Времето ще е подходящо за прибиране на есенно-зимните сортове овошки

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури близки до обичайните за края на октомври и началото на ноември. Засушаването в по-голямата част от страната ще се задълбочава и ще възпрепятства сеитбата на зимните житни култури и нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенници. На места в северозападните и южните райони отсъства продуктивна влага в 50-cм почвен слой, а в 100-cм нивото на влагозапасите е много ниско - под 50% от ППВ (агростанции: Кнежа, Бъзовец, Кюстендил, Сандански, Пловдив, Пазарджик, Чирпан). Сравнително добри, над 70% от ППВ, са почвените влагозапаси в 50- и 100-cм слой на места в Източна България (Силистра, Добрич, Долни Чифлик, Ямбол), където през първата половина от есента са регистрирани валежи със стопанско значение.

През седмицата в по-голямата част от полските райони лимитиращ фактор за развитието на есенните посеви остава дефицитът на почвена влага. При засетите през първата половина на октомври посеви със зимни житни култури ще се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване. В крайните южни райони (агростанция Любимец) засушаването ще постави под въпрос оцеляването на част от покълналите посеви.

Условията през периода ще бъдат подходящи за прибиране на есенно-зимните сортове овошки. Краят на октомври – началото на ноември е подходящ срок за засаждане на касис и малини.