Повишаването на производителността и увеличаването на сортовете с висока стойност доведоха до това, че индустрията за ябълки и круши в Нова Зеландия е допринесла с почти 2 милиарда долара от общо въздействие върху националната икономика през последните 12 месеца, според ново изследване на MartinJenkins.

Докато също така регистрира намаляване на използването на земя, иновациите в рамките на инфраструктурата на овощните градини и опаковките и инвестициите в нови насаждения с висока стойност доведоха до рекордно въздействие на общите приходи на индустрията от 1,96 милиарда долара през 2023 г.

Икономическият принос на индустрията за ябълки и круши в Нова Зеландия за 2024 г. беше проучен от MartinJenkins, за да серазкрие стойността на индустрията за националните и ключовите регионални икономики.

Наемайки повече от 12 000 постоянни и сезонни служители, индустрията за ябълки и круши регистрира темп на растеж на стойността, който изпреварва темпа на растеж на общата стойност на износа на Нова Зеландия. През 10-те години до 2023 г. секторът е увеличил стойността на износа си от 347 милиона долара до повече от 892 милиона долара.

Повишената производителност и нивата на опаковане също допринесоха за 19 процента намаление на въглеродния отпечатък от опаковките и хладилните складове и общо 13 процента намаление на цялата верига на стойността на износа на ябълки.

Главният изпълнителен директор на Apple and Pears на Нова Зеландия Карън Мориш казва, че икономическият доклад предоставя ценна моментна снимка, тъй като индустрията продължава да се стреми към растеж на стойността.

„Нова Зеландия има водеща позиция в света в областта на интелектуалната собственост, иновативни системи за отглеждане и след прибиране на реколтата и стандарти за безопасност на храните, качество и устойчивост от световна класа. Това, заедно с географското ни положение в Тихоокеанския регион, позиционира нашия сектор добре, за да улови повишена стойност ", казва главният оперативен директор на T&G Global за ябълки Шейн Кингстън.