У нас единствено челните товарачи запазват ръст в продажбите

828 са новорегистрираните трактори у нас за периода 1 януари-30 септември 2024 г. Това показва последният доклад на дирекция „Контрол и техническа инспекция" към Министерството на земеделието и храните. От тях най-много са на марката John Deere (145), следвана от 102 броя на японската Kubota и 91 от графата „други". Най-много нови притежатели на трактори за първите девет месеца на годината има в област Пловдив – 104, като разликата с останалите населени места е осезаема – на второ място е област Стара Загора със 60 души.

За сравнение, през същия период на 2023 г. са придобити 984 трактора в страната, като разликата с последните данни от тази година е цели 156 единици. Трите водещи марки не са се променили особено оттогава, запазвайки челните позиции на пазара за трактори в България.

Новопридобитите комбайни у нас за последните 9 месеца са 96, което е с 53 по-малко от миналогодишните 149 за същия период. И двете години марката CLAAS води, следвана на второ място от John Deere и на трето - New Holland. Потреблението по области е съсредоточено предимно в северната част на България, в областите от Дунавската равнина - Добрич, Плевен, Монтана.

Лек спад се наблюдава и при телескопичните товарачи, които за първите 9 месеца на 2024 г. са 245, със 17 броя по-малко в сравнение с периода през 2023 г. 967 от регистрираните телехендлери са на JCB, а на второ място е марката Manitou с 47 продажби в страната. Това са водещите производители и за първото деветмесечие на предходната година. Положителната тенденция от първото полугодие за нарастващ брой на челните товарачи остава валидна, като за първите 9 месеца от годината са придобити 271 броя – с 58 повече от същия период на миналата година, когато са били 213. Предпочитани марки остават Bobcat и Caterpillar.

Продължителният спад не изненадва експертите и свързаните браншове. Европейският пазар също продължава да отчита негативна тенденция при селскостопанската техника, каквато се наблюдава и у нас. През октомври общият индекс на бизнес климата за индустрията на агромашини в Европа се повишава леко от -54 пункта до -52 пункта (по скала от -100 до +100), но остава в дълбините на отрицателните стойности, предават от Европейската асоциация за агротехника CEMA. Според проучването наличностите на дилърите остават на много високи нива на почти всички европейски пазари. На този фон, въпреки леките подобрения, все още няма нито един европейски пазар с положителни нива на доверие от гледна точка на производителите. Пазарите, които са отбелязали най-големи спадове до момента, като Испания и Италия, са в горната част на регионалната класация, което означава, че по-малко участници в проучването имат отрицателни очаквания за оборот за тези страни през следващите шест месеца. Германия, Австрия и други страни от Централна Европа, обратно, се намират в долния край на тази класация на доверието.

И италианският пазар все още отчита сериозни спадове, сочат данните на националната федерация на производителите и търговци на агромашини FederUnacoma. При тях данните за регистрации през първите девет месеца на годината показват спад за всички видове техника.

Още четете в новия брой на в. "Български фермер"