Всички видове зеле са полезна храна за човека, а и разнообразяват менюто през студените месеци.

Как обаче да съхранявате зелето у дома, така че да издържи до пролетта и да не се развали?

Срокът на годност на зелето зависи от много фактори. Спазването на добри агропрактики, почвата, времето за прибиране на реколтата и избраният метод на съхранение са много важни. Ако се придържате към основните правила, това ще позволи да се наслаждавате на прясно зеле 8-10 месеца след прибиране на реколтата.

Най-добрите сортове 

Подготовката за съхранение на зеле започва на етапа на избор на семена. Не всяко зеле е подходящо да „зимува" свежо - главите от ранни и средноранните сортове няма да издържат дори до декември. За приготвяне на зимнина и съхранение стават по-късните сортове.

Как се отглежда

Съхраняването на прясно зеле през зимата е възможно, само ако е правилно отгледано. Например съставът на почвата, торовете, внесени в почвата, и дори есенните дъждове могат да променят качеството на главите.

Въпреки че отглеждането на зеле има много тънкости, имайте предвид:

  •  да се отглежда на леки или глинести почви;
  •  голямото количество азотни торове намалява качеството на съхранение на главите, а калиевите и фосфорните торове, напротив, ги повишават;
  •  изобилие от есенни валежи или прекомерно неравномерно поливане води до напукване на главите;
  •  преждевременното прибиране на реколтата няма да позволи на зеленчуците да узреят, а ако са незрели, те няма да издържат дори няколко месеца.

Подготовка за съхранение

За да може зелето да се съхранява дълго време, трябва да положите малко усилия в процеса на прибиране на реколтата.

1. Сортирайте зелето внимателно: само зрели, плътни глави без пукнатини, механични повреди, мухъл, гниене или признаци на заболяване могат да се запазят през зимата.

2. Когато почиствате зелето, не забравяйте да го оставите с малка част от дръжката (до 3 см) и няколко здрави покриващи листа.

3. Прибирайте реколтата при сухо време и изсушете нарязаното зеле за 24 часа на топло, добре проветриво място.

4. Не бързайте с прибирането на реколтата: изчакайте дневната температура да падне до 3-8°C, а нощната почти до 0°C и едва тогава вземете най-острия нож и отидете в градината да берете зеле.

Как да се съхранява 

Главестото зеле е един от най-лесните за съхранение зеленчуци. Видът понася промените в температурата и влажността, не изисква отделно помещение, дори може да издържи и на терасата за дълго време.

Ако спазвате основните условия за съхранение на зелето - температура от -1 до 2 °C и влажност - 85-95%, то лесно може да издържи повече от шест месеца. Също така е важно да не забравяте редовно (поне веднъж месечно) да проветрявате зелето.

.

Карфиол и броколи 

Главите карфиол и броколи не са толкова трайни – съхраняват се максимум няколко седмици. Ако искате да се насладите на ястия от тези зеленчуци през цялата зима, ще бъде по-лесно да ги разделите на цветчета и да ги замразите.

Карфиолът може да се съхранява и в хладилник, но за да се удължи живота му, всяка глава трябва да се постави в отделна торбичка или да се увие с подходящ материал.

.

Китайско зеле 

Правилно избраната влажност и температура на съхранение на зелето ще удължат живота дори на капризния вид. При подходящи условия, ако му се осигури влажност около 95-98% и температура от 0 до 2°C, може да издържи по-дълго време.

Трябва да се знае обаче, че дори леки колебания в някой от тези параметри ще доведат до загниване или изсъхване на нежните листа.