Лятото свърши, но ни се иска да удължим сезона за отдих на открито. Всъщност есента е специално време за прекарване на верандата... Време е за тиква и вкусен чай с мед.

Дори ако терасата не се отоплява и е отворена, не трябва да се отказвате от удоволствието да прекарате хубави есенни дни на чист въздух. Можете лесно да я превърнете в красив и удобен кът за семейни вечери или събирания с приятели на чист въздух.

1. Поставяте есенни акценти 

Празните цветни лехи, предизвикващи лека тъга, са знак за есента. Но за да удължите усещането за лято, обградете се с цъфтящи контейнерни растения! Мушкатото (Pelargonium), може да се задържи на терасата за кратко (докато студените нощи позволяват). Компания ще му прави едролистната хортензия в саксия, която все още не е прибрана за зимата. Няколко декоративни зелеви храсти могат да бъдат внимателно изкопани от сезонната цветна градина, пренесени в саксия и поставени тук. Е, определено не можем без класическите контейнерни хризантеми и астри!

Изберете растения с изключително топли цветове. Тяхното весело сияние ще подобри настроението ви дори в мрачен дъждовен ден.

Така няколко саксийни растения ще придадат на обстановката живописен и уютен вид.
Композицията от саксийни растения можете да допълните с иглолистни дръвчета - смърч, кипарис, хвойна, туя и др. Те впоследствие могат да се използват и като коледни елхи на терасата - едно чудесно решение две в едно.

Не забравяйте за есенните букети и сезонните подаръци от градината. Поставяме вази (бутилки, кани и всичко, което отговаря на това определение) с клони от шипка, глог или офика, обсипани с плодове Не забравяйте и за шапките на хортензията и фенерите от физалиса. Добавете пухкави метлички от декоративни треви. Румени ябълки и тикви с всякакви форми, размери и цветове имат право да лежат навсякъде: на маси, пейки, парапети и стъпала.
Есенните цветя и плодове са основната украса.

2. Защитете се от вятъра 

Лекият ветрец, който приятно освежава в горещото време, сега ви кара да зъзнете. Ако съвсем не искате да затворите сезона на събиранията на откритата веранда, обърнете внимание на много практичен продукт на съвременната технология - „меки" прозорци. Те надеждно ще предпазят от вятър и дъжд и в същото време ще поддържат усещането за открито пространство.

Накратко какво представлява: „меките" (гъвкави) прозорци - те са изработени от прозрачно PVC фолио („стъкло") и PVC плат (рамка). Колкото по-дебел е филмът (обикновено този параметър варира между 500-700 микрона), толкова по-добре изглежда продуктът и издържа по-дълго. В зависимост от предназначението такива прозорци могат да бъдат напълно прозрачни, комбинирани или непрозрачни, подвижни или трайно закрепени към конструкцията (беседка, веранда, тераса, балкон). Прозорците могат да бъдат оборудвани с ципове.

3. Топлим се с грейки 

Когато ни е хладно, ние сме привлечени да бъдем възможно най-близо до източника на топлина. И не е задължително да е камина. Има много по-достъпни и по-безопасни начини да се стоплите. Например добра стара грейка.

Обикновена нагревателна подложка с топла вода, електрически чаршаф или одеяло, свързано с външна батерия, могат да ви топлят по време на събирания.

Ако ръцете ви страдат най-много от студа, вземете специална нагревателна подложка за ръце. Ако краката ви са студени, има различни модели и за тях. За да се почувствате напълно комфортно, постелете електрически чаршаф на пейката или се увийте с отопляемо одеяло, свързано с външна батерия (power bank).

4. Външни отоплителни уреди 

За да затоплите домашна тераса или веранда, имате нужда от безопасна опция. Малките настолни биокамини ще се превърнат в уютен акцент на вашата веранда, но няма да могат да стоплят дори малка компания, събрана около пламъка им.

Настолната биокамина е по-скоро красив аксесоар, отколкото отоплителен уред.

