При разходка, както повечето собственици на кучета признават, едно от най-важните занимания, които четириногото трябва да изпълнява, за да бъде психически и физически обогатено, е изследването на непознати или интересни аромати. Не само е по-добре за благополучието на кучешкия организъм, но също може да спомогне за намаляване на проблемното поведение, възникващо от скука или чувство на неудовлетвореност. Да, на пазара са налични множество играчки, пъзели и т.н., които да занимаят любимеца, но често собствениците разчитайки на такива атрибути пренебрегват необходимостта от най-простите и естествени поведения с обогатяващо влияние, каквото например е подушването. Като дадете на вашето куче повече възможности да използва мощното си обоняние, то несъмнено ще се наслаждава повече на разходката си. Също така ще бъде по-стимулирано, ще получи повече избор и свобода и в крайна сметка ще бъде по-уморено и спокойно, след една ползотворна разходка.

Не подценявайте силата на обонянието на четириногите си приятели –

носовете им са много мощни,

до 100 хил. пъти по-чувствителни от човешките

Този факт е подкрепен от практиката им като полицейски кучета и следователи, като например могат да надушат капка кръв върху площ с размерите на олимпийски басейн. Редовно се използват кучета в издирването на изчезнали хора, например. Тяхното обоняние е неразделна част и от общуването им с други животни, с хора, помага им да оценяват ситуации и обстановка.

Много стопани често правят грешка, като приемат, че по-бързата и дълга разходка е най-добрият вариант за изморяване на кучето. Обикновено кучето е на къса каишка за движение и се разхожда по пътища и тротоари близо до собственика си. Може би след това отиват в кучешки парк, където се разхождат известно време и с други кучета. Но, разходката може да не е особено интересна, а парковете за кучета могат да бъдат прекалено стимулиращи или стресиращи, ако взаимодействията не се управляват внимателно. Като изберете по-спокоен маршрут за разходка, с трева и други непътни настилки и позволите на кучето да бъде на по-дълга каишка и да следва обонянието си, можете да предложите много по-полезно изживяване. То ще има няколко възможности за избор и като отделите време, за да му позволите да реши какво иска да проучи с носа си, и колко време от разходката иска да посвети на това, вие го овластявате положително.

Проучване от 2019 г. на Applied Animal Behavior Science Journal дори предполага, че предоставянето на достатъчно възможности за подушване може да накара кучето да се чувства по-оптимистично. Умственото обогатяване, което то получава при бавна разходка с много време за душене, е много по-голямо, отколкото би получило при ходене с бърза крачка. Така че следващия път, когато сте на разходка с кучето си,

не ставайте нетърпеливи,

когато то иска да спре и да подуши,

оставете го и в резултат може просто да откриете, че имате по-щастлив любимец.

Не забравяйте, че душенето също е жизненоважна част от начина, по който вашето куче общува. Може да се разочаровате, когато иска да подуши всеки стълб на лампа по протежението на блока, но обикновено кучетата просто проверяват миризмата на други такива в квартала. Тези аромати ще им позволят да разберат дали другото четириного е мъжко или женско, дали е познато и дали са в близост или не. Собствениците могат да бъдат смутени, когато кучето им автоматично отива към подушване на дупето на друго, когато се срещнат за първи път. За тях обаче това е почти като оценъчно ръкостискане. Те опознават отчетливата миризма на другото куче. Понякога подушването може да бъде и успокоително поведение. Ако вашето куче се опитва да разсее ситуацията с друго четириного, то може да започне да души земята, за да разбере, че не е заплаха. Като му позволите да направи това, вместо да дърпа, това може да помогне за отпускането на двете кучета. Освен да давате на своя четириног другар повече възможности да души, когато е на разходка, има и други обогатяващи дейности, които можете да обмислите, ако обича да работи с носа си.

Например търсене на храна. Разпръскването на сухи гранули или лакомства върху безопасна, неразсейваща, тревиста среда и след това оставянето на кучето да излезе и естествено да търси храната

може да бъде евтин и лесен начин да му

предложите допълнително обогатяване

Това е отлична дейност за по-малко подвижни кучета, които може да имат ограничени възможности за физически упражнения, а също така може да бъде полезен инструмент за подпомагане на нервни кучета да се почувстват по-спокойни и уверени. В дъждовен ден можете да правите този вид дейност в по-малък мащаб с помощта на постелка на закрито. Има специални гумени постелки с филцови нишки „трева" и можете да заровите храната или лакомствата на вашето куче в тях, за да ги подушите.

Ако искате по-структурирана среда, за да впрегнете способностите на вашето куче за обоняние, тогава може да си струва да обмислите някакъв урок или изпит за работа с обонянието. Това не само ще усъвършенства уменията на вашето куче, но също така може да бъде чудесен начин да укрепите връзката си. Вашето куче ще бъде научено да разпознава конкретен аромат и ще се научи как да го намира и да предупреждава водача си за позицията, в която е скрито.

Кучетата имат много по-силно обоняние от хората
Кучетата имат много по-силно обоняние от хората
Давайте възможност на кучето си да изследва нови аромати и вкъщи
Давайте възможност на кучето си да изследва нови аромати и вкъщи