снижават нуждата от хербициди с около 90%

На фона на нарастващата резистентност на плевелите към хербицидите все повече се нуждаем от ефективни алтернативи. Агроекологията поставя остро въпроса за намаляване на количеството на пестицидите и техния дял в преодоляване на плевелната опасност. Затова се обръщаме към огромния потенциал на механичното въздействие, отбелязват експертите. Чрез използване на специализирано оборудване, инструменти, съоръжения за физическо нарязване, изкореняване или дори изгаряне се елиминира използването на хербициди и пестициди с около 90%, като се повишава точността на атаката. Всичко това помага трайно да се избегне замърсяване в бъдеще и да се подобри борбата със заплевеляването, като се осигури постоянно въздействие върху застрашените площи, смятат експертите. В същото време нараства качеството на хигиената, здравето на почвата и биоразнообразието,

повишават се добивите и производителността,

намалява се себестойността на продукцията, фермерите стават по-конкурентоспособни. Към това се добавя и концепцията за устойчиво, органично и био-селско стопанство, в което се изисква зелен подход и по-малка теглителна сила.

На практика се увеличава търсенето и употребата на средства за механичен контрол на плевелите в зеленчуковите и картофени лехи. Причината за това е бързото замърсяване на почвите и на получената от тях продукция. Иначе казано, земеделците все повече ще прибягват към иновативно и ефективно култивиране, което е от ключово значение за устойчиво селскостопанско производство, без наблюдаващата се сега масова употреба на хербициди и други препарати за РЗ.

За да отговорят на увеличаването на биокултивирането и нарастващото му участие в днешното конвенционално земеделие, инженери и конструктори на белгийската фирма AVR въведоха нови версии на своите култиватори, за да отстраняват плевели от полета със зеленчук, картофи и т.н. за едно работно минаване, така че да пестят разходи и време, а продукцията да става по-рентабилна. За целта те създадоха нова комбинирана машина-култиватор AVR Combi

съчетаваща три функции в едно

култивиране, оформяне на лехи, плевене. Европейските фермери я видяха в пазарен вариант на изложението Potato Europe, което се състоя миналия месец във Франция. За новостите на големия международен форум за картофи и зеленчук писахме в един от миналите броеве на вестника. Благодарение на такава машина оформянето на лехи, както и контролът на плевелите стават високо ефективни. Чрез просто превключване на компонентите на машината може да се избере нужната функция за актуалната дейност на полето.

Вградените мобилни елементи на комби-то са: Ecoridger, Speedridger и Weeder. Първият от изброените компоненти е механичен унищожител на плевели чрез изстръгване от редовете, т.е. екологично плевене и формиране на браздата. Ecoridger работи така: скреперите отстраняват тънък слой почва и всякакви плевели, които са в лехата. Разрохканата почва ги покрива и задушава. След това високоскоростните елементи за набраздяване отново компресират почвата, така, че лехите остават здрави и укрепени.

Тайната на машината Combi с приложението Ecoridger е нейната високотехнологична, изобретателна система, при която се използва тежестта на трактора, за да се упражнява натиск върху агрегата за набраздяване. Прилага се основно за картофени ниви, тъй като здравата му конструкция оформя стабилно, солидно било (гребен) и при по-леки почви. Инвентарът извършва цялата дейност с висока точност

и при високи скорости

Конструкцията осигурява равномерно разпределение на почвата и оптимална защита срещу камъни и други препятствия. Заедно с това „умее" оптимално да управлява и движението на водата по лехата.

Speedridger е вторият компонент от екологичното плевене за рязане на плевели в редовете. Третият елемент на комбинираната машина е Weeder - механичен унищожител, който може да се използва както за площи с различни зеленчуци, така и за картофи. Елементите за плевене се монтират към основната рама. Дизайнът гарантира, че колелото (200 x 65 мм с гъвкава гума) копира повърхността на лехата и осигурява еднаква работна дълбочина. Ъгълът, височината и дълбочината се регулират безстепенно. Натискът върху елементите за плевене може да се регулира в три степени, в зависимост от твърдостта на почвата и страните на билото в лехата. Присъстват и елементи за набраздяване, които осигуряват стабилно възстановяване на билото.

Използва се и

избирателно хидравлично

предаване на тежестта,

 чрез хидравликата и теглото на трактора за оказване на натиск върху почвата. Могат да се монтират и раздробяващи зъбци в зависимост от условията и видовете почви, в които ще се използва машината.

След като минаха месеците на засушаване дойдоха дъждове и влажността на почвата нараства. С това избуяват множество плевели и самосевки, останали на полето след жътвата или прибирането на картофите и зеленчука. В такъв момент може да помогне машината за плевене от серията GH под номер 2 на известния картофен лидер GRIMME. Според спецификацията GH 2 е двуредов култиватор за малки структурирани площи и е подходящ за култури, отглеждани в лехи с хребети (при картофите) с ширина на реда от 75 до 91,4 см. Благодарение на компактния си размер, GH 2 е подходящ за трактори с минимална мощност от 55 к.с. и по-нисък капацитет на повдигане. Култиваторът е полезен в лехи с голям обем: за картофи, моркови и други зеленчуци върху леки почви. В сравнение с ротационните мотики в машината на GRIMME се използва метод за пасивно оформяне на обработваните площи. Това помага да се намалят

изискванията за мощност

на тягата и позволява по-голямо покритие на полето. В зависимост от типа на почвата за разрохкването й се използват зъбци с регулируема височина. За борбата с плевелите, които конкурират културата е необходим ефективен и точен контрол, за да се постигне добър добив, когато плевелите се унищожават без препарати за РЗ. А това става със съоръжението GH 2 Ridging Hiller с двойна рама с пружинно натоварване на режещите агрегати, оформяща дъска и добро сцепление при наклон. Към тях се добавя специализиран водещ диск, част от интегрирана технология за подрязане и последващо изкореняване. С това се предотвратява повторно поникване на плевели.

