Наддаването на тегло при прасетата трябва да става хем постепенно, но и достатъчно бързо - до края на годината. Някои стопани ще продават месото, други ще го ползват за лична консумация по празниците. Затова всеки ден стопанинът трябва да добавя 650 г в теглото на прасетата. Ако са навършили 6 месеца, теглото им трябва да е най-малко 100 кг.
За да се увеличи максимално наддаването, на животните трябва да се дава суха храна, която се характеризира с висока хранителна стойност и минимално количество фибри.
И прасетата се прехвърлят на пълно угояване.
Дотогава обаче трябва да сте решили за какво точно угоявате прасетата: за сланина или за месо.
По принцип прасетата ядат почти всичко, но и те имат предпочитания. Затова е добре да ги „радвате" с някоя любима за тях храна, особено ако сте я произвели в двора си или на собствената нива. Добър пример е тиквата – има я във всеки двор. Няма прасе, което да не обича тиква. Плюсът при тиквата - особено жълтите сортове, са ценен източник на каротин и витамини от група В.
Практиката показва, че 1-2 кг тиква на ден ще осигурят на организма витамини и ще подобрят апетита.
Но запомнете:
- прасетата за угояване и свинете майки могат да се хранят с тиква сурова или варена, ненарязана и без ограничения;
- винаги трябва да е в натрошена форма, смесена със зърнен фураж.
Другото изкушение е отличната комбинация
от фураж+захарно цвекло
Цвеклото може да бъде включено в диетата в количество от приблизително 20-30%.
Имайте предвид, че 1 кг цвекло съдържа:
- 9 г протеин;
- 0,4 г калций;
- 0,4 г фосфор;
- 40 г захар.
Плюсът е, че цвеклото има добър ефект върху обмяната на веществата при бременни и кърмещи майки, на които могат да се дават 6–8 кг сурово накълцано цвекло.
Цвеклото се използва и за храна
на млади животни – от 1 до 3 кг за угояване
Захарното цвекло се раздробява, смесва се с концентриран фураж или се дава сурово.
Но трябва да внимавате!
В смачкана форма цвеклото бързо се окислява във въздуха, така че не трябва да се оставя в хранилката повече от 2 часа.
Ако имате още бозаещи прасенца, до 2-3 седмична възраст те не усвояват добре захарта, така че не се препоръчва да ги храните с цвекло.
Замразеното цвекло може да се използва само варено. Когато го приготвяте, трябва бързо да доведете масата от цвекло до кипене, да я сварите добре и да я охладите в хладно помещение, за да избегнете образуването на нитрати по време на бавно охлаждане.
Да давате ли картофи с цел угояване
Те са ценна въглехидратна храна, съдържат (в %):
- вода - 75,9;
- протеини - 1,66;
- мазнини - 0,21;
- фибри - 0,64.
Органичните вещества в картофите
са 90% усвоими от прасетата!
Картофите са водниста храна, затова не добавяйте големи количества вода към хранителната смес, приготвена от тях. Картофите могат да съставляват 1/3 от диетата на прасето. Смесени с концентриран фураж, варени картофи се дават на прасета в следните количества:
- прасета за угояване - 2,5-3,5 кг;
- отбити прасенца - 1 кг;
- майки и нерези - 4-6 кг на ден;
Към дажбите включете и моркови - заради голямото количество каротин са перфектният витаминен фураж за:
- бременни свине-майки;
- кърмачета;
- и отбити прасенца.
Задължително обработвайте
коредноплодните зеленчуци
Цвеклото се счуква след варене. Водата на кореноплодните зеленчуци се използва за задушаване на груб фураж (нарязано сено). До началото на зимата кореноплодните зеленчуци и картофите се варят за едно хранене (най-много за един ден) и се съхраняват на студено място, за да не вкисне храната. При застудяване няма риск от вкисване и може да осигурите повече от едно хранене.
Внимание! Кореноплодните зеленчуци се дават сурови, обелени, натрошени само ако са в малки количества като витаминен фураж. Но ако са основна храна, кореноплодните като рутабаги, цвекло, тиквички и тиква се натрошават и варят.
С какво друго можете да храните прасета? От дивите билки прасетата с удоволствие ядат коприва, която преди хранене се попарва с вряща вода. Сухото вещество на копривата съдържа много протеини, каротин и минерални вещества. Можете също така да използвате всички видове хранителни отпадъци (обелки от картофи, листа от зеле и цвекло, обрезки от моркови и цвекло) - те се сваряват добре и се дават смесени с други фуражи.
Коментари