Най-често причината е броят и гъстотата на домашните птици - специалистите го определят като емоционален стрес. Доказано е, че при животните и птиците е установен някакъв йерархичен ред, при който по-силните надделяват, а по-слабите проявяват чувство на страх. Затова всяка птица се бори за съответно положение и резултатът е подчиняване на другите. Оформянето на йерархичен ред

предизвиква напрежение и стрес в птичарника

При домашните птици йерархичният ред се запазва за 1,5-2 месеца, след което в зависимост от физическото състояние агресивността на пилетата борбата за надмощие се подновява. Резултатът е – по-силните се задържат по-дълго време около хранилката, а по-слабите изчакват, консумират по-малко храна и отслабват.

Стресът се проявява най-силно, когато стопаните отглеждат заедно птици от различни възрастови групи, а те са с неизравнено живо тегло. Резултатът е, че

стресът започва с борба,

накълваване на перата

и поява на канибализъм

Стопанинът не бива да допуска да се стига до канибализъм, а стресът може да се предотврати лесно, като на птиците се осигури по-голямо жизнено пространство. А за да се избегнат кървавите битки, не трябва да се смесва група от птици, в която има вече установен ред, защото за оформяне на нов ред ще бъдат необходими още около 2 месеца.

Внимание! Добре е всеки стопанин птицевъд да знае, че едно пиле може да запомни около 200-250 пилета. Затова появата на нови индивиди в групата създава също стресови състояние поради страх от нова непозната птица.

Не по-малко опасен е стресът

при неправилно хранене

като причината най-често е неправилно балансиране на дневните дажби продължително време. Много често има недостиг или излишък на белтъчини и енергия, минерални вещества, витамини, неправилно съотношение между калция и фосфора в дажбата, както и предозирането на някои добавки.

При смяна на фуражите: Птиците привикват към даден фураж - неговия цвят, вкус, мирис, консистенция и дори големината на частиците. И ако го промените, предизвиквате стрес. Затова всяка дажба или вид на фуража се подменя внимателно с преход от 4-5 дни, като количеството на новия фураж се увеличава ежедневно с 20-25%.

При смяната на типа на хранене:

  • мокро или сухо;
  • гранулиран или като брашнени смески;
  • неправилна височина на хранилките и поилките.

Недостатъчният фронт за хранене и поене
предизвикват стрес

Внимавайте! Той трудно се идентифицира и дава отрицателно отражение за определен срок от време, докато птиците привикнат с новите условия. Това налага стопаните да спазват установените нормативи за хранене и поене.

Рисковете при ненавременно хранене

Домашните птици привикват към хранене в точно определени часове. Забавянето предизвиква излишна нервност, което е свързано с преразход на енергия. Ненавременното хранене потиска апетита и впоследствие се проявява с изоставане в растежа. Ако има и недостиг на фураж, също причинява стрес. Затова се препоръчва определения порцион за дадено хранене да бъде в количество, което да се изяжда напълно за 30-60 минути. Фуражът, който е даден в повече от необходимото, се консумира в произволно време и така се нарушава режимът на хранене. А през лятото храната в повече ферментира и причинява хранителни разстройства или се разпилява по земята.

Ако липсва вода: При много висока или ниска температура, макар и за кратко време, ако няма вода птиците изпадат в тежък стрес. Бройлерите трябва да имат винаги питейна вода. Когато водата е много топла, пие се повече, а когато е студена, се приема в недостатъчно количество, което се отразява на апетита и обмяната на веществата.

Забравили сте да сложите чакъл за кълване: В този случай стресът е голям за птиците – отразява се зле на здравословното им състояние, а оттам и на продуктивността им. Защото в храносмилателната система на домашните птици попадат значителни количества целулоза, която не може да се смели във воденичката, ако липсва чакъл. Това предизвиква възпаление на червата, разрушават се чревните власинки и се нарушава усвояването на хранителните вещества и витамини. Птиците са свикнали с мястото на хранилките за чакъл и често се наблюдава, когато хранилките са празни, пилетата да не отиват до друга пълна хранилка с чакъл, въпреки че тя е на 3 м от тях.

Стрес при лоши хигиенни условия в птичарника

Проблемите идват при:

  • влошаване на микроклимата поради недостатъчна вентилация;
  • неспазване на температурния режим;
  • повишена влажност в птичарника;
  • увеличената над нормативите на концентрация на вредни газове;
  • смяна на часа на включване на осветлението и на вентилаторите (много малко стопани ги използват).

Грешката е голяма, защото неправилната вентилация (или липсата й) е предпоставка за появата на канибализъм. Високата температура на въздуха може да предизвика

изсъхване на малките пилета,
а при големите - първоначално кълване на перушината, а след това и поява на канибализъм. Но той може да се появи и при прекомерно силно осветление - над 20 лукса, особено ако светлината е бяла.

Нарушеният светлинен режим може да причини:

  • разклопване на носачките;
  • линеене на перата;
  • рязко понижаване на носливостта.

Щетите от увеличената концентрация на вредни газове също са големи:

  • създават условия за респираторни заболявания;
  • нарушават обмяната на веществата;
  • забавят телесното развитие на младите птици.

Всички изредени проблеми се проявяват, когато липсват долни вентилационни отвори в кокошарниците (при естествената вентилация например).

Рисковете от промяна на отношението към птиците: тук вече става дума за силен емоционален стрес – например няма го стопанина и се грижи съседът, който говори на висок глас. Птиците изпадат в паника, много от тях се разхвърчават и се натрупват в единия край на помещението. Резултатът е травматизиране и дори задушаване.

Преместването от едно помещение в друго: това е много тежък стрес за домашните птици, защото е свързано с хващане на ръце и ако се налага, преместване - дори товарене в превозно средство. Целта е ново помещение за зимата например, което птиците понасят. Стрес е и преоборудването на помещението с нови хранилки, поилки и др. В такива случаи се препоръчва новото оборудване да се остави до старото, като подмяната се извършва постепенно през няколко дни.

Така че при належащо пренасяне на птиците в ново помещение е желателно то да бъде оборудвано с инвентар от същия вид, какъвто е имало в старото помещение.

Сн. 8-1 Оформянето на йерархичен ред предизвиква напрежение и стрес в птичарника. Резултатът е – по-силните се задържат по-дълго време около хранилката, а по-слабите изчакват, консумират по-малко храна и отслабват.
Сн. 8-2 Недостатъчният фронт за хранене и поене
предизвикват стрес най-вече при подрастващите птици
Сн. 8-3 Не допускайте лоши хигиенни условия в птичарника