Зърнените храни заемат основната част от диетата на птиците и в състава си са концентриран източник на въглехидрати, съдържат протеини, мазнини, минерали, витамини и фибри.

Започваме с царевицата

Един от най-добрите фуражи за птици. По отношение на общата хранителна стойност превъзхожда всички други зърнени фуражи и в същото време съдържа много протеини. Освен това има много малко фибри, което позволява да се дава на младите птици в натрошена форма от първите дни след излюпването. Царевицата се включва в храната на яйценосните птици до 40-45 г, а на месодайните птици - до 70 г.

Добре е да знаете, че жълтите сортове царевица съдържат много каротин – а той е източник на витамин А.

Пшеницата: за разлика от другите зърнени култури, съдържа значително количество протеини, съдържа повече аминокиселини в сравнение с други култури и е относително богата на витамини от група В и витамин Е.

Затова пшеницата, както и царевицата, може да се използва във фуражни смеси (до 80 г за възрастни птици). По принцип половината от общата фуражна маса може да бъде пшеница.

Ечемикът: Зърната от ечемик са затворени в обвивка, състояща се главно от фибри, които не се усвояват от птиците (масата на обвивката понякога възлиза на до 15% от общата маса на зърното). Дава се на птици както като част от брашнена смес, така и в цяла форма (на възрастни птици), докато зърното често се използва в покълнала форма (преди да се появят кълнове).

По обща хранителна стойност ечемикът отстъпва

на царевицата и пшеницата, но в сравнение с овеса хранителната му стойност е по-висока. Пилетата до 40-45-дневна възраст се хранят с ечемик само в смляна форма, като предварително са отсяти обвивките.

В дневната фуражна доза се дава 30-35 г за пилета; 50-80 г за патици и гъски и до 50 г за пуйки.

Овесът: полезен е както за възрастни птици, така и за пилета. Дава се в количества до 1/3 от сухия фураж от общата маса на зърнения фураж. Особено полезно е да се дава на птици за разплод. Въпреки това, овесът често е в малки количества (масата на обвивките в такъв овес съставляват до 30%).

Соевите зърна и соевият протеин: най-пълноценният и близък по качество до протеина от храната за животни. Но домашните птици рядко се хранят със соев шрот - познат като соев протеинов концентрат. По скоро с отпадъчен продукт от слънчогледово семе при отцеждането на маслото, което служи за фураж.

Калоричното съдържание на пълнозърнестите

соеви зърна е много високо

Важно е да запомните, че суровите соеви зърна съдържат специално вещество, което инхибира отделянето на храносмилателни сокове в тялото и следователно намалява усвояването на протеини. Соевите пити и брашно не съдържат това специално вещество, което означава, че когато птиците ги консумират, усвояването на протеина не се намалява.

Грахът: Добра протеинова храна от растителен произход. Смленият грах обаче има специфичен вкус и мирис и птиците не ядат много храна, съдържаща значителни количества грах. Диетата на възрастните пилета включва 8-10 г грах, патици, гъски и пуйки - 15-30 г на глава на ден. На младите животни се дава грах от 10-дневна възраст, като се започне с 2 г на глава.

Слънчогледовата торта е много ценен фураж, съдържа суров протеин, богат набор от аминокиселини, по-специално метионин, който има благоприятен ефект върху растежа и развитието на младите животни и служи като източник на сяра за организма.

Внимание: тортата не трябва да

е мокра – допустимо е до 12%

В противен случай по време на съхранение ще започне да гние по-бързо.

Храната съдържа малко повече суров протеин, но по-малко мазнини. Цветът на тези храни е сив (различни нюанси) или кафяв. Слънчогледовата торта и брашно се въвеждат в диетата на млади птици в количество от 80-100 г на кг зърнен фураж, а в диетата на възрастни птици - до 150-170 г на кг фураж.

Пшеничните трици: Те са богати на фосфор под формата на органично съединение - фитин, което има слабително действие върху чревния тракт. Но съдържанието на фибри води до лошо усвояване на храната от домашните птици, така че триците се използват в малки количества. Те се дават в диетата на пилета по 5 г; патици и гъски - 25-60 г; пуйки - 30 г.

Пшеницата, както и царевицата, може да се използва във фуражни смеси (до 80 г за възрастни птици). По принцип половината от общата фуражна маса може да бъде пшеница.
Пшеницата, както и царевицата, може да се използва във фуражни смеси (до 80 г за възрастни птици). По принцип половината от общата фуражна маса може да бъде пшеница.