Университетът в Есекс (Великобритания) работи със световноизвестните производители на сладка Wilkin & Sons, за да тества роботи, които могат да събират и опаковат ягоди за няколко секунди, при това струват само част от цената на съществуващите технологии, пише Futurefarming.

В рамките на този последен проект, финансиран с 1,02 млн. паунда безвъзмездни средства чрез водещата програма за иновации в селското стопанство на британското министерство на околната среда, храните и селските райони, на евтиния робот е възложено да събира ягоди от една от вертикалните ферми на Wilkins and Sons в Типтри.

Роботът, който може да откъсне ягода само за 2,5 секунди, е базиран на предишен прототип, който е бил успешно изпробван през последните два сезона. Модулната архитектура може лесно да се адаптира към други култури - по-късно в рамките на проекта са планирани изпитания на робот за събиране на реколтата от лук, домати и маруля.

Д-р Вишванатан Мохан и професор Клаус Макдоналд-Майер, и двамата от Училището по компютърни науки и електронно инженерство в Есекс, са помогнали за проектирането и изграждането на робота. „Чрез този проект искаме да променим начина, по който храната се отглежда ефективно с помощта на роботиката и изкуствения интелект, и да направим най-съвременните технологии в областта на агророботиката достъпни за всички. Дори и по-малките ферми и предприятия да могат да си позволят един робот, за да се постигне промяна, е необходима цяла флотилия от такива роботи, така че е жизненоважно да намерим рентабилни алтернативи, за да помогнем на селскостопанската индустрия. В същото време роботиката е средство за промяна на играта за справяне с някои от критичните предизвикателства, пред които сме изправени - продоволствената сигурност, сигурността на работната ръка, климата и енергетиката," казва д-р Мохан.

Прототипът е в състояние да събира ягодите с помощта на роботизирана ръка, преди да претегли всяка от тях и да я постави в опаковка. Изобретателите се надяват, че проектът не само ще намали повтарящия се и трудоемък процес на бране на реколтата, но и ще удължи срока на годност на продуктите, като ускори процеса на опаковане. Съществуващите роботи за бране на реколтата струват средно около 150 000 лири, но ако се окаже успешен, новият прототип ще струва малка част от тази цена - около 10 000 лири.

Водещата програма на правителството за иновации в селското стопанство има за цел да подкрепи амбициозни проекти за промяна на производителността и подобряване на екологичната устойчивост в земеделския и градинарския сектор на Англия, като същевременно насочи секторите към нулево нетно потребление.