Броколите са на особена почит от диетолозите. И то съвсем заслужено. Продуктът е богат на витамини и минерали, а полезните му качества могат да се изброяват дълго.

Но дори и на най-усърдните последователи на здравословното хранене всекидневното ядене на зеле би омръзнало. Ето защо ви предлагаме да сготвите много вкусни и интересни ястия с броколи.

Кашкавалени крокети 

Обикновено крокетите се пържат, но ако предпочитате ястието да не е мазно, може да сложите хапките във фурната за 20-30 минути. Печете на средна температура – 180-200°C. Вместо галета можете да използвате корнфлейкс или твърдо сирене. Броколите могат да са както пресни, така и замразени. В последния случай съцветията трябва да бъдат размразени и да се отстрани излишната вода.

Продукти: 100 г извара, 80 г броколи, 80 г полутвърдо сирене, 1 яйце, 4 суп. лъж. галета, 4 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Нарежете броколите и ги поставете в дълбока купа. Настържете полутвърдото сирене и го прибавете към зелето. Добавете изварата, яйцето и 1 суп. лъж. галета. От сместа оформете топчета с големината на топка за пинг-понг. Ако тестото не може да запази формата си, добавете още 0,5 суп. лъж. галета.

Топчетата се овалват в останалата галета и се пържат в сгорещено олио, докато станат хрупкави. Подсушете крокетите върхе домакинска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

Готовото предястие може да сервирате с чеснов сос.

Топла салата с тиква 

Броколите вървят с всякакви зеленчуци, билки, бобови растения, дори плодове. С необходимата доза въображение можете да приготвите много интересни салати. Когато сезонът на тиквата приключи, добавете вместо това моркови или сладки картофи. Дресингът също подлежи на промяна. Портокалът може да бъде заменен с лимон или смес от мед и зърнеста горчица. Всякакви зелени подправки ще са подходящи.

Продукти: Основни: 200 г тиква, 100 г броколи, 100 г кус-кус, 100 г бяло сирене, 0,5 ч. лъж. масло, щипка индийско орехче, сол - на вкус.

За дресинга: 0,5 портокал, 2 суп. лъж. балсамов оцет, 1 суп. лъж. зехтин, сол - на вкус.

Приготвяне: Тиквата се нарязва на кубчета, поръсва се с индийско орехче, овкусява се със сол и се слага във фурната за 20–25 минути на 180°C. Посолете кус-куса и долейте гореща вода до нивото на зърното. Добавете маслото и покрийте с капак.

Броколите се нарязват на розички и се слагат във вряща подсолена вода за 2-3 минути. Ако използвате замразен продукт, оставете да се готви още 2 минути. Изплакнете готовите съцветия със студена вода, за да спрете по-нататъшното готвене.

За дресинга смесете портокалова кора и сока с балсамовия оцет и зехтина. Посолете леко дресинга.

Смесете горещите броколи с кус-куса и печената тиква. Натрошете отгоре сирене.

Овкусете салатата, гарнирайте с билки и сервирайте.

Омлет с броколи на фурна 

Как да сготвим броколи вкусно и бързо? Направете здравословен зеленчуков омлет. Ако използвате замразени зеленчуци, не е нужно да чакате да се размразят. Достатъчно е да ги бланширате във вряща вода за 5 минути. За разнообразие може да допълните ястието със зелен грах, карфиол, сладки пиперки или зелен фасул.

Продукти: 200 г броколи, 150 мл прясно мляко, 3 яйца, 50 г полутвърдо сирене, 20 г масло, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Отстранете твърдите части от броколите. Ако използвате замразени зеленчуци, поставете ги във вряща вода за 5 минути, след което прехвърлете в гевгир и оставете водата да се отцеди.

Намажете форма за печене с масло. Яйцата и млякото се разбиват до хомогенност. Подправете със сол и черен пипер.

На дъното на намаслената тава се нареждат броколите и ги залейте с яйчено-млечната смес.

Настържете кашкавала и сложете омлета във фурната за 20-25 минути на 200°C.

Мъфини за разядка 

Понякога, за да добавите към диетата си със зеленчуци, трябва да прибягвате до трикове. Това важи особено за детското меню. Малките гастрономи няма да познаят какво се крие в тези кексчета.

