Добре подбраната гарнитура е поне половината от успеха на всяко ястие. Важно правило е тя да е в хармония и да не доминира над вкуса на основното ястие. Останалото е полет на фантазията... Ако ви липсват идеи и ви е омръзнало да мислите какво да сервирате като гарнитура освен ориз, паста или картофено пюре, пригответе някоя от нашите рецепти! Предлагаме ви няколко необичайни гарнитури, които ще разнообразят ежедневното меню и при умело комбиниране ще направят основното ястие здравословно. Сигурни сме, че семейството и гостите ще го оценят.

Пюрето не е само от картофи 

Пюрето не е просто смачкани картофи или грах. Може да се приготвя и от по-редки зеленчукови култури, и то успешно. Зелето колраби, например, е отличен вариант за диетично, здравословно и много вкусно пюре.

Друг вариант е да направите пюре от корен от целина. Получава се лесна диетична гарнитура. Ястието има вкус на картофено пюре, само е по-ароматно и нежно.

Пюре може да се направи и от сладки картофи. Тези зеленчуци наистина имат прилики във вкуса на обикновените, но по съдържание на калории и количество хранителни вещества, които съдържат, са много различни. Сладките картофи съдържат само 85 kcal на 100 г готов продукт, но съдържат два пъти повече калий и натрий. Пюрето от сладък картоф не съдържа вреден холестерол, така че диетолозите го препоръчват за хора, които искат да отслабнат и за диабетици.

Можете да направите пюре от пресен зелен грах, който е по-лесно смилаем от боба, но в същото време съдържа голямо количество растителни протеини, които са полезни за тялото. Предлагаме ви рецепта, с която да изненадате гостите си с интересна алтернатива на обичайните гарнитури.

Продукти: 800 г пресен зелен грах, глава лук, 150 мл сметана, 100 мл прясно мляко, сол и бял или черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сипете в тенджера вода и я поставете на силен котлон. След като заври се посолява и се добавя зеления грах. Добавете и обеления лук, нарязан на 4 части. Изчакайте зеленчуците да заврат, намалете котлона до средна степен и оставете да къкри, докато грахът омекне. За младия грах са достатъчни 7 минути, за по-зрял ще отнеме 20 минути. Отцедете сварените зеленчуци в гевгир. Пасирайте лука и граха, добавете сметаната и разбъркайте. Постепенно прибавете затопленото мляко до получаване на желаната консистенция на пюрето. Посолява се и се добавя черен пипер.

Сервирайте готовото ястие горещо. Нежното зелено пюре е красива гарнитура към риба на пара, бяло месо или дивеч.

Полезен съвет: ако решите да правите пюре от грах извън сезона, използвайте замразен. Разклатете пликчето, когато купувате грах в супермаркета. Ако можете да чуете шумоленето на леда вътре, това означава, че продуктът е бил подложен на неколкократно замразяване и размразяване. По-добре не го купувайте.

Пресен спанак 

Фразата „здравословна храна" неволно асоциираме с „безвкусна". Днес ще се опитаме да ви докажем обратното, като ви предложим здравословна и наистина вкусна гарнитура от пресен спанак. Важен момент е, че това ястие се приготвя много бързо, тъй като спанакът не трябва да се подлага на продължителна топлинна обработка, за да не се изгубят полезните вещества. Съдържа фибри, мастни киселини, витамини А, В, С, Е, желязо, натрий, калций – и това не е целият списък. Несъмнено ползите са огромни, важно е да се запазят хранителните вещества в готовото ястие.

Продукти: 300 г спанак, 40 г праз, 2 скилидки чесън, 15 г масло, 30 мл зехтин, 40 мл сметана, черен пипер и сол - на вкус.

Приготвяне: В загрят тиган се слага маслото и зехтина. Чесънът и празът се нарязват на ситно и се запържват за 2 минути. Добавете спанака и гответе, докато обемът му намалее наполовина. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Добавете сметаната и гответе още 2 минути. Гарнитурата е готова!

Забележка към домакинята: Когато купувате спанак, вземете този с наситено зелени листа. Ако цветът на продукта не е така ярък, това означава, че вече не е свеж. Стиснете листа в ръката си – пресният спанак трябва да хрупка.

Зеленчукова запръжка 

Stir-fry е технология за готвене, при която месото и зеленчуците се запържват бързо в тиган. Това дори не е гарнитура, а истински набор от витамини! Зеленчуците перфектно допълват всяко ястие и се съчетават добре с всяко месо, риба и морски дарове.

Продукти: 200 г зелен фасул, 1 чушка, 1 тиквичка, 3 скилидки чесън, 20 г сурови фъстъци, 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. соев сос, 1/2 ч. чаша вода, зелен лук и сусам на вкус.

Приготвяне: Нарежете тиквичките, зеления фасул и чушката. Накълцайте чесъна. В тиган се налива олио и се загрява. Добавете чесъна, след 30 секунди прибавете нарязаните зеленчуци и сипете половин чаша вода. Гответе на силен огън, като разбърквате, докато водата се изпари (около 5 минути).

