10 лесни и вкусни рецепти

През есента е важно да изградите менюто си, следвайки мъдрите съвети на природата. И през този период тя ни е дарила с прекрасни зеленчуци, гъби и плодове, които са изключително полезни. Патладжани, червен лук, ябълки и тиква - какво интересно можете да сготвите с тях?

Пълнените зеленчуци могат да разнообразят всекидневното меню. Пълнежите варират.

Зеленчуците обикновено се допълват с мляно месо, пиле, бекон или шунка, както и сирене, варива, гъби и билки. А плодовете се пълнят с извара или рикота, поръсват се с ядки и се заливат с мед.

Пълнени чушки с вкусен сос 

Да започнем, може би, с класиката. Ще ви кажем как да приготвите пълноценна, балансирана вечеря във фурната. Вземете шарени чушки, кайма и ориз.

Продукти: 8 чушки, 300 мл пилешки бульон или вода, 500 г кайма, 150 г ориз, 2 глави лук, 2 моркови, 200 г доматено пюре, 200 г сметана, 2 суп. лъж. зехтин, зелени подправки на вкус, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте ориза и го сварете до полуготовност. Отцедете в гевгир.

Пригответе чушките. Измийте добре, отрежете горната част заедно със дръжката и отстранете семките. Морковите се настъргват, а лукът се нарязва на ситно. Запържете зеленчуците в зехтина до златисто.

Към каймата добавете ориза и половината запържени зеленчуци. Разбъркайте.

Към останалите зеленчуци в тигана добавете доматеното пюре и гответе на среден огън около 2 минути. Сипете месния бульон в тигана, разбъркайте и оставете да заври. Намалете котлона и продължете да готвите соса. Добавете нарязаните зелени подправки и сметаната. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и отстранете от огъня. Сосът е готов.

Готовите чушки се напълват плътно. Поставете ги в голяма тава и сипете соса отгоре. Печете 40 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

Сервирайте горещи!

Картофи със сирене и бекон 

Ароматно, сочно ястие, което ще се хареса както на възрастни, така и на деца. Картофите с бекон и сирене е най-добре да се сервират топли и да се ядат веднага - на следващия ден няма да са толкова вкусни. Вземете големи грудки.

Продукти: 8 картофа, 200 г бекон, 150 г твърдо сирене или кашкавал, 250 г сметана, 2 скилидки чесън, 1/4 ч. лъж. подправка за картофи, зелени подправки, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре картофите и ги подсушете. Завийте всяка грудка във фолио и ги наредете в тава за печене. Печете на 200°C за 30 минути. Проверете готовността с нож.

Беконът се нарязва на продълговати ивици и се запържва в тиган. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Прекарайте чесъна през преса.

Извадете запечените картофи от фурната и леко охладете. С помощта на лъжица ги издълбайте. Получават се картофени „ладии".

Намачкайте картофите, които сте издълбали от грудките, добавете заквасена сметана, подправките, бекона и чесъна. С получената смес напълнете ладиите. Отгоре поръсете сирене.

Печете във фурната за 10 минути на 200°C. Поднесете ястието, поръсено с любимите подправки.

Патладжан с пилешко филе под кашкавал 

Красивите „лодки" могат да се сервират като самостоятелно ястие. Засищащо, красиво и много лесно за приготвяне. Ястието ще бъде оценено и от онези, които се придържат към здравословното хранене.

Продукти: 2 патладжана, 400 г пилешко филе, глава лук, 1 домат, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте патладжаните и ги разрежете по дължина. Поръсват се със зехтин и се пекат в предварително загрята на 200°C фурна за 20 минути. Извадете ги от фурната, охладете и издълбайте пулпата, намачкайте ги с вилица.

Нарежете пилешкото филе и домата на кубчета. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавете филето и продължете да готвите. Смесете лука и пилето с нарязаните домат и патладжан, добавете подправки на вкус. С получения пълнеж напълнете патладжанените-ладии. Отгоре се поръсва обилно с кашкавал. Печете във фурната за 15 минути.

Тиква с нахут и киноа 

Трудно е да си представите по-красиво ястие с пълнена тиква, особено ако украсите масата за вечеря с есенен декор.

Продукти: тиква Хокайдо, 300 г гъби, 2 чушки, 100 г нахут, 80 г киноа, 80 мл пилешки бульон, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нахутът се накисва предварително във вода и се оставя за една нощ, след което се вари според указанията на опаковката. Киноата също трябва да се готви. Всичко се овкусява с подправките.

Измийте тиквата, внимателно отрежете горната част и отстранете семките с лъжица. След това с помощта на нож изрежете месестата част от стените на дебелина 1-2 см. От вътрешната страна на тиквата можете леко да я посолите и поръсите с черен пипер.

