Есента е времето от годината, когато искате бързо да приключите работата в двора, овощната и зеленчуковата градина, за да затворите най-накрая сезона. Но не бързайте, в противен случай може да пропуснете нещо важно.

За да свършите всичко навреме през есента и да намалите количеството пролетни главоболия, съставете план за действие, който да изпълните в двора. Ние ще се опитаме да ви помогнем. И така, какви грешки може да сте направили?

1. Спирате да плевите лехите

След усърдна борба с плевелите през цялото лято сте готови да се откажете от тази неблагодарна задача. Реколтата от повечето култури е прибрана и сега плевелите могат да бъдат оставени да бъдат разкъсани от студеното време. Но това не е най-добрата идея.

Факт е, че през есента семената на много плевели узряват, след това се разпръскват от вятъра. Това означава, че през следващата година ще трябва да се борите още по-ожесточено със „зелените вредители" в лехите си.

2. Не изрязвате многогодишни растения 

Ако искате вашите цветни лехи да са спретнати и елегантни през новия сезон, не забравяйте да премахнете мъртвите надземни части от многогодишните цветя. Това се отнася за онези растения, които започват да растат от нулата през пролетта. Разбира се, използвайки „останките от предишен лукс", е по-лесно да се ориентирате в новия сезон, когато вече сте забравили къде какво расте. Но от друга страна, когато растенията имат нови издънки, ще бъде много по-трудно да се премахне старият мъртъв материал.

3. Подрязвате храстите твърде рано 

„Рязането" стимулира растежа на нови издънки при растенията. Следователно ранната есенна резитба принуждава храстът спешно да „хвърли" енергията си за възстановяване, а не за подготовка за зимата. Ето защо времето за рязане трябва да се определи правилно. Извършва се след края на сокодвижението, когато листата са окапали, но големите студове все още не са настъпили.

През есента обикновено се извършват два вида резитба: санитарна и формираща.

  • Санитарната резитба включва премахване на всички счупени, болни, изсъхнали и преплитащи се клони
  • Формиращата резитба е предназначена да поддържа красивата форма на храста и да засилва растежа на страничните издънки. Не забравяйте, че есенното формиране е за онези храсти, които цъфтят през лятото и началото на есента. Пролетноцъфтящите растения се подрязват през първата половина на лятото.

4. Не събирате гнилите плодове 

Не оставяйте развалените зеленчуци и плодове да гният в градинските лехи под предлог, че ще се превърнат в компост през следващата година. Тези отпадъци не само развалят външния вид на двора извън сезона, но и привличат всякакви вредители. Не забравяйте, че през есента вашата овощна и зеленчукова градини се нуждаят от основно почистване.

5. Не засаждате пролетни луковични цветя 

Символът на пролетта в градината, събуждаща се след зимата, са иглики, лалета, минзухари, нарциси, мускари, зюмбюли. Ако искате вашите цветни лехи да се събудят още през март-април, трябва да се погрижите за това през есента. Първите луковици на пролетни цветя се нуждаят от дълга зима в почвата, за да се подготвят да пуснат корени, зеленина и цъфтеж.

Игликите обикновено се засаждат в края на септември - началото на октомври. Но в различните региони това време може да варира леко. Основното нещо е да имате време да засадите цветни луковици преди първата слана. Но не трябва да ги засаждате твърде рано, тъй като те могат веднага да започнат да се развиват и да загинат от ранни студове.

6. Забравяте да разделите трайните насаждения 

Ако сте засадили многогодишни растения в градината, надявайки се, че това ще бъде първата и последна грижа за тях, ще бъдете разочаровани. Такива растения са склонни да растат в течение на времето и след това трябва да бъдат разделени. В противен случай дори не можете да разчитате на буен цъфтеж. А след разделянето на коренището ще получите повече растения за градината.

Повечето многогодишни цветя се разделят през есента. Но това не означава, че трябва да изкопаете всички култури в цветната градина, да ги разделите на части и да ги засадите около района. Не всички многогодишни растения трябва да се разделят всяка година. А някои изобщо не трябва да се подлагат на тази процедура. 

7. Пренебрегвате есенната сеитба 

Листата вече са започнали да падат от дърветата, но не бързайте да криете вашите градински инструменти. Някои култури (спанак, маруля, репички) се засяват най-добре преди зимата, за да получите ранна реколта през пролетта.

8. Не се засаждат зелени торове и култури 

Не позволявайте думата зелено торене да се свързва само с фермерството. Отглеждането на тези култури е много полезно и в малката градина. Пшеницата, детелината или пелинът, засети след прибиране на реколтата от основните култури, помагат за възстановяване на почвеното плодородие и потискат растежа на плевелите.