Класация на France agricole за големите иновации в бранша през 2024 г., представени на щандовете на SPACE 2024

За този вече необратим процес свидетелстват и специалисти, и професионални животновъди, оценили високо видяното на щандовете, откритите площи и демополетата на SPACE 2024. Това световно изложение не е много познато у нас. То се състоя край гр. Рен, Франция от 17 до 19 септември т.г. и е един от най-големите международни форуми, посветени на животновъдството и най-новите технологии в него - и като отглеждане, и като техника. В него участваха над 1200 изложители, което го превърна в реален център за иновации, дискусии и работа в мрежа в животновъдната индустрия. Организирани бяха срещи на живо, както и такива за работа с приложенията „Tech Agri Challenge", чрез които се насърчават връзките между професионалистите в сектора и се

популяризира технологичния напредък,

в който вече място заема и изкуственият интелект. Основните характеристики на SPACE 2024 включваха още над 100 конференции, семинари и демонстрации на техника, пряко свързана с оборудване и поддържане на ферми за всички видове животни.

Именно тези съоръжения бяха предмет на работата на профи жури, което обяви и 48 награди Innov'Space за супер новостите. Етикетът Innov'Space, обясняват организаторите, поставя еталони и задава стандарти за иновации и революционни продукти и машини, насочени към подобряване на ефективността и устойчивостта в животновъдството. От тях топ изданието France agricole направи свой избор и класация, обхващаща 15 най-големи иновации в бранша през 2024 г. Първа в списъка беше тази на концерна DeLaval - приложение, което анализира поведението на стадото с помощта на изкуствен интелект. С идеята на DeLaval Plus може да се прогнозират възможни проблеми, възникващи при млечните крави и да се предвиди появата на нежелани температурни събития в обора. Това става чрез

пълен анализ и отчитане

на управлението на фермата. Използва се най-новата обработка на данни, получени с участието на изкуствения интелект (ИИ). За целта се анализира информация от предишни месеци и години, свързани с развитието на краварника, както и такава от настоящото състояние на животните в него. В приложението ИИ очертава тенденциите, които са били скрити досега от вниманието на гледачите. Така се оформя и ясна картина на ефективността в процеса на отглеждане и се очертават пътищата за получаване на качествена продукция. На тази база се вземат правилни решения за подобряване на работата във фермата. Така чрез инструмента DeLaval Plus Behavior Analysis се предоставя пълна видимост и надзор (24/7) на кравите. В същото време, изкуственият интелект предоставя и прогнози за бъдещото състояние на здравето на животните и инвентара, което позволява на гледачите да се намесват по-рано и да оптимизират доенето, храненето и здравните показатели. От всичко това зависи и

репродуктивната производителност

на стадото.

На изложението SPACE 2024 бяха представени и различни нововъведения в изхранването на „обитателите" на оборите. Известната нидерландска фирма за подобно оборудване Hanskamp представи специално съоръжение Mobile FeedStation, с което храненето се премества от краварника на пасищата. Мобилната хранилка позволява прецизно и автономно разпределение на фуража на добитъка на открито, благодарение на своите фотоволтаици. Така то позволява индивидуално и автоматизирано, комбинирано приемане на храна от кравите - концентрат и ливадна растителност по време на паша. Тази издръжлива и мобилна система е предназначена да подобри здравето и състоянието на добитъка, като същевременно намалява разходите за фураж и оптимизира производството на мляко и месо. FeedStation Mobile е с разширени възможности, защото може да се използва и в обора, като се свърже с общата система за захранване. Това позволява станцията да се използва целогодишно, както на закрито, така и на открито.

Благодарение на

интегрираните слънчеви панели

FeedStation Mobile работи независимо на откритото пасище. Това позволява напълно автоматизирано и индивидуализирано хранене с концентрат по време на паша. Това издръжливо, мобилно съоръжение умело помага на животновъдите да намалят до минимум риска, свързан със здравословното състояние на добитъка, като същевременно намалява разходите за фураж и оптимизира производството на мляко и месо. FeedStation Mobile е оборудвана с модерни технологии, включително 4G интернет свързаност и солари, което прави системата енергийно независима. В мобилната станция са предвидени места за 2 или 4 животни наведнъж, с възможност за дозиране на два различни вида фураж. Използва се и приложението RFID за разпознаване на отделни животни.

Системата се управлява от поддържащия компютър Spider, който може да бъде свързан към приложението за общо управление на целия фарминг. FeedStation Mobile осигурява и хуманното отношение към кравите чрез точно дозиране на концентрирана фуражна дажба в часовете и дните на полево отглеждане на животните. Извършва се

прецизен и пълен контрол

върху разходите за фураж, с което се оптимизира производството на мляко и месо. Съществено предимство за ползвателите на системата е възможността тя да се управлява и контролира от разстояние чрез телефон, таблет или компютър.

Разбира се, освен електронни приложения, на щанда на групата Sterenn на многофункционалния панаир SPACE 2024 под марка Agriest беше показан най-новият модел Agri-Power 3500 XL на вилица за силаж, предназначена за най-големите товарачи на пазара. Тя се отличава с подчертана гъвкавост при използване. Нейният сменяем болтов теглич е съвместим с всички марки товарачи, което позволява лесна и бърза интеграция с различни видове машини. За да се улесни транспортирането, съхранението и управлението в ограничени пространства, вилицата е оборудвана със сгъваеми капаци. Те могат да се отварят и затварят на 90°, предлагайки оптимална кинематика на отваряне.