Гъбите и чушката се нарязват на ситно и се запържват в зехтина с наситнения чесън. Подправете със сол и черен пипер. Смесете всички съставки за плънката в голяма купа, опитайте за сол.

С приготвената плънка напълнете тиквата и полейте с пилешки бульон. Похлупете с тиквения "капак" и сложете в предварително загрята фурна.

Ястието се пече 40 минути на 180°C.

Домати с яйца 

Сервирайте това цветно ястие сутрин или на вечеря - както ви харесва. Изберете по-голям домат, така че яйцето да го изпълни.

Продукти: 4 домати, 4 яйца, 100 г сирене, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, зелен лук - за сервиране.

Приготвяне: Измийте и подсушете доматите. Отрежете горната част и издълбайте. Смесете част от пулпата със сиренето и поставете на дъното на доматените „чашки". Чукнете по едно яйце във всеки домат. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Ястието се пече в предварително загрята на 180°C фурна за 15 минути.

Сервирайте, поръсено със зелен лук и ръжен хляб.

Червен лук с гъби и пуешко 

Може да се изненадате, но ще пълним лука! Получава се много сочно.

Продукти: 6 глави червен лук, 200 г гъби, 200 г пуешка кайма, 200 мл сметана, 150 г кашкавал, мащерка на вкус, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, зелени подправки за сервиране.

Приготвяне: Обелете лука, отрежете върховете и издълбайте сърцевината с остър нож. Трябва да ви останат стени с дебелина приблизително 1 см. Гъбите се нарязват на ситно и се запържват в зехтина, докато се изпари течността. Добавете каймата и оставете да къкри до готовност. Залейте със сметаната и добавете подправки на вкус. Ако сместа е твърде течна, добавете малко брашно и разбъркайте. Добавете мащерка.

Напълнете луковиците с пълнежа и поръсете настърган кашкавал отгоре. Завийте всяка луковица във фолио и печете 20 минути на 200°C.

Рулца от тиквички със скариди и спанак 

Деликатно ястие от пълнени тиквички с доматен сос, може да се сервира с всяка гарнитура или крутони.

Продукти: 2 тиквички, 250 г скариди, 50 г спанак, 200 г рикота, 500 г домати, 1 суп. лъж. зехтин, 1/2 глава лук, 0,5 ч. лъж. захар, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, пресен босилек - за гарнитура.

Приготвяне: Пригответе доматения сос. Първо бланширайте доматите и ги нарежете на кубчета.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавете доматите и оставете да къкри 10 минути. Добавете сол, захар и черен пипер. Охладете доматената смес и след това пасирайте всичко в блендера.

Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки дълги филийки с помощта на белачка за зеленчуци.

Спанакът се нарязва на едро и се смесва с рикотата. За плънката ще ви трябват и вече обелени скариди.

Използвайки 2-3 резена тиквички, навийте на руло и добавете пълнежа от спанак, рикота и скаридите. Така оформете всички рулца.

На дъното на съда за печене сипете доматен сос, а върху него – рулцата от тиквички. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 15 минути.

Сервирайте гарнирано с пресен босилек.

Гъби, пълнени със сирене и билки 

За тази рецепта ще ви трябват големи гъби, тъй като по време на печене всички гъби губят влага и се свиват. Използвайте зеленчуци според вашия вкус.

Продукти: 10 гъби, 250 г сирене, връзка магданоз, връзка копър, връзка босилек, подправки на вкус.

Приготвяне: Измийте гъбите, внимателно отстранете пънчето, оставяйки само гуглата. Поставете сирене във всяка гъба и поръсете нарязани билки отгоре. Печете гъбите за 20 минути на 180°C.

Можете да сервирате ястието с печени картофи.

Ябълки с извара и череши 

Пълнените ябълки са десерт за тези, които ценят здравословните сладкиши. Ако желаете, можете да добавите мед вместо захар, но е по-добре да направите това след изпичане. Можете да използвате замразени череши.

Продукти: 5 ябълки, 250 г извара, 120 г череши без костилки, 2 суп. лъж. захар, пудра захар - за украса.

Приготвяне: Измийте добре ябълките, отрежете горната част и внимателно издълбайте вътрешността. Поставете извара на дъното на всяка ябълка. Отгоре - череши. Поръсете със захар и покрийте с "шапка". Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 15 минути.

Сервирайте горещи. Отгоре може да поръсите с пудра захар, а до ябълката да поставите топка сладолед.

Круши с рикота и орехи 

В тази рецепта ви предлагаме да изпечете крушите отделно и след това да ги залеете с любимите си гарнитури, като рикота, орехи и мед.

Продукти: 2 круши, 150 г рикота, шепа орехи, 2 суп. лъж. мед.

Приготвяне: Измийте крушите и ги нарежете по дължина. Сложете в предварително загрята на 180°C фурна и печете 15 минути. Поставете студена рикота върху горещи половинки круши, поръсете с орехи и полейте с мед.