Ако говорим за есента като календарен сезон, то октомври е нейният разгар. В същото време, от гледна точка на градинарите, този месец е началото на сезона. Време е да подготвите растенията в градината за зимуване.

Въпреки че в природата няма лошо време, година с година не си приличат. Трудно е да се предвидят капризите на времето, но обикновено до средата на октомври идва момент, когато вечер температурите могат да паднат и под нулата. Ето защо няма време за губене. Закриваме настоящия сезон.

1. Беритба на късни сортове круши и ябълки

Въпреки че основната реколта от ябълки и круши вече е прибрана през септември, някои сортове узряват едва в началото на октомври. На първо място, това са плодовете от зимните сортове и тези, които са предназначени за дългосрочно съхранение.

Плодовете за съхранение не трябва да се брулят и да падат на земята, защото се нараняват. Най-добре е да ги събирате със специално приспособление, което можете да направите сами, като поставите гърлото на нарязана пластмасова бутилка на дълъг прът.

2. Засаждане на овощни дървета и храсти

След като дърветата в двора ви, се освободят от плодовия товар, време е да се погрижите за нови растения в градината. Времето за засаждане до голяма степен зависи от климата и месечната прогноза за времето за вашия район.

Има обаче обща препоръка: за северните райони засаждането завършва до средата на октомври, а стопаните от южните райони могат да не бързат и да засаждане и през ноември.

Ако по някаква причина не сте спазили срока, не рискувайте посадъчния материал - по-добре е да изкопаете разсада преди края на зимата и да го засадите през пролетта.

Най-добрите растения за есенно презасаждане са круши, ябълки и сливи. По-добре е да отложите засаждането на кайсии, бадеми, праскови и череши до пролетта.

3. Резитба

След приключване на работата по засаждането идва ред на резитбата. Първо се прави санитарна резитба, при която се премахват всички счупени, повредени и сухи клони.

Основната резитба е подходяща за по-топлите райони. В северните и планински части, където много ниските температури не са изключение, оголените участъци могат да се напукат и замръзнат.

При студени зими (които през последните години са рядкост) практически няма разлика между есенната и пролетната резитба. Чисто теоретично, ако времето е добро, можете да я направите и през зимата. Тази процедура обаче изисква определени умения, така че е най-добре да отложите подрязването до пролетта. След като снегът се стопи, но потокът от сок все още не е започнал, можете да извършите това събитие без риск за дърветата.

Опитайте се да премахнете не повече от 25% от короната с едно подрязване. Ако дървото се нуждае от радикално подрязване, по-добре е да отложите процедурата за пролетта.

4. Да наторим

Независимо от това колко тор е добавен в посадъчната яма при засаждането, на всеки 3-4 години трябва допълнително да се тори. Например, можете да използвате оборски тор, компостиран с минерален фосфорен тор. Средно на 1 квадратен метър около дървото се добавя 3-5 кг тор.

Кръгът около младото дръвче трябва да бъде приблизително 2 пъти по-широк от короната. Ако говорим за много малки дръвчета или храсти, радиусът във всеки случай трябва да е най-малко 1 м. За четиригодишните дървета кръгът се прави 1,5 пъти по-широк от короната, а за растенията, които вече са влезли в плододаване - 1,25 пъти по-широк.

Органичните торове се прилагат в траншеи, изкопани около дървото, разположени малко по-далеч от периферията на короната. Това се прави въз основа на същите изчисления, както при въвеждането му в дупката за засаждане.

Когато разкопавате кръга около дърво на възраст под 10 години, добавете 2 супени лъжици суперфосфат и 1 суп. лъж. калиев сулфат на 1 кв. м. За дървета над 10 години дозата се удвоява.

5. Предзимна сеитба за зелено торене

Зеленото торене ще помогне за решаването на няколко проблема. Така се насища почвата с азот, подтиска се растежа на плевелите и служи като ефективна превенция на различни заболявания. Зимният зелен тор, наред с други неща, помага да се задържи снега в двора, а следователно и на влагата. За зелено торене се използват не само зърнени и бобови, но и много други култури.

За есенна сеитба се използват устойчиви на измръзване култури. Не бива да забравяме, че растения от едно и също семейство не могат да се засаждат на едно и също място няколко години подред. Например, грахът не трябва да се засажда в лехи, където наскоро са расли детелина, лупина и други бобови растения. Поинтересувайте се за възможностите на сеитбооборота на основните култури и културите за зелено торене.

6. Изкореняване на градината

Последният етап от подреждането на градината в края на сезона е т. нар. ерадикационно лечение. Преди да пристъпите директно към работа, първо трябва да почистите стволовете и скелетните клони на дървото от мъхове и лишеи и да премахнете отделилата се кора. Това се прави с дървени шпатули и четки, като предварително сте застлали под дърветото найлон, върху който да пада изстърганият материал.

Специалистите препоръчват първо да се третират дърветата с разтвор на железен сулфат (300 г на 10 литра вода). И едва след това да пристъпите към основните дейности. Разредете 1 кг амониева селитра или 600-700 г карбамид в 10-литрова кофа с вода и напръскайте дърветата и земята под тях. Според експертите, ако третирането се извърши в края на сезона, тогава такава концентрация няма да причини вреда на растенията. Това решение обаче ще помогне в борбата срещу струпясване и различни видове ръжди, да не говорим за факта, че ще ускори разлагането на падналите листа.

7.  Прекопаване около стволове и в междуредията

Все по-често градинарите започват да се съмняват в необходимостта от есенно копаене. Този процес е много труден и изисква определени физически и времеви разходи, които понякога не са оправдани. Дали предишните поколения наистина са грешали, като са изразходвали невероятно големи усилия, за да прекопават парцелите си година след година?
Както няма златно хапче, което да лекува всички болести, така няма и един правилен метод за обработка на почвата, който да е подходящ за всички райони без изключение. Когато решавате дали имате нужда от копаене, съсредоточете се върху състоянието на почвата и растенията.

Препоръчително е да се прекопава в райони с тежка, глинеста и необработена почва. Леката почва може просто да се разрохква, но пясъчната почва може да не се обработва, тъй като ще се нуждае само от пролетна обработка.

Закрийте сезона правилно и още в началото на следващия ще можете да оцените предимствата на свършената работа.