До 30 септември земеделските стопани, кандидати по агроекологичните и биологични интервенция за Кампания 2024, подават в Системата за електронни услуги (СЕУ) изискуемите документи съгласно измененията на Наредба № 10 от 27.06.2023 г. („Държавен вестник", бр. 63 от 2024 г., в сила от 26.07.2024 г.) и на Наредба № 9 от 26.06.2023 г. („Държавен вестник", бр. 46 от 31.05.2024 г., в сила от 31.05.2024 г.).

За интервенцията „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните условия", по операция № 1 „Отглеждане на устойчиви сортове с разрешени за употреба в биологичното производство продукти за растителна защита" (СККУ) и операция № 2 „Насърчаване на отглеждането на устойчиви сортове" (СККУ-2), се прилагат следните документи:

  • Копия на официалните документи за закупени сертифицирани и/или стандартни семена, и/или посадъчен материал, съобразно разходни норми за единица площ (на ха);
  • План-програма за извършване на дейностите по интервенцията – „Насоки за изготвянето на плана";
  • За трайни насаждения, декларирани като създадени в предходни години се прилага копие от документ, издаден от ИАСАС. С него се потвърждава, че заявеният сорт е застрашен от генетична ерозия и е съществуващ на земеделския парцел;
  • За трайни насаждения се прилага и копие от документ, издаден от агроном. Документът гарантира, че насажденията не са преминали периода си на плододаване, съгласно Наредбата за базисните цени на трайните насаждения;

За интервенцията „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство" (СЗМ) се прилагат:

  • Копия на официалните документи за закупени сертифицирани и/или стандартни семена, и/или посадъчен материал, съобразно разходните норми за единица площ (на ха);
  • За трайни насаждения, декларирани като създадена в предходни години, се прилага копие от документ, издаден от ИАСАС. Документът потвърждава, че заявеният сорт е застрашен от генетична ерозия и е съществуващ на земеделския парцел;
  • За трайни насаждения се прилага и копие от документ, издаден от агроном, с който се удостоверява, че те не са преминали периода си на плододаване, съгласно Наредбата за базисните цени на трайните насаждения;

За интервенцията „Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии" се изисква План за сеитба, изготвен от агроном и одобрен от специалисти по управление на постоянно затревени площи. Специалистите трябва да са от Аграрен Университет – Пловдив и/или Селскостопанска академия - Институт по планинско животновъдство и земеделие – Троян и/или Институт по фуражни култури – Плевен. Към документите са прилага дипломата на агронома, заверил плана, както и на изброените специалисти. „Насоки за изготвянето на плана".

За операция „Ангажименти за предоставяне на услугата по опрашване чрез преместване и временно разполагане на пчелни семейства (подвижно пчеларство)" от интервенция „Насърчаване на естественото опрашване" се предоставя приемно-предавателен протокол за предоставяне на услуга за опрашване.

За операция „Плащания за поддържане на биологично растениевъдство" от интервенция „Биологично растениевъдство" се отбелязват парцелите, които са в младенчески период, като се прилага документ, издаден от агроном, доказващ, че парцелите са в младенчески период, както и копие от дипломата на агронома.

Важно е стопаните да знаят, че въвеждането на данни и предоставянето на доказателствени документи е задължително само за бенефициерите, които са заявили подпомагане по някоя от изброените интервенции.

От ДФ "Земеделие" уведомяват, че кандидати по операция СККУ и интервенция СЗМ, които са доказали, че заявените за подпомагане площи с трайни насаждения през предходната година са от застрашен сорт и че са съществуващи (предоставили са документ издаден от ИАСАС) не е необходимо отново да подават доказателствени документи. Тези кандидати подават документи през СЕУ за кампания 2024 само в случай че имат ново-заявени площи, и/или промяна в културата или сорта.

За улеснение на кандидатите са изготвени „Указания" как да попълнят данните си в СЕУ и как да предоставят изискуемите документи по интервенции, за които са заявили участие.
За успешно подадени документи се считат тези заявления, които са с краен статус „Чакащо ръчно зареждане в ИСАК".

След изтичане на нормативно регламентираните срокове, стопаните няма да могат да въвеждат данни и да прикачват документи в СЕУ.