Не само пчелите, но и птиците са сериозно засегнати от неоникотиноидите - група пестициди, използвани в селското стопанство. Ново изследване на Университета във Вагенинген, Ниедерландия, публикувано в научното списание Ecology Letters, показва колко широкообхватно е въздействието на тези вещества.

Врабчетата, яребиците, зеленоглавите патици и много други видове, изложени на въздействието на неоникотиноиди, не само имат по-ниска степен на оцеляване, но и страдат от здравословни проблеми и негативни ефекти върху поведението и възпроизводството им.

Преки неблагоприятни въздействия върху птиците

Неониотиноидите са широко използвани инсектициди в селското стопанство и градинарството. Употребата на неоникотиноиди обаче е много спорна поради непредвидените им вредни ефекти върху различни видове организми.

Изследователката Елке Моленаар от Университета във Вагенинген казва: „От известно време съществуват опасения за отрицателното въздействие на неоникотиноидите върху популациите на насекомите, но в продължение на много години общият консенсус беше, че птиците страдат сравнително малко от тяхната токсичност. Смяташе се, че прякото въздействие чрез поглъщане на храна е минимално. Нашето ново проучване, проведено от Университета във Вагенинген в сътрудничество с Организацията за опазване на птиците в Нидерландия (Birdlife Netherlands), показва, че преките вредни ефекти наистина се проявяват, когато птиците консумират храна, съдържаща неоникотиноиди. Тези ефекти не бива да се подценяват.

Глобален анализ: въздействие

върху поведението, здравето,

възпроизводството и оцеляването

Анализът на глобалните данни от близо 50 проучвания върху 12 различни вида птици показва, че неоникотиноидите оказват неблагоприятно въздействие върху всички изследвани аспекти от живота на птиците. В тези проучвания птиците са били изложени на въздействието на неоникотиноиди чрез храната си или чрез директно прилагане и са били изследвани повече от хиляда ефекта, като преобладаващата част от тях са били отрицателни.

Пример за такива ефекти е намалената ориентация, която кара мигриращите птици да губят посоката си. Други ефекти включват малки пиленца с вродени дефекти, птици с необичайни нива в кръвта и птици, които живеят по-кратко след излагане на тези вещества.

Вредни ефекти на всички

видове неоникотиноиди

В проучването се разглеждат ефектите на пет различни вида неоникотиноиди. Два от тях - имидаклоприд и тиаметоксам - вече са подробно проучени научно, докато другите три - ацетамиприд, клотианидин и тиаклоприд - почти не са изследвани. Въпреки това, според Моленаар, резултатите показват, че ефектите на веществата почти не се различават помежду им: „При всички тях наблюдаваме отрицателни ефекти".

Нови неоникотиноиди: след забраната на старите варианти са необходими спешни изследвания

Въпреки че неоникотиноидите са забранени предимно в рамките на ЕС за употреба в откритото земеделие и градинарството, те все още се използват извън региона.

Съществуват и изключения в рамките на ЕС, при които земеделските стопани все още могат да получат разрешение за използване на неоникотиноиди чрез „извънредни лицензи". Междувременно бързо се разработват и пускат на пазара нови инсектициди, които са химически много сходни с неоникотиноидите.

Организацията за опазване на птиците в Нидерландия смята за много тревожно, че тези вредни агенти все още преминават през процедурите за разрешаване и погрешно се обозначават като безопасни за хората, животните и околната среда.

Например, пестицидите често се използват в големи мащаби в продължение на години, докато последващи изследвания показват, че те изобщо не са безопасни за птиците и може би за други организми, които ги поглъщат. Ето защо е спешно необходимо да се проведат задълбочени и независими изследвания, както на вещества, които почти не са изследвани, така и на наскоро разработени агенти, преди да се разреши използването на пестициди. Франс ван Алебеек, старши експерт по политиките в Организацията за опазване на птиците в Нидерландия добави: „Пестицидите трябва да се изследват много по-обстойно и стриктно за възможните им странични ефекти върху хората, животните и околната среда. Ако има съмнения, пестицидите не трябва да се разрешават."