31 октомври е времето, когато с помощта на "зловещи декорации" можете да впечатлите семейството и приятелите си и да забавлявате децата - "просяци на бонбони", които идват вечерта. Няма нужда да ограничавате полета на фантазията си: всичко, което отговаря на израза "колкото по-страшно, толкова по-добре", е подходящо в случая. Ако все още нямате креативни идеи, предлагаме няколко оригинални варианта за създаване на декорации за вашата градина и дом за Хелоуин.

Малко история

Хелоуин произлиза от древния келтски празник Самайн (буквално Хелоуин звучи като "края на лятото"). Този ден се е смятал за началото на студената зима и се е свързвал със сезонната смърт на всички живи същества в природата. Келтите обвинявали за протичащите процеси призраци, които слизали на земята, за да унищожат зеленината, да повредят посевите и да замразят реките.

В нашия век 31 октомври се свързва със забавно и в същото време страшно парти, за което можете да се обличате в страховити костюми, базирани на филми на ужасите. Тази вечер и нощ децата имат право да тичат по улиците, просейки бонбони от съседите. Класически празнични символи са: Джак о'фенери (изкусно издълбани тикви със свещи вътре); вещици, летящи на метли; черни котки и врани; прилепи, паяци, бръмбари; плашещи призраци; скелети и черепи.

С развитието на празника келтските предразсъдъци избледняват. Ето защо яркият, цветен Хелоуин днес е загубил своя свръхестествен произход и е започнал да се възприема като забавно парти, изпълнено с необичайни впечатления и вълнения.

Избор на стил

Краят на октомври е точно зад ъгъла, така че е време да започнете да търсите идеи за декорация за Хелоуин. Ето няколко креативни начина, един от които определено ще отговаря на вашия вкус.

Класика

31 октомври е нощта, в която неспокойните души на ужасяващи чудовища (Фреди, Джейсън и Майкъл Майърс), дошли от древни легенди, се разхождат по улиците. За да създадете страшна атмосфера, можете да използвате: старинни предмети от бита, антики, семейни реликви от минали години; музикални кутии, способни да създават мистични мелодии и звуци; плашещи изрезки от хартия и картон, които се поставят на прозорци, стени, огледала; канделабри с разтопени свещи; пластмасови скелети, черепи, кости; мрежи, изтъкани от нишки с играчки паяци.

Тиквата за Хелоуин, която е основният празничен атрибут, има свещено значение. Вместо свещи днес в тиквите често мигат LED светлини.

За да създадете плашеща празнична атмосфера, използвайте паяжини, изтъкани от конци с играчки паяци.

Елегантен дизайн

Да влезеш в атмосферата на Хелоуин не означава да се откажеш от елегантността. Можете да усетите зловещата атмосфера, без да пренебрегвате високата естетика. За да запазите пропорциите на елегантност и ужас, можете да:

. изоставите традиционните скелети и паяци;

. изберете и украсете малки тикви, но в големи количества (в нашата страна имаме много от тази вкусна полезност, пълнежът трябва да бъде изпратен в кухнята за приготвяне на ястия);

. използвайте прости тъкани (като чул) за драперии, докато един от ъглите, украсен с тъмни цветя, трябва да се спуска към центъра на празничната маса.
Атмосфера на мистична романтика може да се създаде и от букети и композиции от сухи цветя (рози, пелин, бодили, тъмни клони без листа).

Черно-бяло парти

Интересен вариант за украса на дома ви за Хелоуин може да бъде черно-бяла тема. Използват се: платове с проста текстура, бяло и черно; кръгли близалки, увити в бяла марля - стават елементи на букет от малки призраци; силуети на черни врани, котки, прилепи, изрязани от хартия; венци от сухи цветя и билки, боядисани в бяло, които се поставят по стени, скринове, огледала, камини; дълги свещници, оплетени с черни панделки.

Не е нужно да издълбавате страшната усмивка на Джак, за да получите уникална тиква за Хелоуин. Достатъчно е да боядисате основния символ в бяло и да поставите тиквата върху черен поднос.

Украса на градината

Като градински декорации можете да използвате елементи и декоративни елементи, закупени в магазини или на специализирани уебсайтове. Приятното усещане от очакване на "страшна" нощ ще се засили, ако сами си направите декорация за Хелоуин. Ето няколко прости идеи: улични знаци - табелите от шперплат включват тематичен дизайн и зловещи имена на улици от популярни филми на ужасите; летящите шапки са шапки на вещици с LED осветление, окачени на прозрачни куки и въдица.

Многобройни гирлянди от прилепи, гарвани и паяци, изработени от отразяващи материали, ще помогнат за трансформиране а пространството на градината.

Изработка на декорации за врати

Като тематична декорация на вратата за Хелоуин можете да използвате мрежа, върху вратата с помощта на нишки или въжета. Най-популярен е венец, който можете да направите сами от различни материали. Те могат да бъдат: зелена строителна пяна, оформена в кръг, декорирана със сух мъх, ръка скелет, пластмасови бръмбари; пенополистирол, обвит в черен плат, върху който са залепени "очни ябълки" - топки за пинг-понг с нарисувани зеници.

Допълнителен тематичен елемент може да бъде килим с изображения на черепи, прилепи, черни котки и гарвани. За тази цел се използват изрязани шаблони, които се нанасят с гъба или четки (дори дете може да се справи с тази задача).

Създаване на фотозона

Страшното и забавно парти в същото време е възможност да направите оригинални снимки. Ето защо е важно да организирате фотозона за Хелоуин. Един от най-разпространените методи е драпиране на част от стената или някое от местата в градината с тъмен плат, воал или чул. Като тематични декорации се използват: тикви, черепи и скелети, изсушени цветя и листа, играчки - вещици, паяци, бръмбари, гарвани, свещници, покрити с паяжини

Безгранични възможности се отварят, ако включите фантазията, въображението и използвате творческите способности на цялото семейство. Процесът на подготовка за празника може да бъде не по-малко вълнуващ от организирането на парти за Хелоуин.