Някои котки „просят" от храната ви по време на вечеря, но могат ли да я консумират без негативни последствия за здравето им? Даването на остатъци от масата или „човешки" лакомства като шоколадови бонбони или солени снаксове, може да бъде опасна практика. Тя не трябва да се насърчава най-вече, защото котките се нуждаят от хранителните вещества осигурени специално за тях в храните за котки (и то тези от висок клас). Хранейки се с допълнителните вещества, апетита за обичайното предназначено за тях хранене, изчезва. Парче месо от чинията ви няма да навреди на котката здравословно, но развива този лош навик.

Освен това, друга основна причина да не се подкрепя тази практика, е че има редица токсични за котките храни, които хората ежедневно употребяваме и познаваме като ядливи. Прост пример за това са някои плодове, подправки, какао, както и някои не чак толкова безвредни дори за нас, като кафе и алкохол. Една хапка или глътка от тях може да повлияят токсично на котките. Ето и някои от опасните храни:

Зелени домати и сурови зелени картофи

Те са част от семейство Картофови, съдържат горчив, отровен алкалоид, познат като гликоалкалоид соланин, който може да причини неприятни и сериозни симптоми в долната част на стомашно-чревния тракт. Листата и стъблата са особено токсични. Не се притеснявайте, ако видите домати, включени в предварително приготвените храни за домашни любимци. Правят се от зрели домати и не трябва да предизвикват притеснение, защото се появяват в сравнително малки количества.

Шоколад

Въпреки че е широко известно, че шоколадът е опасен за кучетата, той е токсичен и за котките. Теоброминът в него е вредното вещество и може да причини силна токсична реакция. Веществото намира най-висока концентрация в черния и неподсладен шоколадов продукт.

Грозде и стафиди

Токсичността на тези храни е открита главно при кучетата, в различни количества. Тъй като все още има много неизвестни с токсичния потенциал на гроздето и стафидите, центровете за контрол на отровите при животни съветват да не се дават на домашните любимци, особено в големи количества.

Авокадо

За хората е здравословно, но за котките леко отровно. Листата, семената, кората и самият плод съдържат персин, който при котките причинява диария и повръщане. Авокадото е много богато и с високо съдържание на мазнини, което може да доведе до гастроентерит или панкреатит. Бъдете особено внимателни, ако имате купа гуакамоле вкъщи. Не искате котката ви да яде от него или да ближе лъжица или вилица, използвани за направата му.

Алкохол

Всички видове алкохол са токсични за домашните котки. Въпреки че малко близване на алкохолна напитка не е смъртоносно, консумацията на много може да бъде. Ако сте домакин на парти и сервирате алкохол, не забравяйте да почистите напълно масите от останали напитки и избягвайте да оставяте големи купи за пунш или отворени контейнери с алкохол през нощта, тъй като котката може да е склонна да консумира повече. Алкохолните напитки не са единствените потенциални източници на алкохолно отравяне при котки. Експозицията на алкохол може да възникне и при поглъщане на дезинфектант за ръце, вода за уста, ферментиращи плодове и тесто за хляб, което съдържа мая.

Лук, чесън и кореноплодни

Лукът съдържа N-пропил дисулфид, който разрушава червените кръвни клетки в организма на котката, причинявайки форма на анемия, известна като Heinz body anemia. Чесънът също може да причини увреждане на червените кръвни клетки и анемия и е особено опасно, когато котките консумират цяла скилидка или големи парчета суров лук. Котките също може да бъдат изложени на консумацията им под формата на подправка на прах, която често присъства в чипс и супи.

Други

Има редица храни, които не са токсични за котките, но трябва да се избягват. Някои части от животинското месо, сурови яйца и кофеинови напитки не трябва да се консумират от домашни котки.

Въпреки че млякото не е токсично за котките, то може да има неблагоприятни ефекти. Възрастните котки, които се хранят с питателна диета, не се нуждаят от мляко. Освен това много котки имат непоносимост към лактоза, което означава че млечните продукти предизвикват стомашно разстройство, спазми и газове.

Ксилитолът, подсладител, е смъртоносен за кучетата и може да причини хипогликемия и потенциална чернодробна недостатъчност. Вероятно има такъв ефект и върху котките, макар да не е посочен като признак от националната американската гореща линия за отрови по любимците. Ако видите тази съставка в хранителни продукти (най-често това са дъвките), избягвайте да я споделяте с котката си.

Ако подозирате, че котката се е натровила се обадете на ветеринарен лекар.

Често задавани въпроси

  • Какви продукти са подходящи?

Въпреки че е най-добре котките да ядат котешка, ето кои „човешки" храни са подходящи за тях: старателно сварено постно месо, което не е подправено с лук или чесън, риба с отстранени кости, твърдо сварени яйца, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

  • Как да спрете котката да яде човешка храна?

Не позволявайте на вашите котки да ядат човешка храна, дори само да „оближат чинията". Дръжте я недостъпна през цялото време в кухнята си (това включва покриването ѝ).

  • Защо котките харесват човешка храна?

Котките я ядат, защото има добър вкус и заради разнообразието от подходящата за тях специализирана котешка храна.

Симптоми на токсичност са отпадналост, диария и повръщане
Симптоми на токсичност са отпадналост, диария и повръщане
Авокадо, зелени домати и чесън са вредни за котешкия организъм
Авокадо, зелени домати и чесън са вредни за котешкия организъм