• 160 години се навършват от основавонето на конезавода. 
  • Конни състезания - на 2 ноември, хиподрум Шумен

Тази година се навършват 160 години от основаването на конезавод „Кабиюк" в България. В тази връзка на 1 ноември от 10:00 до 16:00 часа на територията на стопанството, с. Коньовец, ще се проведе целодневен празник по повод на юбилея и ще поставим началото на поредица от събития. През целия ден ще бъдат отворени вратите на „Музея на коня", със свободен вход за всички посетители и гости, както и тези на музейната експозиция в резиденцията на княз Александър I Батенберг. От 11:00 ч., малки и големи ще се насладят на парад на конете.

Ще можете да се запознаете и дегустирате продукти на местни производители на съпътстващо фермерско изложение. За най-малките ще има детски кът с понита.

Празненствата ще бъдат открити в 10:00 часа в Деня на народните будители от представители на ръководството на Министерството на земеделието и храните и на ДФ „Земеделие", които ще отличат дългогодишни служители за принос в утвърждаването на ДП „Кабиюк" като водещо предприятие за развитие на племенното коневъдство и овцевъдство, както и за запазването на автохтонни породи говеда и овце.

На 2 ноември, на хиподрума в Шумен от 10:30 до 14:00 ч. организираме конни състезания на гладко надпрепускане и прескачане на препятствия за „160 години ДП „Кабиюк".

„Каним всички граждани да дойдат и да доведат децата си в най-стария конезавод в България. Ще бъде голяма емоцията за всички нас, да можем да популяризираме 160-годишната ни история, да представим на широката общественост красотата, грацията и силата на жребци и кобили в 7 основни, дългогодишно селекционирани елитни породи от Чистокръвна Арабска, Чистокръвна Английска, Арабска тип Шагия, Източнобългарска, Плевенска, както и стадо от породата Хафлингер и Шотландско пони", каза Мартин Маринов - изпълнителен директор на ДП „Кабиюк".

По думите му „ДП „Кабиюк" е уникално предприятие и като най-старото държавно стопанство екипът вярва, че ще успее да предаде на всички присъстващи любовта към конете и животновъдството.

„Ще се радваме шуменци да са част от нашите чествания за юбилея. На гостите от всички краища на България ще предоставим незабравими дни в стопанство „Кабиюк", запознанството с нашата дейност и отдадени служители, както и да представим на конни състезания качествата и успехите на елитните ни коне", допълни още Мартин Маринов.

Честванията се провеждат с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие".

Вижте програмата:

ДП "Кабиюк" е най-старият конезавод в България, основан през 1864 година от русенския валия Митхат Паша, с цел производство на коне за турската армия. Той е разположен на Шуменското плато, на 13 км североизточно от гр. Шумен, на средна надморска височина 194 м. Още през първите години броят на конете в конезавода е достигнал около 1000. По-късно, по време на Руско-турската Освободителна война, всички коне от конезавода биват извозени от отстъпващата турска армия в Анадола и освободената Българска държава го заварва празен.

През 1883 г., поради остра нужда от коне за новосформираната българска войска, се прави опит за възстановяване на дейността му, но поради лошите качества на събраните за разплод коне и липса на квалифициран персонал, той бива затворен четири години по-късно.

Същинското възстановяване на дейността на стопанството датира от есента на 1894 г., под името "Държавен конезавод, склад за жребци и ремонтно конско депо "Кабиюк". От тогава до сега той функционира без прекъсване.

Стопанството разполага с 28 320 декара земя, от която 20 671 е обработваема, а останалата се състои от ливади, пасища, постройки и др. Освен централната част, с обща площ около 20 000 дка, стопанството включва още два филиала – "Малка мера", разположен на 15 км от "Централа", с обща площ около 7 600 дка и "Хиподрум гр. Шумен", отдалечен на 13 км от "Централа" на северния край на гр. Шумен, с обща площ около 400 дка.

На територията на стопанството се извършват дейности, свързани с растениевъдството и животновъдството, както и туристическа дейност, с акцент върху естествените природни дадености, като тук се намира най-големият музей на коня на Балканския полуостров, лятната резиденция на княз Александър I Батенберг и Зала за българска иконопис.

В областта на животновъдството предприятието извършва възложените му със Закона за животновъдството дейности, свързани със селекционно-племенна и развъдна работа в следните направления:

Коневъдство с общ брой животни – 320, състоящо се с два основни сектора:

Елитно племенно стадо от жребци и кобили за възпроизводство и жребцово депо, имащо задача да извършва подобрителна развъдна дейност в страната;

Заводско племенно стадо със застъпени 7 основни дългогодишно селекционирани елитни породи от Чистокръвна Арабска, Чистокръвна Английска, Арабска тип Шагия, Източнобългарска, Плевенска, както и стадо от породата Хафлингер и Шотландско пони.

Овцевъдство с общ брой 1300 животни. Единствено в Кабиюк се отглеждат и развъждат най-големите популации от двете специализирани във вълнодайно направление породи овце – Кавказка и Асканийска меринос. В стопанството се отглеждат и автохтонните породи овце – Медночервена шуменска и Каракачанска.

Говедовъдството е с общ брой от 190 животни, състоящо се от аборигенно стадо Българско сиво говедо, което се отглежда целогодишно по природосъобразна технология. Отглеждат се и крави от Черношарената порода (млечно направление).

Основните цели на предприятието са запазване и увеличаване на застрашените от изчезване автохтонни породи животни, които са ценна част от националния генофонд, както и производство на растениевъдна продукция.