Не се препоръчва доене на животни от тънкорунни и полутънкорунни породи

Овцете се отглеждат заради месото им - дойният им период е от отбиването на агнетата до пресушаването. При местните породи овце Черноглава плевенска, Местна Старозагорска, Бяла Маришка и Вакла Маришка за нормален доен период се счимят 150 дни. Дойният период обаче обикновено варира от 120 до 180 дни, а в някои стада може да има и по-широко вариране - от 90 до 210 дни.

Овчето мляко има висока хранителна стойност

и ценни диетични свойства
и е много по-хранително от кравето мляко:
има 1,4 пъти повече сухо вещество;

  • 1,8 пъти повече мазнини,
  • калоричното му съдържание е 1,5 пъти по-високо.

От овче мляко се произвеждат ценни сортове сирене (бринза, рокфор), масло, извара, кисело мляко. Ако в домакинството има 1-2 овце, може да не си струва да ги доите, но ако има 3-4 или повече, тогава
овчето мляко може да бъде добро допълнение
към продуктите, получени в домашната ферма.

Производството на мляко също се влияе от:

  • възрастта на животното;
  • условията на хранене и
  • начин на отглеждане.

Най-голямо производство на мляко има при овцете на възраст 3–6 години. Лактацията продължава 120–170 дни.

Средно за 1 ден от овца можете да получите:

  • 1,1 литра мляко през първия месец;
  • 1 литър през втория месец;
  • след това 0,5 и 0,3 литра.

Не се препоръчва доене на овце от тънкорунни и полутънкорунни породи. Не трябва да се пипат и многоплодни животни.

Например

  • някои породи дават средно по 2-3 агнета
  • ако й отнемете млякото, тя ще се изтощи и следващия път ще даде слабо потомство.

Важна особеност в технологията

на доене при овце

Доенето започва не веднага след агненето, а 2-3 месеца след отбиването на младите животни. Това се дължи на факта, че овцата има достатъчно мляко само за родените агнета. Но от 2-3-месечна възраст агнетата са в състояние да ядат храна за възрастни животни и не се нуждаят от мляко. На тази възраст те се отнемат от майките. Но при агнетата на възраст под 1,5 месеца те се лишат от майчиното мляко рано и могат да развият стомашно-чревни заболявания.

След отбиването агнетата се

държат отделно около седмица
- те спират да бозаят.

В първите дни на доенето овцата е нервна, затова трябва да се ограничи и да се даде нещо вкусно преди доене. Овцете се доят веднъж на ден сутрин в продължение на 1-1,5 месеца, но ако млечността е добра, може да продължите.

Има 2 начина за издояване

на овца: отстрани и отзад

Много по-удобно и по-бързо е да се дои отзад, но в този случай млякото може да се замърси с урина и изпражнения. Поради тази причина, докато стопанинът натрупа опит, е по-добре овцете да се доят отстрани. Техниката за доене на овцете и козите е еднаква. Космите по вимето, около него и от вътрешната страна на задните крака се подстригват. Преди всяко доене вимето трябва да е мокро, затова се избърсва с мокра кърпа.

Техниката за доене на овцете и козите е еднаква.
Техниката за доене на овцете и козите е еднаква.