Създаден да издържа на екстремни натоварвания, 3500 XL е изработен от подсилена стомана, лазерно изрязана с повишена здравина и дълготрайност. 20-те зъби на вилицата, с дължина 1255 mm, са изработени от стомана hardox 500, осигурявайки висока устойчивост на износване и триене. Вилицата достига височина от 1500 мм, ширина - 3500 мм. Този твърде обемен, мощен инструмент с тегло 1,8 т, позволява бързо преместване на големи количества материал, подобрявайки производителността край силажни ями, в краварници или силози.

Един от гвоздеите

в демонстрационната програма на SPACE 2024 беше самоходният миксер с вертикални шнекове от ново поколение Autospire в три версии Compact, Classic и Performance на фирма Lucas G. За различните фази на товарене, смесване, разпределение на фуража и движение на пътя е намерено оптимално решение. Добре известно е, че скоростта и ефективността в тях гарантират производителността и рентабилността на фермата.

Гамата самоходни миксери Lucas G се състои от девет модела Autospire с вместимост от 12 до 24 м3. Три от моделите са разработени, за да отговорят на нуждите на индивидуални потребители от 70 млечни крави. Например, Compact-ът, който е с един ротор с мощност 156 к.с. и развива скорост 25 км/ч. По-високият клас и по-модерен миксер-вагон Autospire Classic (със същите параметри, като компактния) е снабден с 1 или 2 ротора. Практиката е показала, че дава много добри резултати при смесване и разтоварване на силаж. Използва се за точно дозиране при раздаване на фуражи. Най-високият клас е Autospire Performance. Миксер, който плюс останалите предимства, характерни за другите две версии, е познат от профиживотновъдите и специалистите като диетичен разпределител с 2 ротора,

мощност от 217 - 245 к.с.

и възможност да се движи по шосе със скорост до 40 км/ч.

Освен за говедовъдите и за свиневъдите имаше интересни новости. Германският производител Big Dutchman представи пред посетителите на SPACE 2024 най-новите си компютърни системи за климатизация и автоматизация на свинеферми, моделите 310pro и 307pro. По същество, това са най-ново поколение климатични и производствени компютри за свинарници.

Създадени като климатични, електронните инструменти 307pro/310pro безпроблемно контролират климата в свинарника, но вече получават нови задачи и стават производствени компютри. Това означава, че с тях могат да се контролират различни системи в отделните етапи на веригата на отглеждане на животни. Температурата се регулира бързо и точно до необходимото ниво. Новото в съоръжението е принципът на адаптивен контрол на климата. С този метод контролните параметри постоянно се адаптират към текущата ситуация в обора поради наличието на нова функция за самообучение. Работата с тях е проста: чрез 7-инчов или 10-инчов сензорен екран за комуникация със софтуера BigFarmNet Manager и приложението BigFarmNet се получава нужната хармонизация с останалите системи за контрол на обстановката в свинарника. Към това се прибавя бързият четириядрен процесор (310pro). Тези новости, добавящи съществени предимства към досегашните възможности на 307pro/310pro ги превръщат в твърде важни устройства за управление от нов тип на свинефермите. Нещо повече, производството на продукти от свинско месо се превръща в полезна и продуктивна, устойчива инвестиция за бъдещето. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Както е известно, свое, и то твърде важно, място в различните животновъдни ферми имат и телескопичните товарачи. Нашите животновъди неведнъж са се убеждавали в тази истина. Световната марка Manitou има съществен принос в това направление и непрестанно обновява товарачите си. В последно време конструкторите и инженерите са разработили и компанията е произвела 100% електрически телехендлер от серията MLT 625, който беше представен за първи път на техния щанд на SPACE, вече като комерсиализиран, т.е. машина в масово производство. Елмоделът MLT-X 625-75 H с просвет 0,38 м има максимален капацитет 2500 кг и височина на повдигане 5,90 м. Компактен, телескопичният товарач е снабден с двигател с мощност 75 к.с. и е предназначен за множество селскостопански дейности. Оптимизираните размери на модела повишават маневреността и улесняват влизането му в тесни помещения и халета. Задвижването на четирите колела (4х4) и трите режима на управление помагат да се постигне мобилност на всякакъв терен. Системата за директна свързаност (ECS) прави бърза и лесна смяната на прикачни устройства на върха на стрелата. Хидравличният поток позволява прецизни и плавни движения, така че машината става по-ефективна, екологична, с нисък шум и вибрации. MLT-X 625 75 H се предлага с оптимизирана кабина и JSM контроли за максимална продуктивност и комфорт. 

ИИ вече е част от оборудването и за животновъдство, конкретно на фирма De Laval
ИИ вече е част от оборудването и за животновъдство, конкретно на фирма De Laval
Мобилна хранилка, която комбинира пасищно и оборно хранене
Мобилна хранилка, която комбинира пасищно и оборно хранене
Вилица за силаж Agri-Power 3500 XL
Вилица за силаж Agri-Power 3500 XL
Самоходният миксер Autospire Performance
Самоходният миксер Autospire Performance
Монитор от електронния инструмент на системата 310pro на Big Dutchman
Монитор от електронния инструмент на системата 310pro на Big Dutchman
Многофункционалният, екологичен електрически телехендлер MLT-X 625 75 H работи без проблеми във всякакви помещения
Многофункционалният, екологичен електрически телехендлер MLT-X 625 75 H работи без проблеми във всякакви помещения