Заразата води до летален изход

Бясът е смъртоносен вирус, който уврежда централната нервна система на топлокръвните животни. Това зоонозно заболяване може да се разпространи сред хора и други животни, обикновено чрез ухапвания от вече заразени. Бясът е най-често срещан сред дивите животни като прилепи, но може да зарази и домашни котки и кучета, както и всяко друго топлокръвно животно. Броят на случаите на котки с бяс всъщност надвишава тези при кучета. Това може би е така, защото котките по-често се оставят да се разхождат свободно навън и могат да влязат в контакт с бесни диви животни или бездомни животни, особено през нощта. Освен това много котки не се ваксинират рутинно срещу бяс.

След като котка е била изложена на бяс, може да отнеме седмици до месеци, за да се появят признаци. Болестта се разпространява чрез слюнката и може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца, за да стане заразна. След като се появят неврологичните симптоми, смъртта обикновено настъпва в рамките на 10 дни. Няма лечение за бяс при животните. Ето защо ваксинацията срещу бяс е абсолютно необходима за всички четириноги.

Котките с бяс може да имат промяна в поведението и да станат агресивни, раздразнителни и ядосани към други животни и хора. Може също да има неврологични признаци, включително загуба на равновесие, гърчове, прекомерно слюнкоотделяне, пяна от устата или дезориентация. Признаците на бяс при котки обикновено се разделят на три категории: продромални, възбудителни/бесни и паралитични.

Преди да се появят признаци на бяс, може да забележите рана от ухапване или абцес на вашата котка. Това може да е дошло от диво животно, друга котка или дори куче, всяко от които може да е носител на бяс. Освен това, ако знаете, че котката ви е била близо до диви животни, като прилепи, дори и да не виждате очевидна рана от ухапване, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Всяка рана от ухапване или

друго нараняване трябва да се лекува

от ветеринар възможно най-скоро. Обсъдете историята на ваксинацията срещу бяс на вашата котка, за да разберете риска от заразяване с това заболяване. Ако котката е била ваксинирана преди това срещу бяс, вашият ветеринарен лекар може да препоръча повторна ваксинация след ухапването, особено ако ваксината е просрочена. Това може да повиши имунитета и да попречи на бяса да премине към нервната система и да стане фатален. Ако котката никога не е била ваксинирана срещу бяс, тогава няма налично лечение. Тези животни обикновено трябва да бъдат поставени под карантина и да бъдат наблюдавани за признаци на бяс. За съжаление, хуманната евтаназия е единствената възможност, след като започнат признаците на бяс за всяко животно, независимо дали е било ваксинирано или не.

Типичният инкубационен период за бяс при котки е един до три месеца след излагане, но може да бъде по-дълъг в някои случаи. През това време вирусът се придвижва през тялото до нервната система и накрая достига до мозъка. Признаците на инфекция с бяс се появяват след този инкубационен период. Имайте предвид, че котките могат да разпространят бяс няколко дни преди да се появят признаци.

Продромален стадий

Това е, когато първите признаци на бяс засягат поведението на котката. Може да забележите, че котката става внезапно срамежлива и се крие. Но страхливите котки може дори да станат по-уверени. Котката може да стане летаргична и да има намален апетит или треска. Промените в поведението и личността варират в зависимост от случая; някои четириноги ще покажат много забележими промени на този етап, докато други ще покажат само леки в началото, което затруднява идентифицирането на проблема.

Продромалният стадий на бяс обикновено продължава два до три дни.

Възбудителен/бесен етап

По време на този етап котките са склонни да показват по-екстремни промени в поведението. Те изглеждат възбудени и неспокойни и често реагират прекалено на нормалните гледки и звуци. Много от тях ще станат агресивни и яростни без видима причина. Те могат да атакуват хора, други животни и дори предмети без провокация. Могат също да показват признаци на нарушена координация, загуба на равновесие, свръхчувствителност към допир или гърчове. Този етап може да продължи от един до седем дни и може донякъде да припокрие другите етапи или може напълно да отсъства при някои инфекции.

По време на последния стадий на бяс котката развива слабост и евентуално парализа на главата, шията и гърдите. Ларинксът ще се парализира и котката вече няма да може да издава звук или да преглъща. Това е моментът, в който започва добре познатият признак на „пяна от устата" - ако котката не може да преглъща, слюноотделянето става прекомерно.

Тъй като слабостта се превръща в парализа, мускулите, които контролират дишането, вече не могат да функционират, което води до смърт. Паралитичният последен стадий на бяс продължава два до четири дни и в крайна сметка води до смърт.

Карантина

Важно е да разберете, че всеки случай на бяс е уникален и признаците на котката може да не съвпадат с типичните, описани по-горе, сипмтоми. Котките с възможно излагане на бяс ще трябва да бъдат поставени под карантина, за да предпазят хората и другите животни. Болните животни със съмнение за бяс ще трябва да бъдат евтаназирани. Ако котка е ухапала човек, тя трябва да бъде поставена под карантина за 10 дни. Това е така, защото знаем, че котка, която е заразна, ще има признаци на бяс през това време. Ако котката не прояви никакви симптоми по време на карантината и остане здрава, тогава котката не е била заразна по време на ухапването и не би предала бяс на този човек. Единственият начин за окончателно диагностициране на бяс е чрез анализ на мозъчната тъкан след смъртта. Мозъкът трябва да бъде изпратен на патолог за изследване.

Безпризорните животни обикновено пренасят заразата
Безпризорните животни обикновено пренасят заразата