Външните нагреватели са създадени специално за различни нужди. Те са газови, керосинови и електрически. Първите най-често се намират на обществени места - не е изненадващо, като се има предвид високата цена (и има въпроси относно безопасността на работа). Керосиновите са по-подходящи за излизане сред природата или риболов.

В последната категория по-голям интерес представляват устройствата с инфрачервено отопление, които загряват не въздуха в помещението, а всички и всичко, което попада в радиуса на лампата. Включвате я и веднага загрявате - така може да се опише принципа на действие и основното им предимство. Отлично решение за отопление на открито, веранди, тераси или балкони е инфрачервената подова лампа. Директно над масата или диванната група можете да поставите и стилен инфрачервен полилей за отопление и осветление на открита веранда. И двете устройства използват модерен нагревателен елемент - карбонови нишки. В допълнение към здравината и издръжливостта, те могат да се считат за необичайна декоративна характеристика на устройствата: по време на работа нишките светят ярко и изглеждат невероятно! И подовата лампа, и полилеят създават невероятно меко и уютно осветление, приятно и безопасно.

5. Завийте се с меки одеяла 

Одеялата и декоративните възглавници създават усещане за топлина и комфорт. Но това впечатление може да се засили многократно, ако дадете предпочитание на продукти в топли цветове - бежово, медно, теракота, маслинено жълто, горчица, шам фъстък. Текстурата е не по-малко важна - откажете се от гладки материали (коприна, сатен, и др.) в полза на текстурирани (букле, туид, габардин и др.)

През есента събиранията на открито без възглавници и топли одеяла са просто немислими. Плетените възглавници и одеяла заслужават специално внимание - това определено е печеливш вариант. Продуктите, изработени от вълнена прежда, винаги изглеждат оригинални, лесно се вписват във всеки интериор, приятни са за гледане - и наистина искате да ги докоснете! Като цяло вълнените одеяла и възглавници са въплъщение на домашна топлина и уют, не само в буквален, но и в преносен смисъл.

И все пак през студения сезон висшият пилотаж на интериорния текстил са одеялата и възглавниците от изкуствена кожа. Между другото, този синтетичен материал има няколко значителни предимства - лесен е за грижи, не се страхува от молци и продуктите, направени от него, тежат много по-малко от тези, направени от естествена кожа.

6. Постелете килими 

Килимите никога няма да излязат от мода: ако непостоянната съдба ги събори от стените, килимите просто ще се преместят на пода и ще изчакат, докато тя ги върне на първоначалното им място. В къщата те са разположени най-вече в името на красотата, но на откритата веранда килимите ще покажат и другата си страна - като топлоизолатори. Да, дори обикновените домашни черги, плетени от стари неща, ще ви накарат да се чувствате по-комфортно. А ако сложите под краката си дебел килим от естествена вълна, това усещане ще се засили многократно.

Колкото по-плътен и дебел е килимът, толкова по-полезен е той.

Между другото, ако трябва да седнете на верандата до студена стена, би било добра идея да я украсите с килим - гърбът и вратът ви ще бъдат благодарни за грижите.

7. Включете магията - фенери, гирлянди и свещи 

Завършекът на уютната открита веранда е добре обмисленото осветление. Елегантен таван с ярка светлина е необходим, но не достатъчен. Свещите са това, от което се нуждаете! От незапомнени времена до наши дни не е намерено нищо по-добро за създаване на специална атмосфера от живата трептяща светлина на свещи. И не забравяйте за свещниците, те не само ще предпазят свещите от случайно падане, но и ще добавят допълнителен чар към интериора. Между другото, не е нужно да купувате свещници - можете сами да ги направите.

Не толкова отдавна гирляндите се считаха изключително за новогодишен атрибут, но сега те могат спокойно да се нарекат универсален, инструмент за създаване на празнична атмосфера. Формата, броят и цветът на електрическите крушки (LED), източникът на захранване и други нюанси на различните модели гирлянди са толкова разнообразни, че възможностите за декориране са почти безкрайни. За да направите осветлението на вашата веранда да изглежда страхотно, добавете няколко сладки фенера към гирляндите.