Въпреки високите цени, които гръцкият нар Acco предоставяше на производителите в началото на сезона, търсенето намаля и сега цените са почти наполовина по-ниски. „Цените на производителите паднаха до 0,80-0,90 евро/кг тези дни, докато в началото на периода на прибиране на реколтата те бяха 1,50 евро", казва Ксения Галеци, собственик на специализираната фирма за отглеждане и опаковане на нар Grande Fructus.

Сериозни проблеми има и при нара Acco в Арголида, заради скакалците, които опустошават градините. Тези насекоми повреждат чашката на плодовете, когато тази част на плода е все още мека. В началото, докато плодовете са още неузрели, повредата не е очевидна. Плодовете обаче вече са увредени и повредите се проявяват едва десет дни преди прибирането на реколтата. Това създава проблеми за производителите на Acco в Арголида.

Ермиони носи надежда за по-добри дни

Въпреки че сезонът на нара в Арголида не се развива по много приятен начин, „тежката артилерия" на регионалната индустрия за нар все още не е излязла на сцената. Това е Ermioni, специален сорт с географско обозначение, кръстен на специфичния район, в който се намират овощните му градини.
Беритбата на Ермиони започва в края на октомври, като досега зреенето на плодовете изглежда протича нормално, но според Ксения Галеци „процесът на отглеждане тази година е много труден. Не виждаме напукани плодове и като цяло качеството изглежда много добро. Но много горещите последни месеци направиха планирането на напояването много сложно. Наровете и особено този изключителен сорт се нуждаят от внимателно отглеждане. Трябва да сте много предпазливи по отношение на правилното поливане, както по отношение на обема, така и по отношение на времето", подчертава гръцката предприемачка. Според нея „изглежда, че добивът ще бъде на миналогодишните нива, което би означавало около 1,2 тона на хектар".

Реколтата на Ермиони ще достигне своя пик през ноември и обикновено доставките ще свършат до Коледа. Що се отнася до цените, очакванията на производителите са високи, особено за биологичните плодове, тъй като Ермиони се отличава сред останалите нарове от същия период на реколтата.

„За биологичните нар „Ермиони" производителите могат да получат до 1,80 евро/кг", изчислява Галеци, която изпраща биологичните си продукти в Швейцария. Най-новият сорт, Wonderful, ще достигне до пазарите през ноември и до момента няма проблеми при отглеждането им в Арголида.