На 4-и октомври светът отбеляза Международния ден на опазването на животните. Инициативата е започнала преди близо век - през 1931 г. във Франция, първоначално насочена към застрашените видове, а сега е символ на хуманното отношение към всички видове – от домашни любимци до обитатели на дивата природа. Международният ден е призив за поемане на отговорност към нашите четириноги, пернати и морски приятели.

Въпреки че кампании за защита на животните и техните права съществуват от десетилетия, предизвикателствата остават значителни. Изчезващи хабитати, бракониерство, трафик на екзотични животни и експлоатацията на домашни любимци са само част от проблемите, пред които е изправен животинският свят. Все повече хора и организации по света се обединяват около каузата за защита на животните. От малки доброволчески групи до големи международни организации, всяка от тях допринася със своите усилия, било то чрез защитата на природни резервати, организиране на кампании против изтезанието на животни или грижа за бездомните любимци.

И у нас покрай този ден все повече се говори за хуманното отношение към животните и различни инициативи информират обществото за важността от трайни решения за проблемите с популацията на бездомни животни. Кампании за масово кастриране, ваксинации и осиновяване целят намаляване на популациите на животни, които живеят в лоши условия и често стават жертви на агресия.

Интересна тенденция в последните години е и използването на нови технологии в полза на животните. Дигиталните платформи за осиновяване, приложения за мониторинг на здравето на домашни любимци и модерни техники за защита на дивата природа като дронове и GPS устройства за следене на миграцията на застрашени видове са само част от иновациите. Те не само помагат за подобряване на животинското благосъстояние, но и ангажират хората, особено младото поколение, с опазването на природата.

Научни изследвания показват, че

75% от инфекциозните заболявания са зоонозни,

което означава, че са от животински произход

След COVID-19, директорът на „Четири лапи" Йозеф Пфабиган, твърди, че човечеството има нужда от промяна и от единен One Health подход. Д-р Мартина Стефани, директор в отдел „Селскостопанските животни и хранене" в „Четири лапи", засяга темата за другата голяма надвиснала заплаха за хуманното отношение към животните: „Климатичната криза е другото голямо глобално предизвикателство, пред което сме изправени в момента. Всяка година морското равнище се покачва, природните бедствия се увеличават, реките пресъхват, а летата стават все по-горещи. Дивите животински видове измират с невиждани високи темпове за всички времена.

Един от най-големите причинители на тези проблеми е мащабното промишлено животновъдство. Тези широкомащабни системи отделят високи нива на парникови газове. Животновъдството е не само един от най-големите причинители на климатичната криза, но и селскостопанският сектор е един от най-застрашените от последиците от повишаването на глобалните температури, които оказват отрицателно въздействие върху здравето и благосъстоянието на животните, а природните бедствия се увеличават.  „Хората представляват 0,01% от целия живот на Земята, но

ние контролираме съдбата на останалите 99,1%

Техният дом е и наш дом, имаме общо съществуване и обща среда. Ако не успеем да се справим с проблемите, пред които сме изправени сега, рискуваме катастрофални последици в съвсем близко бъдеще. Справянето с този проблем не трябва да бъде въпрос на политика, а на воля и задължение",  допълва тя.

Междувременно екипите на Столичен инспекторат са направили близо 150 проверки на собствениците на домашни любимец през септември. Проверките са извършени в градски паркове и зелени площи, където се разхождат домашни кучета и са установени нарушения в парковете „Надежда", „Гео Милев" и „Южен парк", като са съставени 5 акта за водене на куче без повод. Но това е практика, и определено броят на кучетата без повод надвишава 5. Въпросът, около който трябва да се формира наредбата е дали това представлява опасност за околните, което строго варира спрямо характера на кучето. Друго опасение е рискът свободно пуснатият любимец да избяга, като преценката е на стопанина, но всеки ден има изчезнали кучета. По постъпили сигнали са съставени 7 акта за нарушения за установени инциденти с кучета и хора. Проверяват се още наличието на паспорт и чип на животното, спазване на изискванията за водене на обществено място на повод и с намордник за някои породи, почистване след животното, както и за разхождане в определените от кметовете на районите територии.

Животозастрашаващ случай от 9 октомври тази година (практика, на която не трябва да се подражава) е връзването на куче за крайпътна ограда в щата Флорида, САЩ в навечерието на урагана „Милтън". Кучето е спасено от полицай, чието съобщение било „Моля не причинявайте това на вашите домашни любимци", предават от Ройтерс.

Куче порода Висла
Куче порода Висла
Котетата се радват на подслон, изграден от жителите на блокове в жк „Сухата река" в София
Котетата се радват на подслон, изграден от жителите на блокове в жк „Сухата река" в София
Друг добър пример е този пенсионер, който храни животни в селото
Друг добър пример е този пенсионер, който храни животни в селото