Марго Цанева ни сподели, че има 4-5 годишна роза, която не се развива добре и помоли за съвет. Ето какво ѝ отговаряме:

Ако сте сигурни, че растението не е болно или нападнато от някакви неприятели, тоест, всички останали фактори за видимо слаб растеж и развитие са изключени, то остава да търсим причината в кореновата система.

След листопада, когато се уверите, че растението е преминало в покой, внимателно подкопайте розата и почистете почвата около корените. Ако те са предимно бели и сочни, всичко е наред, но ако преобладават тъмни, меки и миришещи лошо, тогава имате проблем. Отстранете всички повредени корени, третирайте с някакъв фунгицид и засадете. Напролет следете развитието на растението.

Друга причина за слаб растеж може да е неправилен избор на място. В този случай, когато извадите розата от почвата, помислете къде да я настаните. Изберете възможно най-слънчевото място, подгответе голяма ямка, независимо от сегашните ѝ размери, добавете бавноразградими торове и засадете. Полейте и чакайте пролетта.

Когато растенията са в покой, няма много възможности за манипулации, но пък това е най-подходящото време за преместване и проверка на кореновата система, без това да се отрази значително. Не пропускайте възможността да реорганизирате многогодишните растения в градината, ако това се налага.