Около големите градове трябва да се изградят центрове за производство на храна, които по най-бързия начин да могат да я доставят. Това заяви ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков по време на представяне на доклад на тема "Продоволствена сигурност, устойчиви аграрни системи и интелигентни технологии за управление на климата", с който той запозна участниците в двудневния Национален симпозиум на тема "Продоволствена сигурност и устойчиво развитие". По думите му ковид пандемията и войната в Украйна ни показаха, че дългите доставки на храни са изключително рискови, цитира го БТА. "Ние работим по посока на кръгова икономика и къси вериги на доставка от производителя/фермата до трапезата", коментира той.

Проф. Ярков подчерта, че това означава производство на качествени и здравословни храни. "Продоволствената сигурност не е само производството на храна. Тук са включени проблемите на регионите и как да запазим хората да живеят в тях. Да запазим селата и малките населени места, за които единственият поминък е аграрният сектор и производството на храна. На второ място да запазим околната среда и климата чрез превенция на климатичните промени. Ние сме призвани да го правим с нашата компетенция в образованието", каза ученият.

Той припомни, че през 2022 година Тракийският университет заедно с бизнеса е изградил първата система за аквапоника, която е климатично неутрална. Тя работи и е разположена на индустриална площ и не е само с учебна цел.

Ректорът заяви, че от университета са поели ангажимент до 2035 година да редуцират въглеродните емисии до нула и да бъдат въглеродно неутрални. Проф. Ярков каза пред присъстващите, че именно Тракийският университет по националната научна програма "Интелигентно животновъдство" започна дигитализацията на аграрния сектор с роботизирани системи за доене, почистване и хранене на животните, с дронове и безпилотни самолети, които контролират пасищата. "Това са иновации, които са се появили на пазара преди няколко месеца и ние веднага ги въвеждаме. Нашата цел е да създадем демонстрационни центрове за целия аграрен сектор по посока на дигитализация и цифрова трансформация на производството на храна и управление на процеса от производството до трапезата", каза ректорът. Проф. Ярков обясни, че в Технологичния академичен комплекс на университета се отглеждат различни селскостопански животни.

Проф. Ярков допълни, че Тракийският университет има най-висока компетенция не само в областта на образованието, но и в областта на научно-развойната и приложна дейност, както и в трансфера на технологии по пътя на храната - производство, преработка, контрол, дистрибуция и за достигане до клиента.

Тракийският университет от днес е домакин на двудневен Национален симпозиум на тема "Продоволствена сигурност и устойчиво развитие". Целта на симпозиума е представителите на бизнеса, образованието и науката да обединят своите усилия и да активизират на базата на устойчиви практики и модели на взаимодействие създаване на иновативни и креативни проекти, за да се опази продоволствената сигурност и да се предотврати криза с продоволствието. През май м.г. в структурата на Трaкийския университет беше създаден Институт за продоволствена сигурност.