Настояват за по-добро представителство в бъдещите преговори

 

Идеята на Стратегическия диалог за земеделието, който се състоя от началото до лятото на 2024 г., беше да даде насоки за бъдещите законодателни инициативи на новата Европейска комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен. Когато излезе доклада със заключенията от преговорния процес, всичко изглеждаше като PR успех за самата фон дер Лайен. Изглеждаше така сякаш седеммесечният диалог за селскостопанската политика на ЕС успокои недоволството както на протестиращите фермери, така и на възмутените неправителствени организации, като същевременно доведе до очевидно балансиран доклад, който можеше да послужи като отправна точка за бъдещите законодателни предложения на изпълнителния орган на ЕС.

Този успех обаче се оказа краткотраен

През последните два месеца страните-членки на Copa-Cogeca многократно критикуваха ръководството на организацията, като изпращаха протестни писма както до него, така и до влиятелни медии на европейско ниво. Според фермерите, европейската лобистка организация трябва да засили преговорната си сила в Европейски съвет по хранително-вкусовата промишленост (EBAF), който ще заседава като продължение на стратегическия диалог.

„В стратегическия диалог само петима от 29 участници бяха фермери", пишат представителите на Copa-Cogeca в писмо до Европейската комисия, получено и в редакцията на POLITICO. „Поне половината от EBAF трябва да се състои от представители на земеделието, а Copa и Cogeca трябва да получат по-силно присъствие в сравнение с други участници." В писмото се посочва също така, че в съвета трябва да бъдат включени представители на „секторни организации за животновъдство и производство на култури, суровини и селскостопански машини". Браншовите представители настояват още, да се прекрати практиката за провеждане на бързи, поверителни и лични разговори и да се премине към по-бавен, по-прозрачен и базиран на ясна организация формат на преговорите.

„Това, върху което наистина трябва да се съсредоточим, е да направим така, че диалогът да работи за фермерите, защото, според мен, това беше първоначалната цел – да се отговори на исканията от протестите на фермерите", каза Ян Долежал, президент на чешката Аграрна камара AKČR. „Очаквам да работим за подобряване на нашата позиция в преговорите", каза още той пред POLITICO.

Компромиси и доверие

Една от целите на диалога между 29-те заинтересовани страни беше да бъде преодоляна крайната поляризация през първия мандат на фон дер Лайен, като се насърчат компромиса и доверието между различни селскостопански асоциации, производители на храни и търговци на дребно, еколози, учени и финансисти.

След обявяването му през януари 2024 г. стратегическият диалог вървеше добре. Тъй като членовете му поеха ангажимент да пазят тайна, беше трудно да се прецени как вървят нещата, но всички изглеждаха сравнително доволни. Нямаше значителни изтичания на информация в медиите, а преговорите протичаха в конструктивна атмосфера и с оптимистична перспектива.

До края на август преговорите бяха навлезли във финалната фаза и се оформиха определени очаквания. Заключенията от диалога трябваше да бъдат одобрени от мнозинството участници в преговорите и когато на 4 септември заключителният доклад от 100 страници беше публикуван, всички заинтересовани страни твърдяха, че е постигната победа.

Неправителствените организации обявиха, че подкрепят наскоро приетия от ЕС закон за възстановяване на природата. Потребителските организации отбелязаха, че е постигнато съгласие в частта за етикетирането на храните и справедливото ценообразуване. Младите и малките фермерите, както и производителите на органична продукция подчертаха успех при договарянето на по-голям бюджет за тях в Общата селскостопанска политика (ОСП).

Реакции на национално ниво

Когато обаче Copa-Cogeca запозна националните си филиали с резултатите от преговорите, се оказа, че има недоволни. Coldiretti, най-големият фермерски съюз в Италия, например категорично е недоволен от препоръката, в ОСП да се даде приоритет на по-малките фермери. LTO Nederland, асоциацията на земеделските производители в Нидерландия, изразиха недоволство срещу целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид при производството на млечни и месни храни. А според Асоциацията на германските фермери (DBV) препоръките като цяло „не отговарят на очакванията".

Френската FNSEA не коментира финалния доклад. Нито организацията, нито нейният президент Арно Русо публикуваха и дума за доклада в социалните мрежи, въпреки че бившият президент на асоциацията Кристиане Ламберт беше сред тримата лидери на Copa-Cogeca, които подписаха заключенията и които качиха множество публикации за това в социалните медии.

Два дни след публикуването на доклада членове на Copa от страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Словакия и Унгария - отправиха силно критично писмо към секретариата на европейската организация. Те поискаха Copa-Cogeca да отхвърли със задна дата заключенията на доклада и да се оттегли изцяло от стратегическия диалог. „След 20 години членство в Европейския съюз и в семейството на Copa-Cogeca, ние смятахме, че нашите различия ще бъдат разбрани и защитени", се казва в писмото, получено в редакцията на POLITICO.

„Очаквахме секретариатът и президентите на Copa-Cogeca да заемат по-предпазлива позиция и да настояват за обсъждане с членовете на най-чувствителните и противоречиви заключения", оплакват се те и допълват: „Процесът беше много непрозрачен, особено през последните три дни на преговорите, когато нямахме никаква възможност да се намесим."

Само отправна точка

Ръководството на Copa-Cogeca се опита да изглади нещата. По време на президиума на Copa, който се състоя на 26 септември, председателите увериха членската маса, че документът е само отправна точка. С тази уговорка някои национални представители се успокоиха и изразиха готовност да продължат напред. Според други обаче, ръководството на европейската лобистка организация е показало липса на смелост по време на диалога и няма да е лесно неговото одобрение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрично посочи, че предназначението на доклада е да даде насоките за бъдещото законодателство в областта на земеделието и развитието на селските райони в ЕС. Тя е възложила на новия комисар по земеделието Кристоф Хансен да проследи предложенията, направени в рамките на преговорния процес.

Какво следва

Все още има разногласия дали Copa-Cogeca може да се оттегли от бъдещите преговори. В изявление до POLITICO секретариатът на организацията посочва, че „Стратегическият диалог е доклад, а не правно обвързващо споразумение, така че идеята за общо оттегляне е неприложима".

Представители на Copa-Cogeca коментираха, че организацията има нов генерален секретар - Ели Цифору и не е в неин интерес, след първите няколко седмици на президентския пост да обяви, че фермерите са „вън от преговорния процес" и така да рискува веднага да отблъсне фон дер Лайен.

Всяко нарушение на принципа на консенсус – като например едно предложение за подписване на търговска сделка с Южна Америка или предлагане на нов закон за намаляване на пестицидите би означавало проблеми, предупреди Хосе Мария Кастиля, ръководител на Asaja - най-големият фермерски съюз в Испания. „Ако ЕС не спази споразумението, ще се върнем към протестите на улицата", категоричен е той пред POLITICO.

Все още има разногласия дали Copa-Cogeca може да се оттегли от бъдещите преговори
Все още има разногласия дали Copa-Cogeca може да се оттегли от бъдещите преговори