Започвате деня с чаша кафе, нали? Но дали сте се замисляли какво кафе пиете? Защото 95 % от кафето в търговската мрежа не е „честно" (fair) и тази тенденция не може да бъде спряна.

Пазарът на кафе е подложен на огромен натиск. Експертите дори прогнозират глобална криза на кафето. Търсенето на добро кафе се увеличава, а в същото време изменението на климата го превръща в дефицитна стока. Това означава по-високи цени, но за съжаление земеделските производители на кафе не се възползват от тях, защото тези по-високи плащания не достигат до началото на веригата. По този начин по-големите плащания за земеделските производители на кафе са разходи за затваряне на веригата.

Освен това хората не винаги осъзнават, че цените на стоките често се покачват, когато поради изменението на климата и съответно твърде много или твърде малко дъждове има лоши реколти. Така фермерите събират по-малко килограми кафе на зърна! По-ниската продукция в килограми често не се компенсира от по-високата цена. Накратко: земеделският производител отново губи.

Паоло Афонсо Ферейра Жуниор, мениджър по кафето в мрежата на производителите CLAC:

„Много сме загрижени за бъдещето на много фермери на кафе в Латинска Америка. Производителите на кафе могат да се борят с последиците от изменението на климата само ако получават по-висока цена за отглежданото от тях кафе. Само тогава те ще могат да инвестират в екологосъобразно земеделие, отглеждане на сенчести растения и ефективни техники за напояване. Ако това не се случи, бъдещето на фермерите, отглеждащи кафе, и на кафето ще бъде сериозно застрашено."

Въздействие на EUDR

Друг ефект от изменението на климата е натискът върху земеделските производители на кафе в резултат на европейските разпоредби (EUDR), които допълнително повишават производствените разходи. Въпреки това инициативата на ЕС за борба с обезлесяването е от съществено значение в борбата с изменението на климата.

Петер д'Ангремонд, директор на Fairtrade Нидерландия заявява: „Fairtrade се отнася с положителна критика към EUDR. Добра стъпка, но смятаме, че натискът не трябва да се оказва върху земеделските производители. За да ги въоръжим срещу изменението на климата и да направим възможно спазването на EUDR, ние им предлагаме необходимата подкрепа на място. В рамките на кооперативите за справедлива търговия фермерите остават собственици на събраните данни по всяко време. При това интересите на земеделските стопани винаги са от първостепенно значение."

Превърнете минималната цена и премията в норма

Сега много търговци на дребно не плащат по-висока цена за кафето, което купуват, а земеделските производители на кафе все още не се възползват от по-високите цени на кафето.

Всъщност на около 5% от кафето, предлагано на дребно, се заплаща минимална цена и премия, които позволяват устойчиво производство. Точно тази комбинация от минимална цена и премия на Fairtrade може да направи разликата за производителите на кафе. Без тези ценови стандарти производството на кафе става все по-трудно и дори може да доведе до това, че фермерите да бъдат принудени да спрат. В страни като Колумбия, където много хора зависят от кафето - пряко или непряко - това ще застраши и икономиката на страната.

Петра Морсинкхоф-Ейкхолт, мениджър „Иновации и корпоративна социална отговорност" в PLUS Retail:

„Искаме да бъдем пионери, когато става въпрос за плащане на по-висока цена на производителите на кафе. Като единствен супермаркет в Нидерландия PLUS предлага кафето си със собствена марка Fairtrade. Чрез минималната цена и премията Fairtrade PLUS плаща по-висока цена на производителите на кафе, което е много важно за тяхното бъдеще и условия на живот в настоящата криза с кафето. Като търговец на дребно ние вярваме, че е важно да поемем отговорност. Вече повече от 10 години, продавайки нашето кафе със собствена марка Fairtrade, ние оказваме голямо положително въздействие върху фермерите, отглеждащи кафе, и върху околната среда. За да можем и в бъдеще да се наслаждаваме на вкусно и добро кафе".

Петер д'Ангремонд от Fairtrade Нидерландия:

„Като посланици на условията на справедлива търговия, ние призоваваме целия сектор на кафето - и по-специално търговците на дребно - да поемат отговорност заедно с фермерите на кафе като отправна точка. И следователно да последват примера на PLUS. Това може и трябва да се превърне в норма! Като правим крачка към по-високи доходи, ние се ангажираме с най-важното звено в производството на кафе, а също така гарантираме, че и след 20 години ще можем да се наслаждаваме на качествено кафе."