Със същите параметри е и култиваторът от гамата GH под номер 4, цифра, която означава, че той работи в 4 реда. Машина за средни площи, GH 4 е подходяща за редови култури с ширина на реда от 75 до 91,4 см. Работи със средни трактори от 70+ к. с. и зъбци с регулируема височина, които разрохкват почвата пред оформящата дъска с монтирана на нея пружина. Подходяща е за различни почвени условия и успешна механична борба с различни плевели.

В дните когато фермерите правят равносметка на резултатите от изминаващата стопанска година и чертаят инвестиционните си планове (ако имат ресурс за такива) те

формират и приоритетите си за следващата

Един от тях е контролът върху плевелите, които „пренебрегват" вече хербицидите и бързо налагат над културите конкурентната си способност. За борбата с тях в картофите вече писахме по-горе. Иновативните подходи засилват възможностите за атака срещу плевелната опасност. В това отношение известната нидерландска фирма Nufarm предлага свои интересни, устойчиви електрифициращи решения, с които се постига ефективен контрол в плевелите. Конкретно, това е модел на хибридна електрическа растителна защита.

В развойното бюро на Nufarm е разработена системата Crop.zone. Базира се на уникална концепция за хибриден хербицид, който се съчетава с проводима течност Volt.fuel за електрофизично плевене. Тя се пръска върху растенията по време на третиране с устройството NUCROP. Това е ключова формула, която позволява на активната съставка, чрез електрически ток, да работи ефективно и да минимизира необходимото количество от препарат за РЗ. В резултат на това работната ширина и скоростта на обработка могат да бъдат увеличени. Тъй като струята действа системно, е необходимо само намокряне на зоните, които ще се обработват.

Хибридният хербициден разтвор в системата Crop.zone, когато се използва активно на полето, демонстрира висока ефикасност при управление на плевели, премахване на покривни култури и др. Системата съчетава

химични и физични методи

за унищожаване на плевелите и прилага електрофизични решения за успешна борба с тях. Конкретно системата действа така: Crop.zone използва, както посочихме, течност за намокряне на растенията и след това прилага електрически ток с високо напрежение, за да унищожи клетъчната структура на плевелите.

Специалистите от фирмата уточняват, че тази технология е алтернатива или допълващо решение за химически базирано унищожение на плевелите. И добавят, че прилагането на Volt.fuel позволява оптимизирано, по-безопасно

управление на електрически ток,

като използва по-малко енергия от други подобни елтехнологии за плевене и повишава агрономическата ефективност.

С пускането на това решение на пазара, нашата цел е да намалим нарастващия натиск върху фермерите поради постепенното премахване на хербицидите и необходимостта от ефективната им замяна, без компромис с качеството на продукта или защитата на климата и същевременно запазваме живота и качествата на почвата, се допълва в анализа на специалистите.

За прилагане в широки мащаби на системата са задействани обширни тестови и практически програми. Продължава разработването и тестването на други приложения - в междинни култури и преди сеитба, установяване на контрол на междуредови плевели (при промишлени или многогодишни култури) и употреба след прибиране на реколтата. Системата може да се интегрира с цифрови платформи и сензори за оптимизиране на приложението и наблюдението й.

Уникалната комбинация NUCROP е високоефективна при контролиране на плевели, без риск от резистентност в сравнение с химическите алтернативи. Предлага по-добра ефикасност от конвенционалните механични интервенции, се изтъква в становището на специалистите. С нея се

минимизира необходимостта

от химически хербициди и в много случаи напълно ги замества. Позволява щадящи почвата земеделски практики, като нулева обработка, мулчиране на семена, покривни култури и др. Намалява ерозията и загубата на вода, като предотвратява повреди в структурата на почвата.

Скоростта на приложение на хибридното съоръжение е 6 км/ч при работна ширина 9-12 м. Напрежението, което се трансформира в машината е от 2000 до 5000 V. То се получава от трактора с генератор на ВОМ и специални високоволтови агрегати. Чрез допълнителни апликатори токът преминава през растенията и води до изсъхването на плевелите.

Четириредов AVR Combi Ecoridger (детайл) не пропуска след себе си плевели
Четириредов AVR Combi Ecoridger (детайл) не пропуска след себе си плевели
Култиваторът GH 4 на GRIMME е без грешка в картофена нива
Култиваторът GH 4 на GRIMME е без грешка в картофена нива
Основни компоненти в GH 4 (детайл)
Основни компоненти в GH 4 (детайл)
Двуредовият GH работи успешно в различни условия
Двуредовият GH работи успешно в различни условия
Уникалната комбинация NUCROP действа в покривни култури
Уникалната комбинация NUCROP действа в покривни култури
Зареждане с хибридната течност Volt.fuel на комплекта NUCROP
Зареждане с хибридната течност Volt.fuel на комплекта NUCROP