Продукти: 110 мл кефир или кисело мляко, 100 г полутвърдо сирене, 10 цветчета броколи, 70 г пшенично брашно, 70 г пълнозърнесто брашно, 60 г масло, 40 г сметана 20%, 5 г бакпулвер, 2 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Отрежете цветчетата броколи, за да паснат във формата за мъфини. Ако ползвате прясно зеле, бланширайте за 3 минути във вряща вода, а ако е замразен продукт, увеличете времето до 5 минути. Прехвърлете съцветията върху лед или изплакнете със студена вода.

Разтопете маслото и го оставете да се охлади до стайна температура. Разбийте яйцата със сол, докато се получи пяна. Добавете млякото, настърганото сирене, разтопеното масло, сметаната и нарязания чесън. Пресейте двата вида брашно и бакпулвера и замесете тестото.

Поставете по 1 суп. лъж. смес във формичките за мъфини. Сложете по едно зелче във всяко гнездо и полейте зеленчука с още малко от тестото. Печете кексчетата за 35-40 минути на 180°C.

Крем супа 

В мразовит ден искате нещо сгряващо. Крем супата от броколи е точно такова ястие. Можете да сервирате с парче червена солена риба или лъжица меко сирене. Ако искате по-изразителни вкусове, заменете картофите с гъби.

Продукти: 500 г броколи, 200 мл сметана 20%, 2 картофа, глава лук, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Залейте пресните броколи със студена вода, добавете 2 суп. лъж. сол и оставете за 10 минути. Замразените съцветия не се накисват, препоръчително е да ги потопите във вряща вода за 5 минути. Зелето се измива и нарязва. Нарежете и картофите на малки филийки.

В тенджера налейте 1 литър вода и поставете на котлона. Добавете броколите и картофите във врящата вода, посолете и варете 10 минути.

Нарежете лука и го запържете в растително масло до златистокафяво. Добавете го в тенджерата с броколите и картофите. Пасирайте сместа с помощта на потапящ се блендер. Сипете сметаната и супата се връща на огъня. Загрейте до завиране и изключете котлона.

Разпределете супата в купички, гарнирайте по ваш вкус и сервирайте.

Салата с репички и карамелизиран чесън 

Любителите на екзотиката трябва да опитат тази салата. Броколите, неутрални на вкус, се „отварят" интересно, заедно със задушен в балсамов оцет чесън и пресни тръпчиви репички. Необичайните комбинации не свършват дотук. Предлагаме да залеете салатата с дресинг от фъстъчено масло.

Продукти: Основни: 300 г броколи, 7-8 репички, 5 скилидки чесън, 2 суп. лъж. балсамов оцет, зелена салата на вкус, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. захар.

За дресинга: 1 суп. лъж. фъстъчено масло, 1 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. соев сос.

Приготвяне: Запържете леко броколите в 1 суп. лъж. растително масло и прехвърлете в купа. Нарежете репичките на едро.

Запържете целите скилидки чесън в останалото олио в същия тиган. Добавете захарта и балсамовия оцет и задушавайте, докато сместа се сгъсти.

За дресинга смесете фъстъченото масло, зехтина и соевия сос. Ако сместа се получи твърде гъста, добавете 1 суп. лъж. вода.

Поставете броколито, репичките, карамелизирания чесън и салатата в голяма чиния. Подправете с дресинга и сервирайте.

Кюфтета от броколи и киноа 

Ако сте решили да намалили консумацията на месо, трябва да намерите достоен заместител. Например тези кюфтенца от броколи и киноа. За разнообразие можете да експериментирате със зърнени храни. Опитайте да добавите леща или булгур. Ястието ще стане още по-интересно, ако го допълните със запържени гъби или задушен в сметана спанак.

Продукти: 400 броколи, 200 г киноа, 100 г кашкавал, 2 яйца, 1 суп. лъж. растително масло, 1 скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Поставете цветчетата броколи във вряща вода за 3-4 минути. Замразените зеленчуци бланширайте 2-3 минути по-дълго. Прехвърлете готовото зеле в гевгир. Накълцайте чесъна и го запържете в растително масло. Добавете суха киноа към чесъна и оставете на котлона още 3-4 минути. Залейте с 200 мл гореща вода, намалете котлона и покрийте с капак. Гответе още 15 минути.

Нарежете броколите на ситно и сложете резените в дълбока купа. Добавете яйцата, настърганото сирене, сварената киноа, сол и черен пипер. Разбъркайте добре сместа и от нея оформете топчета и ги наредете в покрита с хартия тава. Пече се 20-25 минути на 180°C.

