Знаете, че прясната ракия най-често е груба и парлива и понякога може да има особен дъх. Прехвърлена за съхраняване в стъклени съдове, такава ракия не се подобрява дори и след няколко години.

За да подобрим качествата ѝ, е добре да я съхраняваме продължително време в дървени съдове. А съдовете да са поставени в топли и сухи помещения.

За предпочитане са дъбовите бурета – в тях ракията старее и може да развие най-добре вкусовите си качества, придобива мекота и аромат и онзи хубав конячен цвят.

Новите неупотребявани съдове трябва да се избягват, защото от тях ракията извлича различни вещества, които могат да влошат качествата ѝ.

У нас стопаните обичат да оставят ракията да старее, но не повече от 3-4 години. За този период в зависимост от големината на съда, температурата, влажността и помещението, алкохолното съдържание на ракията може да намалее с 4-5 градуса.