Нещата не вървят много добре за виното. В световен мащаб производството и потреблението намаляват. Въпреки това биологичното лозарство запазва позициите си и потребителите са все по-отворени към него. В резултат на това биологичното вино действително се увеличава и придобива все по-голямо значение в лозаро-винарския сектор, съобщава нидерландският сайт Biojournaal.

Климатът причинява главоболия

на винопроизводителите
2024 г. е Международната година на виното. Последните няколко години обаче не бяха добри за лозаро-винарския сектор като цяло в световен мащаб. Екстремните климатични условия оказаха огромно въздействие върху лозята, което доведе главно до натиск от страна на гъбичките. Инфлацията също повиши разходите за производство и дистрибуция и накара потребителите да се отказват по-често от виното. Така че историята не е много положителна, като през 2023 г. се наблюдава най-ниското ниво на световното производство на вино от 1961 г. насам и намаляване на световните лозарски площи за трета поредна година. През 2023 г. потреблението в световен мащаб е намаляло с почти 3% в сравнение с 2022 г., а в Белгия - с цели 11%.

Биологичното вино е във възход

Можем да бъдем по-позитивно настроени към биологичните вина. Както площите и производството, така и потреблението са се увеличили значително в световен мащаб и се очаква да продължат да нарастват. Това стратегически ще направи сегмента на биологичните вина в рамките на винения сектор още по-важен. Докато пазарът на биологични вина в момента възлиза на около 10 трилиона евро в световен мащаб, The Grand View Research очаква до 2030 г. той да се увеличи почти двойно.

Понастоящем прогнозите са за годишен ръст от около 10 %. Особено за белите биологични вина и за вината, които се предлагат в търговската мрежа, те все още виждат голям потенциал за растеж. Ако вземем предвид площта, върху която се извършва конверсия, и нарастващата популярност на биологичните вина сред потребителите, горните числа не звучат невероятно, въпреки че има големи различия между отделните региони.

Докато площта на лозовите насаждения в световен мащаб като цяло намалява, площта на биологичното лозарство се увеличава. С площ от около 550 000 хектара площта на биологичното лозарство представлява около 8% от общата площ на лозарството в света (7,2 млн. хектара до 2023 г.).

Нарастването на тези биологични площи става на етапи: с доста експоненциално начало, спад около 2011-14 г. и възобновяване оттогава насам с около 8% годишно. От тази глобална площ с биологични лозя почти 90% се пада на Европа. Само на Испания, Франция и Италия се падат 79 %. Испания засега остава на първо място по площ на биологично произведени лозя (напълно преобразувани). По данни на Agence Bio Франция изпреварва Испания, ако добавим и площта в процес на конверсия.

Подобно на световното производство на вино, което през 2023 г. е намаляло с 10% в сравнение с 2022 г., световното потребление на вино също е намаляло през същата година. Но и тук виждаме увеличение на потреблението на биологично вино. Във Франция 5% от консумираните вина през 2021 г. са биологични. Този дял систематично се увеличава, според проучване на Circana за BioLinéaires. Междувременно 36% от французите пият биологично вино, което е повече от два пъти повече в сравнение с 2015 г., когато този дял е бил 17%. За Европа като цяло този процент е 29% (в сравнение със 17% през 2015 г.). Фламандците също все повече откриват биологичните вина. Докато през 2016 г. само 8,3% от фламандците са пили биологично вино, през миналата година (2023 г.) те са били 13,4%.