Получих много красиво растение с оранжеви плодчета и бели цветчета за рождения ми ден. Обичам да гледам цветя, но с това не можем да се разберем. Жълтеят долните листа, а плодчетата омекват и падат. От интернет разбрах, че се казва соланум, но информация за проблема и как да го реша не намерих. Моля за помощ!

Мария Иванова, София

Соланумите са разкошни растения, които внасят много цвят и настроение в дома през есенния период. За съжаление, могат да се отглеждат само в контейнер, а през студената част от годината трябва да са на топло и светло.

Условията в нашата страна не осигуряват достатъчно светлина в този период. Пожълтяването на листата може да се дължи на това. Ако случаят е такъв, преместете соланума на възможно най-светлото място в дома ви и завъртайте периодично.

Меките плодчета в комбинация с пожълтяването на листата обаче, говорят за системно преполиване. Проверете корените. Ако субстратът е много влажен, засушете растението. Старайте се да поддържате умерена влажност. Указанията за светло място остават.

Спокойно можем да кажем, че соланумите са близки роднини на чушките. Следователно, ако се справяте добре с тях в саксия, приложете същите грижи.