"България продължава да настоява пред Европейската комисия за промяна на условията за отпускане на средства по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, т. нар. „украинска помощ" на земеделските производители". Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на среща с представители на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Обединени български животновъди (ОБЖ), Асоциация на биволовъдите в България (АББ), Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) и Асоциация на овощарите в България (АОБ).

Министър Тахов обясни, че заради достигнатите от някои стопани регламентирани лимити за подпомагане, значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно производство са изключени от подпомагане за покриване увеличението на разходите за производство на земеделска продукция. По думите му, първият предложен вариант на България пред ЕК е за отпадане на индивидуалния лимит на едно предприятие в първичното селскостопанско производство.

Другата възможност е за двойно увеличаване на т. нар. таван за опусканите средства по тази помощ от 280 000 на 560 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. „Третата хипотеза е средствата по помощта да се изплащат година за година", уточни министър Тахов. Той припомни, че и трите варианта са дискутирани, по предложение на България, в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. Предложенията са срещнали подкрепа и от други европейски страни членки, а темата ще продължи да бъде обект на разговори както на национално ниво, така и на ниво ЕК.

„Много важно е да се намери балансът. Търсим вариант да защитим интереса на земеделските производители, без това да задейства наказателна процедура", категоричен бе министър Тахов.