С дъбовия жълъд ще осигурите на прасетата богат на лесносмилаеми въглехидрати продук за зимата. Другият плюс е, че дъбовият жълъд се изхранва на свинете

без предварителна подготовка

Но за да се подобри приемането му, е по-добре да се обезгорчи предварително. За целта накиснете жълъди във вода в продължение на 2-3 дни – трябва само да сменяте водата на ден. Още по-добре е, когато ги печете или варите.

Печените жълъди могат да се смилат
и да ги включвате във фуражната смеска, която ще давате.
Важно! Ползата при отстраняването на обвивките и опичането е, че количеството на дъбилните вещества и влакнините намаляват.

Дъбовият жълъд е подходящ за угояване
При изхранването му на свине се получава месо и сланина с добро качество. Суровите жълъди се дават не повече от 4-5 кг на глава на ден, а сушените - до 1 кг дневно.

Ако събирате и буков жълъд
Добре е да знаете, че той е обвит с твърда обвивка, която до голяма степен

намалява смилаемостта

и хранителната стойност.
Затова, преди да се даде на животните, е добре обвивката да се отстрани или смели.

Буковият жълъд е богат е на мазнини, действа слабително и предава мека консистенция на телесните мазнини. Съдържа значителни количества протеин.

Полезна информация: в 1 кг неолющен жълъд има повече калций - 3,2 г. Така че, само след предварително привикване на прасетата, може да се дава на животните и в суров вид.