Въпреки повишената цена, търсенето на черупкови на пазара не намалява

Инес ЗЛАТАНОВА

Очаква се ръст от 2,7% в пазарния обем на ядките през 2025 г. През тази година приходите от черупковите плодове в България са 13,3 млн. лв. Тенденциите са за плавно нарастване на количествата и пазара до 2029 г., когато обемът трябва да достигне над 21 млн. кг, показват данни на Националната асоциация на производителите и преработватели на черупкови плодове (НАППЧП). Нейният председател Илиас Сарнук коментира за в. „Български фермер", че тази година цените на черупковите плодове в международен план са със значителен ръст, не само у нас. „Въпреки това повишение обаче наличности не се задържат, защото добрата стока е кът", твърди той. Заради горещините и сушата това лято добивите са по-ниски, а изкупните цени са по-високи с 1-2 лв. на килограм.

"С бадемите отваряме нови пазари към страни от Европейския съюз, но това също е предизвикателство предвид по-ниските цени на вноса конкретно на този черупков вид. Положително е, че сме в южната част на континента и сме от първите при брането на реколтата, с което влизаме на пазар с малко по-голямо търсене", заяви още Илиас Сарнук.

И към момента се берат някои от сортовете орехи, като реколтата като цяло на черупкови (орехи, бадеми и лешници) е компрометирана заради сушата от лятото, споделят производители и от бранша. Тази година в Турция е имало проблеми с неприятели по лешниците, вследствие на високите температури. И там ниските ниските добиви са причина продукцията да е на по-висока изкупна цена от миналогодишната.

У нас едровите цени от градините са в порядъка на 2-7 лв. за сух орех от производител, 4-7 лв за бадеми на черупка и също толкова за лешници на черупка (като нивата на едровите цени са в голям диапазон в зависимост от качеството и сортовете). Едровите цени от лицензиран преработвател на ореховата ядка са 12-19 лв./кг, на бадемовата – 13-18 лв./кг, на лешниковата – 18-23 лв./кг.

Радослав Танев, производител на орехи от Чирпан, продава хубава, бяла ядка, каквато не се среща често у нас, за 6-8 лв./кг. Въпреки ниските добиви и повишени изкупни цени, продукцията му се търси, като предпочита да прескочи индустриалното производство и да я реализира директно на крайните потребители. Извън България и традиционните производители (Гърция, Турция, Румъния, Молдова и Украйна), в Западна Европа той казва, че цената е доста по-висока.

Пламен Газянов, основател на „Биоядки Ники" и представител на бранша на изложения в чужбина отглежда ядки биологично и продава орехи на цена 20-25 лв./кг, а лешниците за около 22-30 лв. Той сам ги преработва и прави от тях тахани, масла и халва. Трудностите му са свързани с липсата на работна ръка и вода за напояване.

От браншовата организация на производителите на черупкови плодове споделят, че те както другите сектори имат крещяща нужда от напояване и от догодина разчитат и те да бъдат включени в т. нар. украинска помощ, ако се предвижда такава.

За гарантиране на здравето на потребителите е особено важно те да са наясно в произхода на стоката, и това е основният фокус на провелия се миналата седмица 9-ти Национален фестивал на ореха в с. Голямо Дряново. Това е най-голямо му издание, а целта е да се популяризират добрите български ядки и вкусове. В селото се намира най-старият орех на Балканския полуостров на над 500 г., а в негова чест през 1965 г. е издадена и пощенска марка. И днес там се намира един от най-големите орехови масиви от български сортове, разположен на площ от над 2500 декара.

Още за пазара на ядки, биодинамичното земеделие и кореновите гниенета четете в новия брой на в. "Български фермер" от 28 октомври-3 ноември