Кисабел (Kissabel®) е ябълка, получена в резултат на естествена хибридизация между сорта Гала и оригинален грузински сорт с червено-оранжева месеста част. Този невероятен сорт е насочен към потребителите, които търсят различна ябълка. Към нейното производство се е насочил и Blue Whale, испански коопператив за производство на ябълки, основан през 1950 година.

Кисабел е истинска продуктова иновация, различна от всичко, което сме виждали в сектора на плодовете. Предимството му е, че не се конкурира с други ябълки и създава истинско допълнение към рафтовете. Сега това е най-популярният сорт в нашата гама", обяснява Кристел Бертин, мениджър маркетинг и комуникации в Blue Whale.

За да му осигури заслуженото място на пазара, кооперативът, в тясно сътрудничество с клуба Kissabel® , не пести средства за маркетинговата си кампания.

„С нашите партньори първо работихме за определяне на целевата група по континенти. В Европа целта е потребител, когото нарекохме Адриен - млад човек на възраст под 29 години, който търси храни, които са едновременно забавни и здравословни. Адриен обича червени плодове и други плодове, а ябълките по принцип не са част от хранителните му навици. Той консумира преработени продукти, които определя като здравословни, но които имат много по-лоша хранителна оценка от хрупкава ябълка. Млад възрастен, който живее в града, е склонен да пазарува в местните магазини в центъра на града. Кисабел отговаря на всички изисквания, за да задоволи нуждите на Адриан. За да привлечем вниманието на тази целева група, ще подчертаем уникалната характеристика на този сорт със слогана: „Да бъдем червени". Кисабел наистина е уникална ябълка и ние ще се възползваме от тази разлика," казва още Кристел Бертин.

Обещаващо бъдеще на азиатския пазар?

Blue Whale иска да излезе извън границите на европейския пазар. Докато жълтият сорт с червена месеста част вече е част от асортимента на испанския кооператив от няколко сезона насам, червеният сорт с червена месеста част има силен потенциал за развитие в Азия.

„В Азия съществува култура на даряване на червения цвят, която е силно застъпена. Сортът Kissabel® с червена месеста част има деликатен вкус на червени плодове, по-ароматен е и също се харесва много на азиатските потребители. Независимо дали става въпрос за този сорт или за по-пикантния жълт, идентифицираните цели реагираха много добре на потребителските тестове. Предлагаме го в тарелки с по 4 плода през много кратък пазарен период, през октомври и ноември", обяснява Кристел Бертин.

Реколтата за 2024 г. на испанския кооператив трябва да достигне 700 тона, като потенциалътно може да е до 1000 тона, когато дърветата достигнат зрялост.