В отговор на нарастващото търсене индустрията за производство на авокадо се сблъсква с предизвикателства, свързани с околната среда и правата на човека. Справедливата търговия (fair trade) на САЩ се намесва, за да предложи решения, насочени към подобряване на условията в сектора.

Инициативата се фокусира върху преодоляването на негативните въздействия, възникнали в резултат на бързото разрастване на отглеждането на авокадо, особено в Мексико. Докладите сочат, че значителна част от фермите за авокадо в Мексико работят без законно разрешение, което допринася за мащабно обезлесяване в Мичоакан и Халиско. Незаконното използване на вода и рисковете, пред които са изправени земеделските производители, застъпващи се за по-добри условия, също са неотложни проблеми.

От създаването си през 1998 г. Fair Trade в САЩ има ключова роля в насърчаването на устойчивостта в глобалните вериги за доставки. Чрез прилагането на Стандарта за селскостопанска продукция организацията гарантира, че земеделските практики не водят до обезлесяване или влошаване на околната среда и че благосъстоянието на работниците е приоритет. Този подход привлича различни заинтересовани страни във веригата за доставки на авокадо, включително дистрибутори и търговци на дребно, да търсят партньорство със Справедлива търговия САЩ.

Фелипе Аранго, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на Fair Trade САЩ подчерта ангажимента на организацията да насърчава безопасна и справедлива работна среда, като същевременно защитава природните екосистеми. Сертифицирането на фермите и сътрудничеството със структури като Whole Foods Market и Grupo Aguacatero los Cerritos са пример за напредъка, който се прави в посока на устойчивото производство на авокадо. Тези усилия са насочени не само към ограничаване на обезлесяването, но и към установяване на стандарт за индустрията.