Киш с червена риба 

Ярки броколи, парчета червена риба, деликатен пълнеж от сметана и заливка с кашкавал - красивото и вкусно ястие няма да остане незабелязано. За тестото е подходящо както обикновено пшенично брашно, така и пълнозърнесто или оризово брашно. Кишът не трябва да се готви в голяма купа. Можете да вземете няколко порционни форми и да поднесете на всеки индивидуално.

Продукти: За тестото: 30- г брашно, 100 г масло, 50 г сметана 25%, 1 яйце, 1/4 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж. захар, щипка мащерка.

Пълнеж: 300 г червена риба, 200 г броколи.

Заливка: 250 мл сметана 20%, 100 г полутвърдо сирене, 2 яйца, по щипка сол и мащерка.

Приготвяне: Смесете пресятото брашно със захарта и солта. Добавете студеното масло и разтрийте сместа на трохи. Добавете яйцето, сметаната и мащерката и оформете тестото на топка. Разточете основата на киша във форма с диаметър 25 см. Набодете с вилица и поставете в предварително загрята на 200°C фурна за 20 минути.

Бланширайте пресните броколи във вряща вода за 2-3 минути. За замразените съцветия е по-добре да увеличите времето до 5 минути. Отцедете в гевгир и го изплакнете със студена вода.

Нарежете червената риба на кубчета.

За заливката смесете сметаната с яйцата, настъргания кашкавал, солта и мащерката.

Разпределете броколите и рибата върху основата и добавете заливката. Поставете киша обратно във фурната за 25 минути. Намалете температурата до 180°C.

Паста с бекон 

В популярните рецепти няма паста с броколи, но това не означава, че продуктът няма място в ястието. Комбинирайте пържен бекон със зеле, щедра шепа настъргано твърдо сирене и гореща вода, за да създадете вкусен сос. Всичко, което трябва да направите, е да добавите любимата си паста, да разбъркате, докато съставките се смесят напълно и да сервирате веднага.

Продукти: 400 г броколи, 400 г паста, 100 г бекон, 80 г кашкавал, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Сварете макароните според инструкциите. Готвенето трябва да приключи 2 минути по-рано. Запазете 2-3 черпака вода от водата, където е варена пастата за по-късно готвене. Броколите се заливат с гореща вода и се отцеждат в гевгир.

Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. Нарежете бекона на тънки лентички.

Загрейте зехтина и в него запържете бекона.

Смачкайте чесъна с широката страна на ножа и добавете към месото. Когато скилидките станат златисти, те трябва да бъдат извадени.

Поставете броколите в тигана с бекона и добавете сол и черен пипер. Загрейте всичко заедно за 2-3 минути. Добавете пастата, 1 черпак вода и половината от настърганото сирене. Задушете всичко заедно още 2-3 минути. Ако пастата изглежда жилава или сосът е твърде гъст, добавете още вода.

Разпределете ястието в чинии, поръсете със сирене и сервирайте.

Телешко по азиатски 

Зелето обикновено се сервира като гарнитура към месо, но в тази рецепта то е пълноценна съставка.

По-добре е да подготвите всички съставки предварително, тъй като ще трябва да действате бързо по време на готвенето. Ако обичате по-пикантни нотки на вкус, смело добавете половин люта чушка към джинджифила и чесъна.

Продукти: 300 г телешко месо, 200 г броколи, 3 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. сусамово масло, 2 скилидки чесън, 1 см пресен джинджифил, 2 ч. лъж. кориандър, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Телешкото месо се нарязва на ивици с дебелина 1 см. Посолява се, добавя се смлян черен пипер и натрошени зърна кориандър. Оставете месото за 30 минути.

Броколите се разделят на розички, заливат се с вряла вода, добавят се 2 ч. л. сол. След 6-8 минути течността се отцежда и зелето се поставя в гевгир. Настържете джинджифила и чесъна на ситно ренде.

Загрейте растителното масло в дълбок тиган и запържете в него чесъна и джинджифила. Добавете телешкото месо и оставете да къкри още 3-4 минути. Прибавете соевия сос и сусамовото олио. Задушете месото още 3-4 минути. Добавете броколите и загрейте, докато сосът се сгъсти.

Сервирайте с гарнитура от ориз или фиде.