Ако трябва да опишем есента само с една дума, то най-подходящата би била „контрасти". Прилича ѝ, нали? Напук на слънчевото време, дърветата се оголват. Напук на мокрите и мрачни алеи, листа в огнени багри връщат настроението танцувайки с вятъра. Напук на заспиващата градина, винаги се намира някой цвят, който да „свети"...

Контрасти се открояват и когато всяко листо се превръща в цвете. Контрастите и променливото време ни носят различни емоции, но работата в градината все още не е свършила. Порадвайте се на слънчевите часове и ги отпразнувайте в градината с лопата и нови растения. Ето нашите предложения за храсти с невероятен есенен ефект.

Лилаво на огнен фон 

Каликарпата е малко дърво или храст с размери 2-3 м. В нашите ширини тя е листопадна, но лилавите плодчета се запазват по голите клончета до Коледа и дори след това. Именно те са основната атракция. Вземат участие в артпроекти и в букети. Специалистите по озеленяване препоръчват каликарпи да се засаждат в група от поне 2-3 храста за по-добро опрашване. Колкото повече цветчета се опрашат, толкова повече плодчета ще се образуват.

Каликарпата предпочита слънчеви места или такива с шарена сянка. Отблагодарява се при редовни поливки и едно-две подхранвания годишно. Цъфтежът започва през пролетта, а цветовете привличат пеперуди и други опрашители. Плодовете са чудесна храна за птиците през студената част от годината.

Ефектни целогодишно, най-много сега 

Чашкодряните или евонимусите са голяма група храсти или компактни дървета, повечето от които запазват листната си маса през цялата година. Особено ценени са пъстролистните форми.

Euonymus europaeus или т. нар. европейски чашкодрян предлага малко по-нестандартна украса за есенната градина. Облистването е много драматично през този сезон. Напролет се окичва с малки жълти цветчета, а на есен с четириделни розово-червени плодчета с оранжеви семена. Наподобяват малки балерини.

Чашкодряните се чувстват добре на слънчеви места или на шарена сянка. Нямат големи изисквания или претенции. Понасят добре резитби. Макар и рядко, може да има проблеми с гъбни болести или вредители от групата на въшките.

Като кадифе 

Червената калина е следващият ни прекрасен герой. През пролетта украсява градината с нежнобели щитовидни съцветия, а после - с червени плодчета. Истинска наслада за окото е червеният цвят на есенните ѝ листа.

Растението достига височина до 3-4 метра. Развива се добре на пряко слънце или шарена сянка и расте сравнително бързо. Понася добре резитби за оформяне, но такива рядко се налагат. Картопът, който всички добре познаваме, е стерилна форма на калината. Макар да не образува плодчета, той също е идеален орнамент за градината с многосезонен ефект.

Бодлив, слънцелюбив и повече от красив 

Сигурно са малко модерните градини, в които растителната композиция не включва берберис. Целогодишно красив, облистен в различни нюанси на червеното, жълтото и зеленото, той допълва с разкош и разнообразие.

Повечето сортове цъфтят красиво с дребни жълти цветчета, събрани в съцветия, а в последствие се окичват с червени плодчета, които допринасят за красотата на храста.

За да развие пълния си потенциал по отношение на цветовата гама и обагреност, храстът трябва да бъде засаден на пряко слънце. Това е единственото изискване. Всички бербериси се отглеждат лесно и не изискват кой знае какви грижи. Не страдат от болести и неприятели и понасят добре резитби за оформяне. Градинарят обаче трябва да е подходящо екипиран, защото бодлите по клонките са колкото и листата.