7 полезни решения

След резитба в градината винаги остават много клони от дървета и храсти. Не всички стопани знаят какво да правят с тях. Не можете да ги поставите до контейнера за боклук, могат да ви глобят, ако ги изхвърлите в близката гора, можете да ги изгорите в двора си само ако спазвате определени правила.

И така, какво да правим с изрязаните клони? Не бързайте да се отървете от тях: този материал може отново да се използва в градината.

1. Ограда за лехите и зониране на двора

Оградите на повдигнатите лехи могат да бъдат направени от различни материали. За тази цел се използват специални пластмасови плоскости и остатъци от строителни материали (дъски, тухли, тротоарни плочи, метални листове и др.). Стопаните могат да развихрят въображението си и да използват дори пластмасови бутилки.

Оградата може да бъде направена и от отрязаните клони: няма да ви струва нито стотинка, но все пак ще изглежда много интересно. Тя ще се впише органично в градината, декорирана в етно- или селски стил. За да я запазите по-дълго, отстранете кората от клоните и третирайте с препарат за защита на дърветата. Такава ограда може да се използва не само около лехите, но и за зониране на двора.

За да я направите, изберете клони с приблизително еднакъв диаметър и ги нарежете на парчета с еднаква дължина. След това свържете подготвените клони с опънато въже или тел или ги приковете към напречната греда. По периметъра на лехата или зоната, която искате да отделите, забийте опорни стълбове и завържете оградата към тях.

Ако сте изрязали леска, грозде или върба - растения с гъвкави клони,

можете да си направите ограда от плет

Забийте здрави стълбове в земята на близко разстояние един от друг (разстоянието зависи от височината на бъдещата ограда: колкото по-ниско е, толкова по-близо трябва да бъдат поставени опорите) и ги оплетете с гъвкава лоза. Пръчките могат да се поставят както вертикално, така и хоризонтално. Ако желаете, можете дори да създадете фигури от тях.

2. Дренаж за повдигнати лехи

Повдигнатите лехи вече не са необичайни във вилите. Градинарите оценяват предимствата на този метод на отглеждане на култури:

  • По-високата температура (5-8 °C по-висока, отколкото в открити лехи) стимулират по-ранното узряване на зеленчуците, в резултат на което става възможно да се събере не една, а две реколти от една леха за сезона;
  • Дренажът помага за отстраняване на излишната влага, няма застояване на водата и растенията не боледуват;
  • Пповдигнатите лехи са по-лесни за грижи и т.н.

При изграждането на високите лехи най-долният пласт служи за дренаж. Той е необходим за отстраняване на излишната вода от кореновата зона, осигурявайки добър обмен на въздух. Това е особено важно по време на периоди на продължителен дъжд или в райони с високо ниво на подпочвените води.

Напълнете дъното на повдигнатите лехи (долния слой) с едри растителни отпадъци. Отрязаните клони от дървета и храсти са идеални за тази цел. Поставете ги на дъното на изкопа на пласт от около 30 см и покрийте отгоре с меки органични отпадъци: зелени остатъци, плевели, трева, паднали листа, кухненски отпадъци и др.

3. Подпори за увивни растения

Подпори за увивни растения, изработени от метал, пластмаса или дърво, могат да бъдат закупени във всеки градински магазин. Ако обаче такива разходи не са включени в плановете ви и увивните растения спешно се нуждаят от опора, можете да използвате по-бюджетен метод: отрязани клони на дървета и храсти от есенната резитба ще ви бъдат от помощ. Направете от тях конус или пирамида, за да поддържате лианите. Не е трудно.

Изберете няколко дълги и за предпочитане прави пръти. Очертайте на земята кръг, ако планирате да направите опора под формата на конус, или квадрат, ако планирате да направите пирамида. След това забийте подготвените клони в кръг (ще ви трябват поне 6-8 броя) или в ъглите на квадрата. В горната част съберете клоните и ги завържете със здрав канап или тел.

На такива опори можете да отглеждате клематис, сладък грах, зелен фасул и други лиани. Такива конструкции се използват и като защита за наскоро засадени растения, за да маркират мястото им на засаждане. Високият конус ще ви помогне да избегнете случайно косене на малки растения и плевенето им заедно с плевелите.

4. Къщичка за опрашващи насекоми

Ако не можете да решите къде да складирате клоните, след резитбата на дърветата и храстите, опитайте се да направите от тях къщички за полезни насекоми. Всеки виладжия знае, че без пчели и други насекоми, които опрашват растенията, не трябва да очаквате голяма реколта. Въпреки това, не всеки знае как да привлече опрашващи насекоми в градината. Един от начините е да направите специални къщички за тях.

Основата на къщата е дървена кутия. Нарежете клони с различна дебелина на малки парчета и ги поставете в кутията близо един до друг. Свържете всички елементи с лепило. Когато полагате клони, не забравяйте да оставите празнини между тях - това е мястото, където насекомите ще се заселят. Освен това в най-дебелите клони могат да се направят допълнителни отвори с бормашина. След това поставете готовата конструкция в градината, близо до овощните дървета. Напръскайте трупчета в къщичката със сладък сироп (разтворете 1 супена лъжица захар в 1 литър вода) - и опрашителите сигурно ще се заселят във вашия двор.

5. Клони за защита на посевите

от птици и животни

Как да защитим насажденията от ненаситните птици или котки, скитащи където си поискат? Разбира се, има професионални средства: защитни мрежи, ултразвукови репелери, спрейове с дразнещи аромати и др. Можете също така да инсталирате плашила, звукови генератори или да закачите лъскави предмети в градината си, за да изплашите птиците, или да напръскате котката си с вода от маркуч, за да я разубедите да влиза в градинските лехи.

Не всеки има време да направи плашило или да стои с маркуч в очакване да се появи космат хищник. За такива заети стопани има много прост начин да предпазите лехите от птици и котки - покрийте насажденията с отрязаните клони. Добре е, ако това са растения с бодли: издънки от рози, шипки, цариградско грозде и други подобни растения. За птиците ще бъде невъзможно да стигнат до растенията, а котките няма да ходят по тръните с меките си лапи, така че лехите ще бъдат в безопасност.

6. Полезни неща за градината

От отрязани клони можете да направите много полезни неща за вашата градина. Прикрепете разклонени парчета от отрязаните клони към стенен рафт или дъска - и оригиналната закачалка за коридора е готова.

Ако закрепите рафтове към големи клони, ще получите необичайна библиотека или стенен рафт.

Свързаните заедно клони ще станат основата на свещник или настолна лампа.

От клоните може да се направи и основа за бар маса или дори голяма маса за хранене.

Тези или подобни неща, направени от клони и дървесина, ще се впишат идеално в интериор в рустикален стил.

7. Декоративни елементи за дома и градината

След резитбата, клоните могат да се използват и за създаване на декорация. Тук въображението няма ограничения. От малки клони се правят рамки за снимки и огледала, декоративни вази и съдове и всякакви композиции.

Те често се използват в новогодишния декор. Венци на вратата, коледни елхи, зимни прозорци, елени и други новогодишни атрибути, направени от клони, внасят атмосферата на природата в къщата и изглеждат много хармонично.

Друг начин за изхвърляне на клони след подрязване е да ги смачкате с градинска трошачка. Надробената дървесина се използва за мулчиране на лехи и изолация на многогодишни растения за зимата и се добавя към компоста.