Корпорация Kewpie, в сътрудничество с Женския университет Wayo, потвърди, че добавянето на майонеза или емулгирани дресинги значително подобрява лесното консумиране на зеленчуци и други трудни храни, особено за възрастни хора с намалена сила на захапката.

Намаляването на способността за хранене (сила на захапката и способност за преглъщане) не само затруднява храненето в ежедневието, но също така може да доведе до навлизане на храна в трахеята и оттам до аспирация, после дори до пневмония. Намаляването на способността за хранене с възрастта се счита за социален проблем в Япония, като страна с най-висок дял на възрастните хора в света.

Проучването, представено на 35-ата генерална среща на Японското общество за наука за мастиката, показва, че емулгираните подправки помагат за слепването на храната, което я прави по-гладка и по-лесна за преглъщане.

Това откритие е от особена полза за хората с намалени хранителни способности поради възрастта, като може да помогне за предотвратяване на проблеми като недохранване и аспирационна пневмония. Резултатите от изследването ще са полезни за изготвянето на менюта за възрастните хора в семейството, така и в старческите домове.

Kewpie планира по-нататъшни изследвания по тази тема.