Смелете фъстъците и ги добавете към зеленчуците. Сипете соевия сос и гответе още 3 минути, като разбърквате от време на време. Поръсете с наситнен зелен лук и сусам. Сервирайте топло.

Ароматни броколи 

Много хора са свикнали да готвят броколи в тесто. Предлагаме ви нестандартна рецепта за вкусна гарнитура. Тайната на успеха се крие в запичането с пикантни подправки, бекон и хляб. Ароматните розички зеле могат да бъдат както гарнитура, така и основно ястие.

Продукти: 500 г броколи, 20 г стар бял хляб (трохи), 1/3 люта чушка, 1 скилидка чесън, 2 щипки сушен розмарин, 70 г пушен бекон, 1 суп. лъж. зехтин, шепа орехи, черен пипер и сол - на вкус.

Приготвяне: Разделете броколите на розички, лютата чушка нарежете на 2 части и отстранете семките. Чушката и чесънът се накълцват на ситно.

Налейте вода в тенджера, добавете сол и оставете да заври. Поставете цветчетата броколи във врящата вода и варете 5 минути. Свареното зеле се прехвърля в много студена вода веднага щом се свали от огъня. Поставете върху домакинска хартия, за да отстраните излишната вода.

Поставете трохите за хляб, розмарина, чесъна, лютата чушка и нарязания бекон в купа на блендер и пасирайте. Запържете получената смес в сух тиган до златистокафяво. В тигана се слага 1 суп. лъж. зехтин и сипете броколите и загрейте. Върнете запържената панировка, разбъркайте добре, добавете шепа орехи и сервирайте.

Зелеви фалшиви пържоли 

Стековете от бяло зеле могат да бъдат както самостоятелно ястие, така и оригинална гарнитура, например към месо. Ястието се получава сочно отвътре и с хрупкава коричка отгоре.

Продукти: бяло зеле, 2 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушени билки, 2 ч. лъж. семена от копър, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер.

Приготвяне: Загрейте фурната на 200°C. Покрийте тава за печене с хартия. Нарежете зелето на филийки с дебелина 2-3 см и го поставете в тавата.

Смесете ситно нарязания чесън с билките. Намажете зелето със зехтин, чесън и пастата от подправки. Отгоре поръсете със сол, черен пипер и копър. Обърнете стековете и повторете процедурата.
Поставете тавата във фурната, печете 20 минути, след това обърнете пържолите и печете още 20 минути. Сервирайте топли.

Глазирано цвекло 

Ако мислите, че не обичате цвекло, значи никога не сте го опитвали в балсамова глазура! Това ястие е пикантно, нежно и много необичайно!

Продукти: 1 кг цвекло, 1 суп. лъж. зехтин, 1/2 ч. чаша балсамов оцет, 1 ч. лъж. портокалова кора, 2 ч. лъж. захар, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте цвеклото, отстранете стъблата. Вземете керамичен съд или тава, покрийте дъното с фолио, наредете цвеклото и го намажете със зехтин. Покрийте съда с друг лист фолио и поставете във фурната, предварително загрята на 200°C.
Печете 1-2 часа в зависимост от големината на зеленчуците. След час надупчете цвеклото с вилица. Ако е меко, вече е готово, ако не е - оставете да се пече още. Извадете готовото цвекло от фурната и оставете да изстине.

Направете балсамовата глазура: Смесете оцета и захарта в малка тенджера, поставете на силен котлон и гответе, докато глазурата придобие консистенция на гъст сироп.

Охладеното, но още топло, цвекло се обелва, нарязва на 4 части, нарежда се в чиния и се залива с балсамовата глазура. Можете да поръсите с портокалова кора и да подправите с черен пипер и сол.

Пържена полента 

Не пропускайте да направите полента! Пържената царевична каша може да бъде наистина впечатляваща гарнитура или предястие и ще се хареса на тези, които не ядат месо.

Продукти: 3 ч. чаши вода, бульон или мляко, 1 ч. чаша едро или средно едро царевично брашно, 1 ч. лъж. едра сол, 2 суп. лъж. зехтин или масло, 1/2 ч. чаша растително масло за пържене.

Приготвяне: Налейте вода в тенджера и я поставете на силен огън. Без да кипвате, внимателно добавете царевичния грис, като бъркате през цялото време. Оставете да заври, като внимавате да разбърквате течността непрекъснато. Гответе около 30 минути на много слаб огън, като изстържете полентата от дъното и стените на тигана, за да не загори. Готовата каша трябва да е много гъста, затова регулирайте количеството вода в зависимост от едрината на царевичното брашно. Посолете готовата полента на вкус, прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене, загладете и оставете да изстине. Нарежете охладения блат на порции.

В дълбок тиган се сипва олио, загрява се на силен огън, добавят се парченца полента. Трябва да са 2/3 потопени в олио. Запържете от двете страни до златистокафяво. Поднесете към основното ястие заедно с любимите си сосове.