Наддаването на тегло при прасетата трябва да става хем постепенно, но и достатъчно бързо - до края на годината. Някои стопани ще продават месото, други ще го ползват за лична консумация по празниците. Затова всеки ден стопанинът трябва да добавя 650 г в теглото на прасетата. Ако са навършили 6 месеца, теглото им трябва да е най-малко 100 кг.

За да се увеличи максимално наддаването, на животните трябва да се дава суха храна, която се характеризира с висока хранителна стойност и минимално количество фибри.

И прасетата се прехвърлят на пълно угояване.

Дотогава обаче трябва да сте решили за какво точно угоявате прасетата: за сланина или за месо.
По принцип прасетата ядат почти всичко, но и те имат предпочитания. Затова е добре да ги „радвате" с някоя любима за тях храна, особено ако сте я произвели в двора си или на собствената нива. Добър пример е тиквата – има я във всеки двор. Няма прасе, което да не обича тиква. Плюсът при тиквата - особено жълтите сортове, са ценен източник на каротин и витамини от група В.

Практиката показва, че 1-2 кг тиква на ден ще осигурят на организма витамини и ще подобрят апетита.

Но запомнете:

  • прасетата за угояване и свинете майки могат да се хранят с тиква сурова или варена, ненарязана и без ограничения;
  • винаги трябва да е в натрошена форма, смесена със зърнен фураж.

Другото изкушение е отличната комбинация
от фураж+захарно цвекло

Цвеклото може да бъде включено в диетата в количество от приблизително 20-30%.

Имайте предвид, че 1 кг цвекло съдържа:

  • 9 г протеин;
  • 0,4 г калций;
  • 0,4 г фосфор;
  • 40 г захар.

Плюсът е, че цвеклото има добър ефект върху обмяната на веществата при бременни и кърмещи майки, на които могат да се дават 6–8 кг сурово накълцано цвекло.

Цвеклото се използва и за храна

на млади животни – от 1 до 3 кг за угояване

Захарното цвекло се раздробява, смесва се с концентриран фураж или се дава сурово.

Но трябва да внимавате!

В смачкана форма цвеклото бързо се окислява във въздуха, така че не трябва да се оставя в хранилката повече от 2 часа.

Ако имате още бозаещи прасенца, до 2-3 седмична възраст те не усвояват добре захарта, така че не се препоръчва да ги храните с цвекло.

Замразеното цвекло може да се използва само варено. Когато го приготвяте, трябва бързо да доведете масата от цвекло до кипене, да я сварите добре и да я охладите в хладно помещение, за да избегнете образуването на нитрати по време на бавно охлаждане.

Да давате ли картофи с цел угояване

Те са ценна въглехидратна храна, съдържат (в %):

  • вода - 75,9;
  • протеини - 1,66;
  • мазнини - 0,21;
  • фибри - 0,64.

Органичните вещества в картофите

са 90% усвоими от прасетата!

Картофите са водниста храна, затова не добавяйте големи количества вода към хранителната смес, приготвена от тях. Картофите могат да съставляват 1/3 от диетата на прасето. Смесени с концентриран фураж, варени картофи се дават на прасета в следните количества:

  • прасета за угояване - 2,5-3,5 кг;
  • отбити прасенца - 1 кг;
  • майки и нерези - 4-6 кг на ден;

Към дажбите включете и моркови - заради голямото количество каротин са перфектният витаминен фураж за:

  • бременни свине-майки;
  • кърмачета;
  • и отбити прасенца.

Задължително обработвайте

коредноплодните зеленчуци

Цвеклото се счуква след варене. Водата на кореноплодните зеленчуци се използва за задушаване на груб фураж (нарязано сено). До началото на зимата кореноплодните зеленчуци и картофите се варят за едно хранене (най-много за един ден) и се съхраняват на студено място, за да не вкисне храната. При застудяване няма риск от вкисване и може да осигурите повече от едно хранене.

Внимание! Кореноплодните зеленчуци се дават сурови, обелени, натрошени само ако са в малки количества като витаминен фураж. Но ако са основна храна, кореноплодните като рутабаги, цвекло, тиквички и тиква се натрошават и варят.

С какво друго можете да храните прасета? От дивите билки прасетата с удоволствие ядат коприва, която преди хранене се попарва с вряща вода. Сухото вещество на копривата съдържа много протеини, каротин и минерални вещества. Можете също така да използвате всички видове хранителни отпадъци (обелки от картофи, листа от зеле и цвекло, обрезки от моркови и цвекло) - те се сваряват добре и се дават смесени с други фуражи.

Повечето стопани са прибрали достатъчно зеленчуци, имат и фуражи, за да осигурят засилено хранене на прасетата.
Повечето стопани са прибрали достатъчно зеленчуци, имат и фуражи, за да осигурят засилено хранене на прасетата.