Първи по рода си Семинар за копитното здраве организира копитарят и мениджър Христо Димитров от Габрово. Събитието ще се проведе от 28 октомври до 1 ноември в Габрово, където е и базата на компанията му.

Специално за семинара от САЩ в Габрово пристига топ експертът в бранша в световен мащаб Карл Бурги.
Карл Бурги е основател на Sure Step Consulting International и Save Cows® Network - компании, обслужващи международната индустрия за здраве на копитата повече от 35 години. Като доставчик на грижи за копитата и консултант по здравето на копитата, Карл си сътрудничи с лидери в индустрията по целия свят, за да сведе до минимум куцотата и да насърчи благосъстоянието на животните чрез улесняване на здравни образователни програми и семинари. Освен това той продължава да развива оборудване и продукти за грижа за нуждите на модерната млечна ферма, докато осигуряването на комфорт на кравата е основен приоритет. Личната страст и бизнес мисия на Карл е да SAVECOWS® (Да опази кравите).

Семинарът ще протече в три части.

1: Управление на здравето на копитата при заболявания на нокътния рог,

2: Управление на здравето на копитата при инфекциозни заболявания,

3: План за действие без толерантност към куцота.

„Производството на млечни продукти напредна толкова много през последните 10 години с ползите от практическите изследвания. В световен мащаб много проучвания в отглеждането на кравите, управлението и здравето на копитата са подобрили продуктивността и дълголетието на кравите. Тази обща сесия ще предостави представа за причините за различни заболявания като язви на стъпалото, лезии на бели линии, язви на пръстите на краката, дигитален дерматит и флегмон. По-доброто разбиране ще даде на участниците практически знания за вкъщи, за да подобрят печалбите от правилното отглеждане на крави", споделя авторът на идеята за семинар и негов организатор Христо Димитров, мениджър на КЗМ ЕООД.

Освен теоретичната част, дузина желаещи, записали се за събитието, ще имат възможност във Ферма Горна Росица заедно с Карл Бурги да практикуват грижата за копитата на кравите на живи животни.

Домакини на събитието са КЗМ ЕООД, Ферма Горна Росица и Хотел Етър.