Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) изготви и обяви индикативния график, по който ще бъдат преведени субсидиите на земеделските стопани до края на 2024 г. По инициатива на изпълнителния директор Ива Иванова графикът обхваща не само планираните оторизации по интервенциите на директните плащания за Кампания 2024, но и предстоящите разплащания по схемите на държавните помощи. 

Съгласно разчетите по интервенциите на директните плащания, включени в Стратегическия план за земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г., първи подпомагане за Кампания 2024 получават животновъдите по Преходна национална помощ за говеда и биволи (ПНДЖ 1).

Държавната помощ, в която влиза отстъпката от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство, бе изплатена на 24.10.2024 г. в размер на 91 871 454 лв. на 14 640 земеделски стопани.

През месец декември е планирано да бъде преведено подпомагането по десетте интервенции за обвързана подкрепа за животни и по интервенцията с най-голям бюджет – „Основно подпомагане на доходите за устойчивост" (ОПДУ).

Земеделските производители ще получат финансовата си подкрепа по посочените в индикативния график интервенции за Кампания 2024 след като ДФЗ приключи всички проверки, предвидени в приложимото законодателство.

Напомняме на всички кандидати за подпомагане по схемите на държавните помощи и директните плащания, че Индикативният график е указателен и има за цел да ориентира земеделските стопани за предстоящите плащания към тях.